Wielkanocne potrawy z całej Polski
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Ozdabianie pisanek, święcenie pokarmów i palemek, oblewanie się wodą w lany poniedziałek… ciekawych zwyczajów wielkanocnych w Polsce zdecydowanie nie brakuje. Nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnej niewątpliwie są także świąteczne potrawy. Nie w każdym regionie są one jednak takie same. Jakie przysmaki przygotowuje się na Wielkanoc w różnych częściach Polski?
Wielkanocne stoły Polaków w całej Polsce wręcz uginają się od jajek w różnej formie. Znajdziemy wśród nich zarówno tradycyjne jaja z majonezem, jak i połączenia z wykorzystaniem bardziej niestandardowych składników, takich jak chociażby krewetki, hiszpańska kiełbasa chorizo czy trufle. Wielkanoc to jednak również inne potrawy – żurek, mazurki, babka… Te dania znamy wszyscy. A jakie potrawy przyrządzane są jedynie w niektórych częściach kraju i nie są aż tak powszechnie znane?
Żurek czy chrzanówka?
Chrzanówka (krzonówka) to zupa przyrządzana na południu Polski, przede wszystkim w Małopolsce. Tradycyjnie do jej przygotowania powinno się wykorzystać składniki poświęcone wcześniej w wielkanocnym koszyku, m.in. wędliny i mięsa, jajka, a przede wszystkim – chrzan. Do tego dodaje się ziemniaki oraz dużą ilość czosnku i cebuli. Jeśli w tegoroczne Święta chcesz zastąpić tradycyjny żurek taką właśnie zupą, pamiętaj, aby użyć chrzanu dobrej jakości, ponieważ to przede wszystkim od niego zależy smak potrawy. Świetnie sprawdzi się np. Chrzan Luksusowy, który zawiera aż 70% korzenia chrzanu.
Murzin wielkanocny
Murzin to rodzaj wielkanocnego wypieku, pochodzący ze Śląska Cieszyńskiego. Przypomina on chleb z zarumienioną skórką, a w środku kryje kawałki szynki i wędzonki. Dawniej przygotowywano go z ciemnej mąki razowej w specjalnym piecu na chleb, zwanym „piekarszczokiem”. Dobrze smakuje szczególnie na ciepło!
Barszcz tylko na Boże Narodzenie?
Barszcz jest potrawą, która większości osób kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Warto wiedzieć jednak, że na Podlasiu przygotowuje się go także na Wielkanoc, a do jego przyrządzenia najczęściej wykorzystuje się kiszone buraki. Inną wielkanocną zupą popularną w tej części kraju jest tradycyjna zalewajka z grzybami.
A co na deser?
Obok mazurków i paschy, jednym z najpopularniejszych wielkanocnych deserów, jest babka. Dobrze znana jest w całej Polsce, jednak w niektórych regionach, szczególnie na Śląsku, przygotowuje się ją z dodatkiem wyjątkowego, dość nietypowego składnika… Mowa tu o majonezie, który jest nieodłącznym elementem wielu świątecznych potraw. Wykorzystanie go w deserze może być jednak dla niektórych dość zaskakujące. Mimo to, warto zapomnieć o wszelkich uprzedzeniach i spróbować przygotować taki wypiek samodzielnie. Dodanie tego popularnego sosu do ciasta zagwarantuje nam, że po upieczeniu będzie ono wyjątkowo wilgotne i dłużej świeże. Wykorzystać można np. kultowy Majonez Kielecki – jego aksamitna konsystencja doskonale uzupełni smak wielkanocnej babki.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,50 zł brutto / 180 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 11 zł brutto / 700 ml

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.