Wielkanocne potrawy z całej Polski
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Ozdabianie pisanek, święcenie pokarmów i palemek, oblewanie się wodą w lany poniedziałek… ciekawych zwyczajów wielkanocnych w Polsce zdecydowanie nie brakuje. Nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnej niewątpliwie są także świąteczne potrawy. Nie w każdym regionie są one jednak takie same. Jakie przysmaki przygotowuje się na Wielkanoc w różnych częściach Polski?
Wielkanocne stoły Polaków w całej Polsce wręcz uginają się od jajek w różnej formie. Znajdziemy wśród nich zarówno tradycyjne jaja z majonezem, jak i połączenia z wykorzystaniem bardziej niestandardowych składników, takich jak chociażby krewetki, hiszpańska kiełbasa chorizo czy trufle. Wielkanoc to jednak również inne potrawy – żurek, mazurki, babka… Te dania znamy wszyscy. A jakie potrawy przyrządzane są jedynie w niektórych częściach kraju i nie są aż tak powszechnie znane?
Żurek czy chrzanówka?
Chrzanówka (krzonówka) to zupa przyrządzana na południu Polski, przede wszystkim w Małopolsce. Tradycyjnie do jej przygotowania powinno się wykorzystać składniki poświęcone wcześniej w wielkanocnym koszyku, m.in. wędliny i mięsa, jajka, a przede wszystkim – chrzan. Do tego dodaje się ziemniaki oraz dużą ilość czosnku i cebuli. Jeśli w tegoroczne Święta chcesz zastąpić tradycyjny żurek taką właśnie zupą, pamiętaj, aby użyć chrzanu dobrej jakości, ponieważ to przede wszystkim od niego zależy smak potrawy. Świetnie sprawdzi się np. Chrzan Luksusowy, który zawiera aż 70% korzenia chrzanu.
Murzin wielkanocny
Murzin to rodzaj wielkanocnego wypieku, pochodzący ze Śląska Cieszyńskiego. Przypomina on chleb z zarumienioną skórką, a w środku kryje kawałki szynki i wędzonki. Dawniej przygotowywano go z ciemnej mąki razowej w specjalnym piecu na chleb, zwanym „piekarszczokiem”. Dobrze smakuje szczególnie na ciepło!
Barszcz tylko na Boże Narodzenie?
Barszcz jest potrawą, która większości osób kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Warto wiedzieć jednak, że na Podlasiu przygotowuje się go także na Wielkanoc, a do jego przyrządzenia najczęściej wykorzystuje się kiszone buraki. Inną wielkanocną zupą popularną w tej części kraju jest tradycyjna zalewajka z grzybami.
A co na deser?
Obok mazurków i paschy, jednym z najpopularniejszych wielkanocnych deserów, jest babka. Dobrze znana jest w całej Polsce, jednak w niektórych regionach, szczególnie na Śląsku, przygotowuje się ją z dodatkiem wyjątkowego, dość nietypowego składnika… Mowa tu o majonezie, który jest nieodłącznym elementem wielu świątecznych potraw. Wykorzystanie go w deserze może być jednak dla niektórych dość zaskakujące. Mimo to, warto zapomnieć o wszelkich uprzedzeniach i spróbować przygotować taki wypiek samodzielnie. Dodanie tego popularnego sosu do ciasta zagwarantuje nam, że po upieczeniu będzie ono wyjątkowo wilgotne i dłużej świeże. Wykorzystać można np. kultowy Majonez Kielecki – jego aksamitna konsystencja doskonale uzupełni smak wielkanocnej babki.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,50 zł brutto / 180 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 11 zł brutto / 700 ml

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić
Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.
Farmacja
E. Kopacz: Róbmy wszystko, by dzieci przyjeżdżające do Polski wchodziły w cykl kalendarza szczepień. Wiele zależy od świadomości matek

Według danych UNICEF poziom wyszczepialności dzieci w Ukrainie wynosi 70 proc. i jest znacząco niższy niż w przypadku dzieci w Polsce. – Róbmy wszystko, żeby dzieci, które do nas przyjeżdżają, wchodziły w cykl kalendarza szczepień i pobierały szczepionki – mówi Ewa Kopacz. Jednocześnie dane Ministerstwa Zdrowia wskazują, że noworodki, które przychodzą na świat w Polsce, są szczepione w prawie 100 proc. Wciąż jest jednak pewien odsetek mam, które mimo obowiązku szczepień dla dzieci nie zamierzają tego robić. Duża w tym wina mitów krążących wokół szczepionek, podsycanych przez ruchy antyszczepionkowe.
Inwestycje
Rynek domów prefabrykowanych może do 2030 roku być wart 7 mld zł. Inwestorów przekonuje krótszy czas budowy

Domy prefabrykowane, stawiane z produkowanych w fabrykach modułów, to temat stosunkowo nowy na polskim rynku, ale zyskujący na popularności. Firma Spectis szacuje, że ten segment rynku jest wart ok. 5 mld zł, a do 2030 roku urośnie do 7 mld. Również długoterminowe perspektywy pozostają optymistyczne. Inwestorów przekonuje do tej technologii przede wszystkim możliwość skrócenia czasu inwestycji do kilku miesięcy i kontroli jej kosztów.