Wielkanocne przepisy z hummusem w roli głównej
Wielkanoc to czas radości, odpoczynku i celebrowania wyjątkowych chwil z naszymi bliskimi. W domowym menu królują w tym czasie jajka, wędzonki, chrzan, babki oraz mazurki. Wielu z nas zastanawia się, co przygotować na Wielkanoc, aby nieco uatrakcyjnić świąteczne menu. Odpowiedzią na te rozterki są dania łączące tradycyjne elementy wielkanocnej kuchni polskiej z oryginalnymi, nowoczesnymi smakami. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na wielkanocne potrawy z hummusem, które skradną serce nie tylko wielbicieli kuchni roślinnej, ale i miłośnikom tradycji!
Wielkanocne jaja faszerowane hummusem
Jaja, symbol Świąt Wielkanocnych, królują wiosną na naszych stołach pod wieloma postaciami. W niejednym domu podaje się je z doskonałymi farszami – mięsnymi lub roślinnymi. Delikatne jaja doskonale sprawdzą się w duecie z aksamitnym hummusem Pełna Dobra – zarówno klasycznym, jak i o smaku… ćwikły czy chrzanu! Jak wykonać to danie? Bajecznie łatwo!
Składniki (na ok. 5 porcji):
- 10 świeżych jaj,
- hummus Pełna Dobra, np. o smaku chrzanu,
- 50 g czarnuszki,
- kiełki rzodkiewki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Jaja ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie przestudź.
2. Obierz jaja, przekrój każde z nich na pół oraz usuń żółtka.
3. Do każdej z połówek dodaj po łyżeczce hummusu.
4. Każdą połówkę jaja możesz dodatkowo przyprawić, dodać czarnuszkę i przyozdobić kiełkami.
Jajka po turecku z hummusem
Doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne dla tych, którzy poza tradycyjnymi daniami, chcą zaserwować bliskim również nowe, smakowite doznania kulinarne. Wywodzący się z kuchni orientalnej smakołyk bazuje na jajku w koszulce podanym na gęstym jogurcie z dodatkiem czosnku, masła oraz – w naszej wersji – aksamitnego hummusu. Chociaż brzmi skomplikowanie, wykonanie tej potrawy jest bardzo proste!
Składniki (na ok. 2 porcje):
-
8 łyżek jogurtu greckiego,
-
1 ząbek czosnku,
-
opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,
-
4 jajka,
-
1 łyżka octu,
-
2 łyżki masła,
-
płatki chili,
-
sól i pieprz,
-
łyżka soku z cytryny,
-
natka zielonej pietruszki,
-
dodatkowo świeże pieczywo.
Przygotowanie:
-
W misce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
-
Rozsmaruj jogurt na talerzach, dodaj po łyżce hummusu.
-
Przygotuj jajka w koszulkach. W małym garnku doprowadź wodę z łyżką octu do wrzenia. Zmniejsz ogień, łyżką zrób wir w wodzie i delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Wyciąg jajka z wody i umieść na ręczniku papierowym. Czynność tę powtórz z każdym jajkiem.
-
Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem płatków chilli i soli.
-
Na talerz z jogurtem nałóż po dwa jajka, polej całość masłem. Ozdób posiekaną natką pietruszki.
-
Podawaj ze świeżym pieczywem zaraz po przyrządzeniu.
Sałatka z hummusem na wielkanocny stół
Sałatki to nieodzowne towarzyszki rodzinnych chwil spędzanych przy wspólnym stole. Szczególnie w tych serwowanych Wielkanocą często królują jaja, duża ilość majonezu i śmietany. Myśląc o tym, którzy chcą odżywiać się nieco lżej, warto przygotować pożywną i zdrową sałatkę na bazie warzyw, kaszy bulgur i hummusu. Taka propozycja będzie doskonała dla osób preferujących dietę bezmięsną.
Składniki (na 2-3 porcje):
-
opakowanie hummusu paprykowego Pełna Dobra,
-
100g kaszy bulgur,
-
1 cebula,
-
½ papryki zielonej,
-
1 pomidor,
-
1 ogórek,
-
garść zielonych oliwek,
-
łyżka słonecznika,
-
100 g sera typu feta,
-
łyżka oliwy z oliwek,
-
łyżka soku z cytryny,
-
sól i pieprz,
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Przestudź.
2. Na dnie dużej miski umieść hummus Pełna Dobra.
3. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Umieść w drugiej misce.
4. Ser feta pokrój w drobne kawałki. Dodaj go do warzyw wraz z kaszą bulgur.
5. W szklance połącz oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodaj do warzyw.
6. Delikatnie wymieszaj warzywa z serem, kaszą i dressingiem, następnie przełóż do miski z hummusem.
7. Wierzch sałatki posyp posiekaną natką pietruszki.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół wielkanocny napełni się wyjątkowymi potrawami, które oczarują Waszych bliskich i na stałe wpiszą się w świąteczne menu!
Perla Polska to wiodący europejski producent hummusu i antipasti z ponad 15-letnim doświadczeniem i lider w swojej branży na rynku polskim. W ofercie posiada pełną gamę smacznych i zdrowych przekąsek, które dostarcza do kilkudziesięciu krajów na świecie. Jako jeden z największych pracodawców w regionie zatrudnia już ponad tysiąc osób.
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
![](/files/1922771799/zlomaniec-sport-dieta-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
![](/files/1922771799/naglowska-obawy-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
![](/files/1922771799/lewandowska-aronia-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.