Komunikaty PR

Wielkanocne przepisy z hummusem w roli głównej

2023-03-28  |  13:00
Biuro prasowe

Wielkanoc to czas radości, odpoczynku i celebrowania wyjątkowych chwil z naszymi bliskimi. W domowym menu królują w tym czasie jajka, wędzonki, chrzan, babki oraz mazurki. Wielu z nas zastanawia się, co przygotować na Wielkanoc, aby nieco uatrakcyjnić świąteczne menu.  Odpowiedzią na te rozterki są dania łączące tradycyjne elementy wielkanocnej kuchni polskiej z oryginalnymi, nowoczesnymi smakami. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na wielkanocne potrawy z hummusem, które skradną serce nie tylko wielbicieli kuchni roślinnej, ale i miłośnikom tradycji! 

Wielkanocne jaja faszerowane hummusem

Jaja, symbol Świąt Wielkanocnych, królują wiosną na naszych stołach pod wieloma postaciami. W niejednym domu podaje się je z doskonałymi farszami – mięsnymi lub roślinnymi. Delikatne jaja doskonale sprawdzą się w duecie z aksamitnym hummusem Pełna Dobra – zarówno klasycznym, jak i o smaku… ćwikły czy chrzanu! Jak wykonać to danie? Bajecznie łatwo!

Składniki (na ok. 5 porcji):

  • 10 świeżych jaj,
  • hummus Pełna Dobra, np. o smaku chrzanu,
  • 50 g czarnuszki,
  • kiełki rzodkiewki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Jaja ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie przestudź.

2. Obierz jaja, przekrój każde z nich na pół oraz usuń żółtka.

3. Do każdej z połówek dodaj po łyżeczce hummusu. 

4. Każdą połówkę jaja możesz dodatkowo przyprawić, dodać czarnuszkę i przyozdobić kiełkami.

Jajka po turecku z hummusem

Doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne dla tych, którzy poza tradycyjnymi daniami, chcą zaserwować bliskim również nowe, smakowite doznania kulinarne. Wywodzący się z kuchni orientalnej smakołyk bazuje na jajku w koszulce podanym na gęstym jogurcie z dodatkiem czosnku, masła oraz – w naszej wersji – aksamitnego hummusu. Chociaż brzmi skomplikowanie, wykonanie tej potrawy jest bardzo proste!

Składniki (na ok. 2 porcje):

  • 8 łyżek jogurtu greckiego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,

  • 4 jajka,

  • 1 łyżka octu,

  • 2 łyżki masła,

  • płatki chili,

  • sól i pieprz,

  • łyżka soku z cytryny,

  • natka zielonej pietruszki,

  • dodatkowo świeże pieczywo.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

  2. Rozsmaruj jogurt na talerzach, dodaj po łyżce hummusu. 

  3. Przygotuj jajka w koszulkach. W małym garnku doprowadź wodę z łyżką octu do wrzenia. Zmniejsz ogień, łyżką zrób wir w wodzie i delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Wyciąg jajka z wody i umieść na ręczniku papierowym. Czynność tę powtórz z każdym jajkiem.

  4. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem płatków chilli i soli.

  5. Na talerz z jogurtem nałóż po dwa jajka, polej całość masłem. Ozdób posiekaną natką pietruszki.

  6. Podawaj ze świeżym pieczywem zaraz po przyrządzeniu.

Sałatka z hummusem na wielkanocny stół 

Sałatki to nieodzowne towarzyszki rodzinnych chwil spędzanych przy wspólnym stole. Szczególnie w tych serwowanych Wielkanocą często królują jaja, duża ilość majonezu i śmietany. Myśląc o tym, którzy chcą odżywiać się nieco lżej, warto przygotować pożywną i zdrową sałatkę na bazie warzyw, kaszy bulgur i hummusu. Taka propozycja będzie doskonała dla osób preferujących dietę bezmięsną.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • opakowanie hummusu paprykowego Pełna Dobra,

  • 100g kaszy bulgur,

  • 1 cebula,

  • ½ papryki zielonej,

  • 1 pomidor,

  • 1 ogórek,

  • garść zielonych oliwek,

  • łyżka słonecznika,

  • 100 g sera typu feta,

  • łyżka oliwy z oliwek,

  • łyżka soku z cytryny,

  • sól i pieprz,

  • natka pietruszki

    Przygotowanie: 

1. Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Przestudź.

2. Na dnie dużej miski umieść hummus Pełna Dobra.

3. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Umieść w drugiej misce.

4. Ser feta pokrój w drobne kawałki. Dodaj go do warzyw wraz z kaszą bulgur.

5. W szklance połącz oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodaj do warzyw.

6. Delikatnie wymieszaj warzywa z serem, kaszą i dressingiem, następnie przełóż do miski z hummusem.

7. Wierzch sałatki posyp posiekaną natką pietruszki.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół wielkanocny napełni się wyjątkowymi potrawami, które oczarują Waszych bliskich i na stałe wpiszą się w świąteczne menu!

 


 

Perla Polska to wiodący europejski producent hummusu i antipasti z ponad 15-letnim doświadczeniem i lider w swojej branży na rynku polskim. W ofercie posiada pełną gamę smacznych i zdrowych przekąsek, które dostarcza do kilkudziesięciu krajów na świecie. Jako jeden z największych pracodawców w regionie zatrudnia już ponad tysiąc osób.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.