Komunikaty PR

Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek

2020-02-27  |  11:00
Biuro prasowe

Właściwości zdrowotne

Płatki drożdżowe tworzone są z nieaktywnych drożdży. Dezaktywacja sprawia, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia. Można spożywać je w formie surowej, ponieważ nie fermentują w naszym organizmie. Cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B, a więc szczególnie poleca się je wegetarianom i weganom, którzy rezygnując z produktów zwierzęcych, muszą dostarczać swoim organizmom niezbędnych składników odżywczych. Płatki drożdżowe każdą potrawę wzbogacą w białko, zawierają niewielką ilość tłuszczu i nie posiadają w swoim składzie konserwantów oraz cukru.

Nie od dziś wiadomo, że właśnie przez witaminy z grupy B, drożdże świetnie radzą sobie z trądzikiem i stanowią świetną kurację. Dodatkowo wzmacniają naszą odporność i obniżają poziom cholesterolu we krwi, a więc sięganie po płatki drożdżowe jest zbawienne dla naszego zdrowia.

Wykorzystanie w kuchni

Płatki drożdżowe są na polskim rynku spożywczym produktem stosunkowo nowym. Oto kilka wskazówek od firmy Orzeszek, w jaki sposób włączyć je do naszej diety.

  1. Wegański parmezan,  czyli sos „serowy” – makaron i sos serowy to jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań. Jeśli chcemy uniknąć tłuszczu, laktozy i złego cholesterolu, to płatki drożdżowe będą jak znalazł! Blendujemy 5 łyżek płatków drożdżowych z 100g orzechów nerkowca, dodajemy szczyptę soli i suszonego czosnku i wegański parmezan gotowy. Dodajemy niczym ser na dowolnie przygotowany makaron.
  2. Ser z ziemniaka – brzmi nieco zaskakująco, ale ten sos jest niezwykle smaczny. Wystarczy kilka ziemniaków ugotować do miękkości, dodać 3-4 łyżki płatków drożdżowych, sól i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Świetny dodatek imprezowy np. do krakersów, jako sos do makaronów czy dodatek do surowych warzyw.
  3. Pasta serowa z awokado – gdy unikamy produktów zwierzęcych, korzystamy z tego zmodyfikowanego przepisu, w którym pierwotnie występuje ser feta. 1 awokado blendujemy z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką płatków drożdżowych, dodajemy sól, pieprz, opcjonalnie chili. Gotową pastę posypujemy szczypiorkiem.
  4. Dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, sałatek.
  5. Zagęszczacz do zup i sosów.

Płatki drożdżowe o dobrym składzie, pełnym odżywczych składników, zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Przykłady dań zaproponowanych przez firmę Orzeszek to tylko niewielki procent przepisów, które można wypróbować z ich użyciem, a produkt ten przypadnie do gustu nie tylko weganom i wegetarianom. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.