Winna Argentyna, czyli kulturowy paszport do kraju tanga!
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
dominika.kaczynska|odkuchni.co| |dominika.kaczynska|odkuchni.co
+48 791 378 116
odkuchni.co
Argentyna, choć znajduje się w pierwszej dziesiątce największych państw świata, nadal owiana jest nutką tajemniczości. Najczęstsze skojarzenia z tym krajem nadal krążą wokół tanga i piłki nożnej. Właśnie dlatego powstał projekt, który pokaże, że na podróżników i turystów czeka tam wiele więcej! Winna Argentyna koncentrować będzie się na doskonałych winach, ale także kuchni, kulturze, architekturze i ciekawostkach związanych z tym państwem.
Różnorodność na każdym kroku
Argentyna to kraj, w którym od wieków intensywnie mieszają się wpływy europejskie i południowoamerykańskie. Obecne jest to między innymi w kulturze, architekturze, kuchni, tańcu, muzyce, trendach i języku - hiszpańskim. Dzięki temu, na stołach zobaczymy zarówno argentyńską pizzę, jak i empanadas, czyli pierożki z różnymi nadzieniami, na ulicach słychać i muzykę ludową, i ciężki rock, a za oknem równie popularne są widoki rajskich plaż oraz wysokich pasm górskich. Trudno nie zakochać się w tym kraju, bo każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Idealny klimat
Oprócz zróżnicowania w przestrzeni społecznej, warto wspomnieć o klimacie, a właściwie strefach klimatycznych, których w tym jednym kraju jest aż cztery. Warunki te sprawiają, że jest to doskonałe miejsce do uprawy winorośli. Od wielu dekad, Argentyna znajduje się w pierwszej dziesiątce wśród producentów wina na świecie, z produkcją na poziomie nawet 15 mln hektolitrów wina rocznie. Aż 75% z nich produkowanych jest w regionie Mendoza, położonego w zachodniej części kraju u stóp Andów. Stąd także pochodzą wina Nampe oraz Los Haroldos, czyli marki, które częściej spotykać będziemy pod wspólnym szyldem Winna Argentyna.
Urzekająca inność
Projekt “Winna Argentyna” narodził się z pasji do podróży oraz świetnego wina. Mało kto wie, że Argentyna to kraj tak różnorodny, kolorowy, głośny i pełen życia, a ponadto o bogatej winiarskiej historii, śmiało jednak korzystający z dobrodziejstw nowych technologii.
Celem projektu jest pokazywanie Argentyny jako świetnego miejsca dla enoturystów, czyli odwiedzających regiony związanych z uprawą winorośli oraz miejsca, w których produkuje się wino, ale nie tylko! Podróżnicy wcale nie skupieni na poznawaniu winiarskich ciekawostek także znajdą tam coś dla siebie. W tym tkwi piękno tego kraju: dziewicza przyroda, bogata historia oraz kultura, ciekawa kuchnia, ale także radość, muzyka i śpiew rozbrzmiewająca na każdym kroku Buenos Aires.
Różnice między znanym nam codziennym trybem życia, a tym argentyńskim, są wręcz fascynujące. Wszystkie będzie można poznać za pośrednictwem social mediów projektu Winna Argentyna, który oficjalnie ruszył z początkiem lipca 2021.
O projekcie Winna Argentyna:
Argentyna, jako jeden z największych producentów wina na świecie, posiada idealne warunki do uprawy winorośli oraz technologie, z których korzysta, łącząc tradycje Starego Świata z innowacjami Nowego. Winna Argentyna to projekt zrzeszający dwie marki argentyńskiego wina: Nampe i Los Haroldos. Są to wina wysokiej jakości, o zrównoważonych kompozycjach smakowych zapadających w pamięć, a także ciekawych szczepach, takich jak lokalne Torrontes czy Malbec - gwiazda argentyńskiego winiarstwa.
Tłuczenie jajek i “wybuch wozu”, czyli Wielkanoc w krajach śródziemnomorskich
Pupil na pokładzie. Bezpieczna i komfortowa świąteczna podróż z czworonogiem
Odkryj ponadczasowe tradycje lecznicze i rytuały SPA w Pamukkale
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.