Komunikaty PR

Wiosenne gotowanie – niemarnowanie: jak efektywnie wykorzystać resztki w kuchni?

2022-05-25  |  15:00
Biuro prasowe

W sezonie wiosenno-letnim zaczynamy kupować więcej owoców i warzyw, które nie zawsze uda nam się spożyć, gdy są świeże. Czasem wystarczy połączyć je na szybko z jogurtem, by stworzyć smaczną przekąskę i uratować produkty przed wyrzuceniem. Często zostaje nam też niewykorzystane pieczywo, które staje się czerstwe i mało apetyczne. Zamiast na przykład namoczyć je w mleku, to wolimy sięgnąć po gorącą bułeczkę przyniesioną prosto z piekarni. Jak zużyć te najczęściej i najszybciej starzejące się produkty? Poznajcie kilka pomysłów na to, jak nie marnować żywności.

Marnowanie żywności to poważny i globalny problem. Każdego dnia wyrzucane są tony jedzenia, co przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego. Produkujemy i kupujemy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Czasem po prostu brakuje kulinarnego pomysłu, jak wykorzystać nadmiar produktów, które zakupiliśmy. Dlatego podpowiadamy kilka inspiracji na ich zagospodarowanie.

Czerstwe pieczywo

Trudno dobrze oszacować ile pieczywa spożyjemy, ale też łatwo je wykorzystać, nawet gdy straci swoją świeżość. Wystarczy wysuszyć pokrojone kromki w piekarniku i zastosować jako grzanki do sałatki, zupy lub pokruszyć je tak, by służyło za panierkę, a nawet zastąpiło mąkę do zagęszczania sosów.

Tosty francuskie z twarogiem

Składniki:

  • 8 kromek czerstwego pieczywa, np. chleba lub chałki
  • 250 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 150 g truskawek
  • 6 łyżek mleka Łaciate 3,2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła ekstra Mazurski Smak
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie: W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem i solą. W misce mieszamy twaróg sernikowy z cukrem. Każdą kromkę chleba smarujemy z jednej strony twarogiem. Na czterech z nich rozkładamy pokrojone truskawki. Przykrywamy pozostałymi kromkami, serkiem do środka. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Złożone tosty obtaczamy z każdej strony w roztrzepanym jajku. Kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Tosty francuskie przekładamy na talerze. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy sezonowymi owocami.

Dojrzałe owoce

Sezonowe owoce, które uwielbiamy spożywać wiosną i latem, mogą nam też służyć w późniejszym okresie. Jeśli zrobiliśmy za duże zakupy i nie damy rady ich zjeść, zróbmy z nich dżemy, które można wykorzystać np. do naleśników. Jeśli w lodówce znajdziecie np. otwarty jogurt naturalny, można szybko przygotować owocową sałatkę i sprawić, by pozostałości nie trafiały do kosza. Dobrym rozwiązaniem będzie także przerobienie ich na kompot lub dodanie do ciasta.

Ciasto bananowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1 jajko
  • 3 dojrzałe banany

Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki i je mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej mokre składniki. Banany rozdrabniamy przy pomocy widelca lub blendera. Owoce łączymy w pierwszej kolejności z mokrymi składnikami, następnie stopniowo dodajemy suche. Gdy uzyskamy jednolitą masę, przekładamy ją na blachę. Pieczemy 45 minut.

Kilkudniowe warzywa

Warzywa, które dotknął upływ czasu i ich nie wykorzystaliśmy, zawsze można upiec z dodatkiem przypraw i ziół, a następnie zblendować. W ten sposób powstanie z nich wyśmienita pasta do kanapek. Pieczone warzywa mogą być też znakomitą samodzielną przekąską zwłaszcza z dodatkiem naturalnego jogurtu lub śmietanowego dipu typu crème fraiche. Natomiast wszelkiego rodzaju liście np. szpinaku czy sałaty znakomicie sprawdzą się jako dodatek do zdrowego koktajlu, który będzie solidną dzienną dawką witamin.

Zielony koktajl

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • szklanka liści szpinaku lub sałaty
  • szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • szczypta mielonego imbiru

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, podajemy schłodzone.

Więcej przepisów na efektywne i efektowne wykorzystanie produktów, które mamy w swojej kuchni znajduje się na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.