Włoskie Trentino gotowe na przyjęcie turystów
3 czerwca Włochy ponownie otworzyły swoje granice dla wszystkich krajów UE i Wielkiej Brytanii. Turyści nie będą musieli poddawać się kwarantannie po przybyciu do Włoch na miejsce docelowego wypoczynku, ale i tak wielu z nich będzie szukać spokojnego i ustronnego miejsca. Trafionym wyborem może okazać się region Trentino – doskonała destynacja dla osób poszukujących otwartych przestrzeni i bliskości natury. Szczególnie, że w prowincji nie obowiązują ograniczenia dotyczące indywidualnych aktywności na świeżym powietrzu, a wszystkie placówki turystyczne zostały w ciągu ostatnich tygodni przystosowane i przeszkolone pod kontem zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa gościom i pracownikom.
Po trudnym czasie izolacji wywołanym przez epidemię, dziś bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy powrócić na łono przyrody. Pragniemy wręcz zanurzyć się w lasach, zagubić na malowniczych górskich szlakach lub zwolnić tempa nad brzegami zachwycających jezior. Odczuwamy naturalną potrzebę swobodnego przemieszczania się i wyruszenia w poszukiwaniu otwartych, bezpiecznych przestrzeni, oddychania świeżym powietrzem, zatracenia się w rewitalizującym uścisku natury. Ale przede wszystkim potrzebujemy czuć się bezpiecznie.
Region Trentino, korzystając z naturalnych uwarunkowań oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom turystów, ze szczególną starannością przygotował się na letni sezon i przyjęcie wakacyjnych gości. Nie bez znaczenia dla poszukujących wytchnienia w odosobnieniu będzie fakt, że w Trentino na każdego mieszkańca przypada 1000 drzew, a lasy porastają aż 63% powierzchni regionu. Pozostała przestrzeń to między innymi urzekające parki przyrody, monumentalne szczyty Dolomitów, 297 jezior oraz 5000 km szlaków i 8000 km górskich tras rowerowych. Nieocenionym walorem prowincji jest także wyjątkowa, głęboko zakorzeniona w tradycji gościnność mieszkańców, której można doświadczyć zarówno w tysiącach małych rodzinnych firm, jak i korzystając z szerokiej sieci turystycznych usług regionu.
To właśnie mieszkańcy Trentino i ich ogromne poczucie społecznej odpowiedzialności pozwoliły zredukować rozprzestrzenianie się epidemii do minimum oraz przygotować region na nadchodzące lato. Sektor turystyczny we współpracy ze służbami zdrowia wdrożył niezbędne środki, mające na celu zagwarantowanie bezpieczeństwa zarówno gościom, jak i pracownikom zatrudnionym we wszelkich obiektach noclegowych – począwszy od hoteli, poprzez pensjonaty, domki letniskowe i apartamenty, kończąc na polach namiotowych i schroniskach. Kluczowa jest zasada dystansu społecznego, która uzupełniona o odpowiedzialność i szkolenia dla personelu ma zagwarantować bezpieczeństwo przybywającym na wypoczynek turystom. Środkami bezpieczeństwa objęto także wyciągi narciarskie i publiczne plaże. Natomiast stowarzyszenie Associazione Rifugi del Trentino, zrzeszające 146 schronisk górskich w Trentino, stworzyło zbiór zasad dotyczących zakwaterowania w obiektach położonych w wyższych partiach gór. Między innymi, aby móc przenocować w schronisku, niezbędna będzie wcześniejsza rezerwacja. Dodatkowo goście będą zobowiązani przybyć z własnym śpiworem i poszewką na poduszkę oraz korzystać ze swoich kapci, a w przestrzeni wspólnej zakrywać twarz maseczką i, o ile to możliwe, przestrzegać zasad dystansu społecznego. Celem inicjatywy jest zapewnienie wspólnego bezpieczeństwa oraz płynny przepływ informacji pomiędzy schroniskami a gośćmi, aby mogli odpowiednio przygotować się do górskiej wycieczki.
Nie wprowadzono żadnych szczególnych ograniczeń dotyczących uprawiania indywidualnych sportów na świeżym powietrzu, poza nakazem zachowania środków ostrożności, mających zapewnić dystans społeczny. Tam, gdzie nie można uniknąć spotkania z innymi turystami, należy zakrywać twarz maseczką.
Niestety, szereg wydarzeń kulturalnych, sportowych i kulinarnych, również tych związanych z winem – tak charakterystycznych dla letniego sezonu w Trentino – zostało anulowanych lub przełożonych, w tym słynny festiwal Sounds of the Dolomites. Niemniej spragnieni kontaktu z kulturą goście mogą ponownie odwiedzać czołowe muzea i zamki regionu. Ich drzwi zostały ponownie otwarte dla zwiedzających 2 czerwca, zaś do końca miesiąca bilety wstępu będzie można nabyć w symbolicznej cenie 1 euro.
Więcej informacji o letnich atrakcjach Trentino można znaleźć na stronie:
https://www.visittrentino.info/pl
Maksimum zimowej zabawy w dolinie Stubai
Wilno przekonuje jedzeniem i kulturą. 1 na 3 Polaków pozytywnie zaskoczonych
Celebruj tradycję uprawy oliwek podczas sezonu zbiorów w Türkiye (Turcji)
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.