Wnętrze podane na słodko. Cukiernia BŁOGO projektu Biuro Kreacja
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Wśród gwaru i chaosu największej galerii handlowej w Gdyni, kryje się azyl dla zmęczonych zakupami i hałasem klientów. Cukiernia BŁOGO to nowy koncept pozwalający nie tylko na odpoczynek. To miejsce w którym podniebienie cieszą wyjątkowe smaki, a oczy napawają się pięknym otoczeniem. Za projekt tej wysmakowanej przestrzeni inspirowanej cukierniczymi składnikami odpowiada pracownia projektowa Biuro Kreacja z Dorotą Terlecką na czele.
Błogie słodkości
Ciasta produkowane pod marką Błogo są znane i cenione w Trójmieście już od dawna. Otwarcie pierwszego sklepu to dla inwestora duże wydarzenie, nic dziwnego więc, że projekt tego niezwykłego miejsca został powierzony pracowni Biuro Kreacja.
"Zanim rozpoczęliśmy projekt, odbyliśmy kilka wizyt w galerii, żeby poczuć atmosferę tego miejsca. Wszystkie sklepy wręcz krzyczą kolorami, a monitory świecą reklamami. Postanowiliśmy że cukiernia BŁOGO ma być oddechem świeżego powietrza - spokojem w tym całym zakupowym szaleństwie. Naszym celem było stworzenie miejsca, które wyróżnia się oferując coś innego niż sąsiadujące sklepy - takiego w którym można odpocząć i zrelaksować się w spokojnym otoczeniu. Inwestorzy zdecydowali się na otwarcie pierwszego lokalu pod tą marką, więc mieliśmy pełną dowolność stylistyczną". - opowiada projektanta Dorota Terlecka, właścicielka pracowni Biuro Kreacja
Wysmakowane inspiracje
W cukierni dominują barwy zgaszonego różu, przełamane ciepłym brązem. To połączenie kolorów jest eleganckie a jednocześnie stonowane, tworząc atmosferę spokoju i relaksu, której pragnie każdy przemęczony klient galerii handlowej. Na ścianach i ladzie znalazły się płytki, które przywołują na myśl słodki smak i zapach czekolady - coś, co kojarzy się z przyjemnością i komfortem. Matowe powierzchnie zostały przełamane błyszczącymi elementami, które przypominają lukier na świeżo upieczonych ciastach. Te subtelne nawiązania są prawdziwą ucztą dla zmysłów oraz dodają głębi i charakteru przestrzeni.
Polski design w smakowitym otoczeniu
Meble, które doskonale dopełniają resztę wnętrza pochodzą od polskich marek w tym od MOTIV HOME.
"Bardzo cenimy sobie polski design, który charakteryzuje się wysoką jakością wykonania, kreatywnością i unikalnym stylem. Chcieliśmy żeby nasz projekt mógł odzwierciedlać te wartości, dlatego zdecydowaliśmy się właśnie na korzystanie z rodzimych mebli". - tłumaczy Dorota Terlecka
Polski design wraz z wyśmienitymi połączeniami kolorystycznymi i cukierniczymi inspiracjami stworzyły wyjątkową przestrzeń, która oferuje miejsce wypoczynku i chwilowej ucieczki od rzeczywistości oraz niesamowite doznania smakowe i wizualne. To wnętrze, w którym każdy choć na chwilę będzie się mógł poczuć BŁOGO.
Projekt wnętrza: Dorota Terlecka, Dominika Janowska
Projekt logotypu: Ania Witkowska
Zdjęcia: Alka Murat
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.