Wnętrze z duszą. Zobacz nowy odcinek cyklu Open the door for Tubądzin w Mono Caf
Styl soft loft, który zgodnie łączy ze sobą industrializm i przytulność, otulił wnętrze wyjątkową atmosferą, sprawiając, że chce się w nim pozostać na długo. Bazą aranżacji jest subtelna ceramika.
Mono Cafe & Bistro w Łodzi mieści się w budynku Monopolis – dawnego Monopolu Wódczanego, który ma długą i niezwykle interesującą historię. Pofabryczny ceglany budynek, zachwycający zabytkową architekturą, przyciąga nie tylko miłośników wnętrz, ale też fanów wyśmienitej kuchni. Stał się bowiem centrum kulinarnej podróży, oferując między innymi autorskie dania i aromatyczną kawę z karty Mono Cafe & Bistro.
W bistro panuje styl soft loft, będący zgrabnym zestawieniem przytulności i domowego ciepła, z lekkim połyskiem glamour oraz industrializmem. Zespolenie tych trzech konwencji w jednym projekcie stanowi nie lada wyzwanie. Zachowanie proporcji i eksponowanie każdej z nich w odpowiedni sposób, wymaga najwyższej jakości materiałów i świeżego spojrzenia na tradycję. Doskonałą bazą aranżacji są płytki z kolekcji Torano marki Monolith od Grupy Tubądzin.
W Mono Cafe nie zabrakło stricte fabrycznych detali, świetnie zachowanej czerwonej cegły, miękkich foteli i drewnianych krzeseł oraz pięknie wykończonego baru. Pojawiły się na nim płytki od Grupy Tubądzin o zjawiskowym wzorze, przywołującym na myśl zakłady fabryczne. Podłogi oraz blaty stołów wykonano z płytek Torano marki Monolith.
Więcej o inspiracjach estetycznych i kulinarnych realizowanych w Mono Cafe & Bistro opowiadają właściciele lokalu. Bistro pojawiło się w najnowszym odcinku Open the door for Tubądzin, który jest już dostępny na kanale marki w serwisie YouTube oraz na profilach społecznościowych w serwisach Facebook i Instagram.
Open the door for Tubądzin to cykl, który zabiera widzów do domów oraz pracowni polskich artystów i miłośników unikalnych wnętrz. To wyjątkowa okazja, aby zobaczyć niezwykłe wnętrzarskie aranżacje stworzone przez i dla rodzimych twórców. Goście cyklu pokazują jak żyją, pracują, a także dzielą się swoimi inspiracjami aranżacyjnymi.
5 powodów dlaczego warto stosować nowe grzejniki pionowe Purmo
Zaprojektuj wnętrze z telewizorem Samsung The Frame i lodówką Bespoke
Metal pod kompleksową ochroną
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.