Wpływ błonnika na nasze życie i zdrowie.
Błonnik pokarmowy, choć zazwyczaj niedoceniany, pełni niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Spożywamy go wraz z produktami pochodzenia roślinnego i choć nie jest rozkładany w przewodzie pokarmowym, pełni w nim niezwykle istotną rolę. Jest on bowiem odpowiedzialny między innymi za wchłanianie składników pokarmowych. Jeśli mamy zbyt mało błonnika w diecie grożą nam problemy związane z układem trawiennym, choroby układu krążenia, zaburzenia przemiany materii i nieodpowiednia perystaltyka jelit, w których mogą powstawać niebezpieczne dla naszego zdrowia złogi. Regularne usuwanie resztek pokarmu jest doskonałą metodą ochrony przed licznymi chorobami jelita grubego (w tym nowotworu), obniża poziom cholesterolu i poprawia tolerancję glukozy. Ponadto pomaga naturalnie regulować metabolizm, ułatwiając zrzucanie nadprogramowych kilogramów.
Czym jest błonnik?
Składa się on z dwóch głównych rodzajów związków, w zależności od stopnia, w jakim rozpuszczają się w wodzie. Możemy zatem wyróżnić frakcję rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną tego włókna pokarmowego. Obydwie często występują równocześnie w tym samym owocu lub warzywie. Na przykład w skład skórki jabłka wchodzi nierozpuszczalna celuloza i ligniny, a miąższ tych owoców jest doskonałym źródłem rozpuszczalnych pektyn. Obydwa rodzaje błonnika pokarmowego odgrywają bardzo ważną rolę w procesie trawienia.
Zalecenia dotyczące tego, jak wiele błonnika powinniśmy spożywać, aby móc cieszyć się pełnią zdrowia wahają się w zależności od źródła od 18 do 38 g na dobę dla dorosłego człowieka. W Polsce najczęściej lekarze odnoszą się do rekomendacji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności), które mówią o konieczności spożywania min. 25 g błonnika dziennie.
Jak skomponować codzienną dietę, aby nie musieć martwić się niedoborami błonnika?
Największe ilości błonnika pokarmowego zawierają produkty zbożowe, kasze, a także warzywa i owoce. Dostarczenie obu frakcji błonnika jest niezmiernie ważne dla zdrowia organizmu.
Błonnik rozpuszczalny możemy znaleźć głównie w roślinach strączkowych (fasola, soczewica), owocach takich jak jabłka, jagody, cytrusy, a także w otrębach owsianych i produktach jęczmiennych. Z kolei błonnik nierozpuszczalny jest obecny w produktach takich jak siemię lniane, pełnoziarniste produkty pszenne, warzywa np. seler, kapusta, buraki, marchew, kalafior. Obie frakcje konieczne są do zachowania odpowiedniego trawienia i pomagają niwelować choroby i przypadłości takie jak: otyłość, cukrzyca, czy zaparcia. Jadłospis powinien być zatem bogaty w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, szczególnie ryż, kaszę gryczaną, płatki owsiane, a także warzywa skrobiowe np. ziemniaki, bataty, strączki oraz orzechy i nasiona np. migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie.
Aby zwiększyć codzienną podaż błonnika, warto wprowadzić kilka zmian w swojej diecie:
• codziennie spożywaj porcję (garść) orzechów,
• zamiast białego pieczywa wybieraj razowe i pełnoziarniste,
• włącz do diety warzywa i kasze,
• dodawaj otręby do jogurtu i sałatek,
• spożywaj codziennie 1-2 porcje owoców,
• zrezygnuj z przetworzonej, gotowej żywności, fast foodów.
Jednak, żeby zapewnić sobie codziennie dawki błonnika na odpowiednim poziomie, musielibyśmy spożywać naprawdę ogromne ilości owoców czy warzyw. Dla przykładu dzienna porcja błonnika jest w ok. 8 gruszkach, 50 suszonych śliwkach czy kilkunastu bananach. Tu z pomocą przychodzą nam odpowiednie suplementy diety.
Naprzeciw potrzebom osób, pragnących zadbać o zdrowie swoich jelit, wszyła firma DuoLife z niespotykanym dotąd suplementem diety – DuoLife Fiber – błonnikiem w formie płynnej, którego bazą są naturalne ekstrakty roślinne, pochodzące z czterech zastrzeżonych źródeł: ASTRAGIN, BOSWELLIN, SUNFIBER, FIBREGUM. Odpowiednie proporcje składników są gwarancją skuteczności tego produktu. Systematyczna suplementacja błonnika pozwala ograniczyć rozwój procesów zapalnych w jelitach, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i pomaga utrzymać wagę ciała na stałym poziomie.
DuoLife Fiber – to w 100% naturalny suplement diety
Przeznaczony jest dla osób, które na co dzień chcą wspierać prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego i procesy trawienne, walczą z zaparciami i kłopotami ze spowolnionym pasażem jelitowym oraz odczuwają problemy ze strony przewodu pokarmowego, związane z zaburzeniami naturalnej mikroflory jelitowej. Jest nieoceniony również dla osób dbających o optymalną kondycję jelita grubego, stosujących tzw. dietę LOW FODMAP oraz dbających o prawidłową wagę ciała, ponieważ pomaga obniżyć apetyt, dając przedłużone uczucie sytości. Na suplementację błonnikiem powinny zwrócić uwagę również osoby dbające o prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także to, które chcą wspierać funkcje układu odpornościowego i oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn.
DuoLife Fiber jest jedynym płynnym suplementem diety o tak bogatej zawartości błonnika pokarmowego. Jest to bowiem dawka, która odpowiada zawartości tego składnika w kilogramie jabłek. Duolife Fiber wyraźnie wzmacnia pracę układu pokarmowego, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, a odbudowując mikroflorę jelita, wspomaga proces odzyskania jelita. Dzięki temu wspomaga również proces odchudzania. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
Nie bez powodu mówi się więc, że zdrowie pochodzi z jelit. Firma DuoLife doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego komponując ten produkt, postawiła na najwyższą jakość składników oraz odpowiednią ich kompozycję tak, aby dzięki zasadzie synergii wzajemnie wzmacniały swoje działanie.
Więcej informacji na www.myduolife.com

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata

Geny mają znaczenie – szybka diagnostyka może zmienić życie z ALS
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Piotr Zelt: W te wakacje gram wyjątkowo dużo spektakli. Znajdę jednak czas na wyjazd nad morze, żeby popływać z córką na desce
Aktor jest zapalonym windsurferem, dlatego nie wyobraża sobie wakacji bez pływania na desce. Swoją pasją zaraził też córkę, nad morze wybierają się więc razem. Piotr Zelt podkreśla natomiast, że ze względu na dużą zajętość i rolę w pięciu spektaklach, które są wystawiane również w miesiącach letnich i to poza Warszawą, na razie nie planuje dłuższego wyjazdu za granicę.
Finanse
Polacy chcą jak najszybciej przechodzić na emeryturę i nie chcą na niej pracować. Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej

Tylko 11,6 proc. osób w wieku 50–74 lat, które pobierają emeryturę, nadal pracuje. Choć ten wskaźnik nieco rośnie, to nadal niska jest skłonność do pozostawania aktywnym zawodowo po uzyskaniu uprawnień emerytalnych. Niecałe 19 proc. chciałoby pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zdaniem prof. Elżbiety Gołaty z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu konieczne są zachęty do dłuższej aktywności zawodowej, bo na podniesienie wieku emerytalnego nie ma przyzwolenia społeczeństwa.
Podróże
Qczaj: W te wakacje planuję zwiedzić sporą część Stanów Zjednoczonych. Pojadę z siostrą do Yellowstone

W Stanach Zjednoczonych trener zamierza spędzić co najmniej miesiąc. Jak zaznacza, szczególnie marzy o tym, by zobaczyć Park Narodowy Yellowstone – miejsce, które zafascynowało go po obejrzeniu popularnego serialu. Qczaj planuje też zabrać mamę na wycieczkę samochodową po atrakcyjnych trasach USA. Pielęgnowanie relacji rodzinnych jest dla niego niezwykle ważne, dlatego chce efektywnie spędzić czas z bliskimi tak, by po wakacjach pozostały im miłe wspomnienia.