Komunikaty PR

Wszędzie dobrze, ale w kuchni najlepiej

2021-07-05  |  10:30
Biuro prasowe
Kontakt

Małgorzata Wnorowska
Forestor

ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl

Kuchnia to strefa zarządzania, zaopatrzona w nowoczesne urządzenia i systemy, których zadaniem jest usprawnić naszą pracę. Jej roboczy wizerunek można jednak ocieplić, aby czerpać przyjemność z przebywania w pięknie urządzonym wnętrzu. Kuchnia będzie nie tylko praktyczna, ale piękna i przyjazna dla użytkowników. 

 

Kojarzy się głównie z miejscem do pracy, ponieważ taka jest jej podstawa funkcja, ale to również w kuchni czasami łapiemy przysłowiowy „oddech”. Chcemy nabrać energii,  delektując się ciszą z filiżanką kawy, zanim wypełnią ją odgłosy porannej krzątaniny czy korzystamy z wolnej chwili, kiedy dogotowuje się obiad. Jak stworzyć atmosferę sprzyjającą zarówno pracy, jak i dobremu samopoczuciu?

Zamiast nadmiernej dekoracyjności i krzykliwych barw wybierzmy zrównoważoną paletę dekorów, inspirowaną naturą i kolorami ziemi oraz prostą formę mebli. Tak zaaranżowane wnętrze będzie eleganckie, stworzy jednak poczucie bezpieczeństwa, rodzinnego ciepła i przytulności. Będzie spędzało się w nim czas miło i przyjemnie, zarówno na przygotowywaniu posiłków, jak i chwilach relaksu. To zresztą uniwersalne zasady, którymi powinniśmy kierować się nie tylko w trosce o dobry nastrój, ale również osiągnięcie efektu ponadczasowości.

 -  Ograniczenie palety barw i dodatków pozwoli wykreować harmonijną, zrównoważoną stylistycznie aranżację. Kuchnia będzie przytulna, ale unikniemy efektu przytłoczenia – doradza Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM z Milejewa. –Wyszukany design czy bogactwo kolorów mają oczywiście swoje zalety, powinniśmy z nich jednak korzystać z umiarem jeżeli chcemy osiągnąć efekt wnętrza o ponadczasowym charakterze, niewymuszonej elegancji i dużej dawce ciepłego,  naturalnego uroku. 

Atmosfera przytulności, sprzyjająca relaksowi i spotkaniom w gronie rodzinnym, nie jest zarezerwowana wyłącznie dla kuchni urządzonych w sielskim stylu rustykalnym, inspirowanym wiejską chatą. Również w bardziej nowoczesnych aranżacjach można poczuć wyjątkowy klimat ułatwiający wyciszenie i odpoczynek. Stonowane barwy, prosta bryła mebli, potęgują wrażenie harmonii i bezpieczeństwa. W przeciwieństwie do wnętrz, w których panuje przesyt zdobnych form, elementów dekoracyjnych lub kolorów, zapewnią także poczucie porządku i przejrzystości.

Stonowane wnętrza dają wiele możliwości aranżacyjnych i pozwalają uzyskać ciekawe efekty wizualne. Naturalne, spokojne tonacje można dowolnie łączyć i zestawić na przykład z dekorami drewna. To nieodzowny element we wnętrzach, które będą sprzyjać relaksowi. Dekory drewna wprowadzają przyjazny i niezwykle przytulny klimat, fenomenalnie ocieplając kuchnie i dodając jej naturalnego uroku.

Decydując się na zrównoważony wystrój kuchni nie jesteśmy skazani na aranżacyjną nudę, ponieważ uniwersalne dekory mają swoje nowoczesne interpretacje. Zamiast tradycyjnej szarości możemy wybrać dekor inspirowany rysunkiem spływającego betonu lub bardziej wyrazistą barwą bazaltu. Dekory drewna również mają bardzo nowoczesne oblicze, do którego należy z pewnością unikatowy dekor dąb Halifax cynowany. Dzięki strukturze 3D wydaje się obrobionym ręcznie drewnem, oddziałując na zmysł wzroku i dotyku. Dlatego doskonale sprawdzi się w aranżacjach klasycznych i nowoczesnych.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Forestor
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit Biuro prasowe
2024-09-27 | 11:10

Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit

PLGBC Green Building Summit to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń poświęconych zrównoważonemu budownictwu, architekturze i rynkowi nieruchomości. Najbliższa,
Dom Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
2024-09-26 | 15:40

Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie

Dom to nie tyle ściany, co ludzie, którzy w nich zamieszkują. Najlepiej o tym świadczy dwupiętrowe mieszkanie dla rodziny, które za sprawą architekt Weroniki Budzichowskiej z To
Dom Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
2024-09-26 | 14:00

Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu

Jesień to idealny moment, by wprowadzić do wnętrz nowe akcenty, które nie tylko ocieplą przestrzeń, ale także – zgodnie z koncepcją neurodesignu – wpłyną na nasze dobre

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.