Komunikaty PR

Wyjątkowe owoce morza ze Stambułu

2022-11-09  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Türkiye (Turcja) to niepodważalnie jedno z najlepszych kulinarnych centrów na świecie. Warto tu przyjechać i spróbować nie tylko słynnych kebabów, ale także wyjątkowych dań z owoców morza. Tradycja przyrządzania owoców morza sięga w Türkiye (Turcji), kraju otoczonym wodami z trzech stron, tysięcy lat. W niezwykłych, tureckich daniach wykorzystuje się lokalnie występujące owoce morza, a także typowe dla danego regionu techniki ich gotowania.  

Wielowiekowa sztuka jedzenia owoców morza jest dobrze udokumentowana w Türkiye (Turcji). Już zapiski kulinarne z czasów osmańskich ujawniają, że ryby takie jak karp, makrela, miecznik, turbot, lufar i węgorz, a także lakerda (ryba bonito marynowana w soli), ikra ryb i kawior należały do przysmaków spożywanych w pałacu. Podstawą kuchni pałacowej były również solone ryby i zupy rybne.

Kultura przygotowywania i spożywania ryb jest zwłaszcza obecna w Stambule, którego restauracje niedawno zostały wyróżnione przez znany na całym świecie przewodnik Michelin.

Najlepsza kanapka rybna ze Stambułu

W Stambule - mieście z wieloma wybrzeżami - wędkarstwo jest sposobem na życie. Bosfor jest szczególnie obfity w ryby jesienią, zimą w Stambule też pojawia się wiele ich różnych gatunków. Sezonowe połowy sardeli, ryb z rodziny barwenowatych, tasergali, ryb bonito, sardynek, makreli czy ostroboków sprawiają, że mieszkańcy Stambułu mogą się cieszyć świeżymi rybami przez cały rok.

Targi rybne, rybacy i łodzie rybackie pływające po Bosforze to obrazy od wieków utożsamiane ze Stambułem. Ryby są integralną częścią miasta, a podczas spaceru po tureckiej metropolii można znaleźć wiele scenerii z nimi w roli głównej.

W Karaköy i Eminönü leżących po obu stronach zatoki Złoty Róg, ryby są w centrum uwagi. Obok sprzedawców ulicznych na wybrzeżu pełno jest lokali, w których można zjeść świeżo usmażoną rybę w bułce. Kolejny charakterystyczny dla Stambułu widok to rybacy łowiący ryby w wodach Bosforu z pobliskiego mostu Galata.

Sztuka przygotowywania i spożywania ryb to nieodłączny element kultury Stambułu, który uwielbiają mieszkańcy i turyści. Delektować się widokami i smakiem świeżo złowionych ryb, popijając rakı, można w licznych restauracjach, które znajdują się wzdłuż brzegów Bosforu.   

Rybne restauracje w Stambule

Gdy mówimy o tureckiej gastronomii to zazwyczaj pierwsze, co przychodzi na myśl to mięsa i kebaby, a to właśnie świeże ryby są bardzo ważną częścią kulinariów, pełną różnorodnych dań. W Stambule, zwłaszcza w nadmorskich dzielnicach, można skosztować świeżych sałatek i sezonowych ryb w tradycyjnych restauracjach rybnych. Tawerny, tzw. meyhane, czyli charakterystyczny typ lokalu serwującego ryby, są popularnymi miejscami, które odwiedzają rodziny i grupy przyjaciół.

W restauracjach rybnych posiłek rozpoczyna się od przystawek, podanych na małych talerzykach, żeby goście mogli się nimi dzielić. W tych lokalach przyrządza się od trzydziestu do stu różnych rodzajów przekąsek z owoców morza o niespotykanych nigdzie indziej smakach. Można tu spróbować takich dań jak m.in. zapiekanka z krewetek, krewetki z masłem, czosnkiem i pomidorami; rybny kokoreç, który przygotowuje się mieszając drobno posiekaną rybę z przyprawami, pomidorami, cebulą i papryką; pikantne krewetki z patelni smażone na maśle; kalmary smażone w gorącym oleju czy lakerda, czyli typowa dla Stambułu słona w smaku ryba bonito. Przy takim wyborze przekąsek nie trzeba nawet zamawiać głównego dania.

W nadmorskich, tureckich miastach uliczni sprzedawcy serwują popularny przysmak, który je się rękami – nadziewane małże podane z dużą ilością cytryny.  

Jakich wyjątkowych dań można spróbować w restauracjach rybnych w Stambule, gdzie na gości czekają również lokale wyróżnione gwiazdkami Michelin? Odpowiedź na to pytanie zmienia się w zależności od sezonu. Łatwiej wybrać odpowiednią potrawę z menu pytając jakie ryby łowi się w danym okresie.

Przed złożeniem zamówienia można spróbować najsłynniejszych przystawek w mieście: grillowanego okonia morskiego (labraks), grillowanej dorady, grillowanego granika, labraksa pieczonego w soli, faszerowanych muli (midye dolma), smażonych muli, grillowanej ośmiornicy, grillowanych kalmarów, smażonych kalmarów, faszerowanych kalmarów, zupy ze skorpeny, ryb wędzonych, pastrami rybnego (wędzona ryba) czy kipera, czyli wędzonego śledzia.

Warto wspomnieć też o sardelach, które cieszą się zasłużoną renomą na tureckich stołach. Od wieków są uważane za jedne z najlepszych ryb łowionych w Morzu Czarnym i można ich spróbować od miejscowości leżących w prowincjach czarnomorskich aż po Stambuł. Serwowane sardele są gotowane na parze albo smażone w panierce, podawane z ryżem, w bułce, a nawet jako deser. Niezależnie od sposobu przyrządzenia smak sardeli, które natura podarowała ludziom tego regionu  jest zawsze niepowtarzalny.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Francja poza utartym szlakiem – poznaj 10 niezwykłych miejsc Biuro prasowe
2024-08-12 | 14:15

Francja poza utartym szlakiem – poznaj 10 niezwykłych miejsc

W te wakacje Francja będzie z pewnością jednym z najbardziej popularnych kierunków ze względu na nadchodzące Igrzyska Olimpijskie, które rozpoczną się we francuskiej stolicy
Podróże BRAK ZDJĘCIA
2024-08-09 | 13:40

Jak składać reklamację za opóźniony lub odwołany lot?

Wyjeżdżając na upragnione i długo planowane wakacje, oczekujemy samych dobrych chwil. Marzymy o słońcu, relaksie na plaży, odkrywaniu i zwiedzaniu nowych miejsc. Niestety, może zdarzyć się, że na wakacje wylecimy z opóźnieniem
Podróże BRAK ZDJĘCIA
2024-08-09 | 11:00

Nowy program poleceń dla użytkowników Travelist.pl

Portal rezerwacyjny Travelist.pl wprowadził nowy, atrakcyjny program poleceń dla swoich klientów. Akcja opiera się na prostych i przejrzystych zasadach – za każdą poleconą osobę, która zrealizuje pobyt

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Cezary Pazura: Jedziemy z żoną na Sri Lankę, gdzie mamy program naszpikowany emocjami. Będziemy się poruszać pociągami, helikopterami i jeździć na słoniach

Na mapie letnich wyjazdów aktora w tym roku pojawiły się Portugalia i Sri Lanka. Pierwsza wyprawa już za nim. Cezary Pazura zaznacza, że udało mu się wypocząć i poznać kraj położony na Półwyspie Iberyjskim niemal „od podszewki”, ponieważ pokazywał mu go znajomy mieszkający tam od lat. Teraz z kolei wraz z żoną szykują się już na następną podróż, na wyspę Cejlon. Obszerna relacja z tej wyprawy pojawi się w ich mediach społecznościowych.

Problemy społeczne

Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży

Mniej niż co trzeci mężczyzna szuka informacji na temat tego, jak się przygotować do poczęcia dziecka, a 42 proc. zdecydowało się wcześniej na zbadanie jakości nasienia – wynika z raportu opracowanego przez NutroPharmę na potrzeby kampanii „Dziecko wspólna sprawa”. O suplementację przed ciążą dba podobny odsetek przyszłych ojców, podczas gdy wśród przyszłych mam jest on dwukrotnie wyższy. Tymczasem – jak przypominają lekarze położnicy i ginekolodzy – materiał genetyczny ojca jest tak samo ważny jak matki. Ma wpływ nie tylko na to, jakie cechy będzie mieć dziecko, ale też na jego zdrowie oraz na prawidłowy przebieg ciąży.