Wyjątkowe wegeburgery na… obiad
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Prawie wszyscy je uwielbiamy a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Zachwycają smakiem a w dodatku nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o dobór składników – możemy całkowicie popuścić wodze fantazji. Czy już wiecie o czym mowa? Oczywiście o burgerach! Danie to ma jeszcze jedną zaletę - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w wersji wegetariańskiej, która będzie równie smaczna, co klasyczna. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Aby „podkręcić” smak każdego burgera – potrzebujemy wyjątkowego sosu, który stanie się znakiem rozpoznawczym w naszej kuchni. W ofercie WSP „Społem” znajdziemy co najmniej dwa takie produkty tj. Sos Kielecki czosnkowy oraz Sos Kielecki amerykański. Oba dostępne są w wygodnych plastikowych opakowaniach o pojemności 335 g. Poniżej przedstawiamy pomysły na wykorzystanie ich w burgerach w wersji wegetariańskiej.
Prosto z Cypru
Halloumi to tradycyjny cypryjski ser, najczęściej wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Bez wahania możemy wykorzystać go do przygotowania domowych wegeburgerów. Zaczynamy od podpieczenia bułek w piekarniku. W tym czasie podsmażamy na maśle ser pokrojony w grube plastry, aż nabierze złocistego koloru. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim czosnkowym, a następnie na jednej z nich układamy rukolę, plasterki pieczonego buraka, krążki czerwonej cebuli oraz halloumi. Dla bardziej wyrafinowanego połączenia smaków możemy dodać kilka listków świeżej mięty, która wspaniale komponuje się z cypryjskim specjałem. Teraz wystarczy złożyć burgera w całość, zamknąć oczy i… przenieść się w śródziemnomorski krajobraz!
Wiosną postaw na warzywa
Jeżeli ograniczamy nabiał, pysznego burgera możemy przyrządzić nie tylko bez mięsa, ale też bez sera – a najlepsze jest to, że wcale nie straci w ten sposób wspaniałego smaku. W pierwszej kolejności kroimy batata w grube plastry, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy wędzoną papryką w proszku. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy do miękkości – czas może się różnić w zależności od wielkości słodkiego ziemniaka. Pod koniec w piekarniku umieszczamy przekrojoną na pół bułkę. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Widelcem rozgniatamy awokado, dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę oraz niewielkiego pomidora, a także pieprz i sól do smaku. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim amerykańskim i układamy kolejno: sałatę lodową, guacamole, 1-2 grube plastry pieczonego batata oraz pomidora i liście kolendry. Składamy w całość i gotowe!

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel
Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.
Farmacja
Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.
Dom i ogród
Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą

Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.