Wyjątkowe wegeburgery na… obiad
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Prawie wszyscy je uwielbiamy a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Zachwycają smakiem a w dodatku nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o dobór składników – możemy całkowicie popuścić wodze fantazji. Czy już wiecie o czym mowa? Oczywiście o burgerach! Danie to ma jeszcze jedną zaletę - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je w wersji wegetariańskiej, która będzie równie smaczna, co klasyczna. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Aby „podkręcić” smak każdego burgera – potrzebujemy wyjątkowego sosu, który stanie się znakiem rozpoznawczym w naszej kuchni. W ofercie WSP „Społem” znajdziemy co najmniej dwa takie produkty tj. Sos Kielecki czosnkowy oraz Sos Kielecki amerykański. Oba dostępne są w wygodnych plastikowych opakowaniach o pojemności 335 g. Poniżej przedstawiamy pomysły na wykorzystanie ich w burgerach w wersji wegetariańskiej.
Prosto z Cypru
Halloumi to tradycyjny cypryjski ser, najczęściej wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Bez wahania możemy wykorzystać go do przygotowania domowych wegeburgerów. Zaczynamy od podpieczenia bułek w piekarniku. W tym czasie podsmażamy na maśle ser pokrojony w grube plastry, aż nabierze złocistego koloru. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim czosnkowym, a następnie na jednej z nich układamy rukolę, plasterki pieczonego buraka, krążki czerwonej cebuli oraz halloumi. Dla bardziej wyrafinowanego połączenia smaków możemy dodać kilka listków świeżej mięty, która wspaniale komponuje się z cypryjskim specjałem. Teraz wystarczy złożyć burgera w całość, zamknąć oczy i… przenieść się w śródziemnomorski krajobraz!
Wiosną postaw na warzywa
Jeżeli ograniczamy nabiał, pysznego burgera możemy przyrządzić nie tylko bez mięsa, ale też bez sera – a najlepsze jest to, że wcale nie straci w ten sposób wspaniałego smaku. W pierwszej kolejności kroimy batata w grube plastry, skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy wędzoną papryką w proszku. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy do miękkości – czas może się różnić w zależności od wielkości słodkiego ziemniaka. Pod koniec w piekarniku umieszczamy przekrojoną na pół bułkę. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Widelcem rozgniatamy awokado, dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę oraz niewielkiego pomidora, a także pieprz i sól do smaku. Obie połówki bułki smarujemy Sosem Kieleckim amerykańskim i układamy kolejno: sałatę lodową, guacamole, 1-2 grube plastry pieczonego batata oraz pomidora i liście kolendry. Składamy w całość i gotowe!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.