Z Manufaktury prosto na wigilijny stół – świąteczna oferta cateringowa najemców
Święta to czas radości, ale i wyzwań – przygotowanie domu, zakup prezentów, a przede wszystkim gotowanie tradycyjnych potraw wymaga sporo wysiłku. Ci, którzy w tym roku chcieliby skupić się na wspólnych chwilach z bliskimi, powinni sprawdzić świąteczną ofertę cateringową restauracji Manufaktury. To rozwiązanie z pewnością pozwoli zaoszczędzić czas i zachwycić gości wyjątkowym smakiem.
Anatewka w Manufakturze, to lokal z wieloma tradycjami, których nie może zabraknąć również na wigilijnym stole. W świątecznym menu restauracji znalazły się m.in. tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami, bigos po staropolsku oraz karp po żydowsku. Zamówienia na świąteczne specjały można składać do 21 grudnia.
Z Bawełną święta mogą być jeszcze smaczniejsze. Staropolski pasztet z gęsi, pikantna zupa z łososia, gnocchi w sosie z podgrzybków, ryba po grecku czy pstrąg z pieca to tylko przykładowe propozycje. Na świątecznych łasuchów czekają baskijski sernik pistacjowy oraz klasyczny sernik z ricotty. Zamówienia można składać do 19 grudnia, zarówno osobiście, jak i online z dostawą do domu.
Tradycyjne jadło na świątecznym stole? Tylko od Restauracji Galicja! Na smakoszy czeka m.in. domowa zupa grzybowa ze śmietaną i łazankami, karp w galarecie z warzywami i rodzynkami czy pieczony filet z kaczki z karmelizowanymi jabłkami. Restauracja przyjmuje zamówienia telefonicznie lub mailowo do 16 grudnia.
Restauracja Polka również przychodzi z kulinarną pomocą. Aromatyczny barszcz z uszkami, pierogi z kaczką w bulionie grzybowym, wołowinę w czerwonym winie z kapeluszami podgrzybków oraz pozostałe dania z oferty można zamawiać do 20 grudnia.
Propozycje dla wegetarian i wegan tradycyjnie przygotowała restauracja Zielona. Krem z buraka z dodatkiem malin, esencjonalna zupa grzybowa z pęczakiem, seleryba po grecku i pierogi z makiem i bakaliami to must-have wigilijnej kolacji! Restauracja przyjmuje zamówienia do 19 grudnia.
Na słodkie zakończenie warto odwiedzić Chude Ciacho, które oferuje zarówno klasyczne wypieki, takie jak makowiec czy piernik, jak i oryginalne smaki, np. sernik cynamonowy z powidłami śliwkowymi. Zamówienia na świąteczne słodkości przyjmowane są do 18 grudnia.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.