Komunikaty PR

Z tymi przepisami Jana Kuronia jesień będzie lepsza

2020-10-22  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Krzysztof Malcher
Rumour PR

Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl

Zdrowa jesień

 

Slowcooking jest techniką kulinarną, w której składniki potrawy poddawane są długotrwałej obróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu dania zachowują więcej aromatów oraz składników odżywczych. Szczególnie należy docenić to w okresie jesiennym, kiedy nasza odporność wystawiana jest na próbę. W technice slowcookingu od lat 70. XX w. wykorzystywane są urządzenia, które nazywamy wolnowarami. Sprowadzają one proces gotowania do przygotowania składników potrawy, umieszczenia w misie urządzenia oraz wyboru kilku parametrów na panelu urządzenia. 

 

Apetyczna, zdrowa dynia

 

Co ciekawe, jej owoce są jagodami, które mogą ważyć nawet 200 kg, a w przypadku uprawnej dyni olbrzymiej ich waga może przekroczyć nawet 800 kg. Na szczęście do gotowania nie potrzebujemy tak wielkich okazów, ponieważ również te mniejsze dostarczą nam wielu pożądanych składników odżywczych. Dynie są bowiem źródłem fosforu, magnezu, wapnia, potasu i cynku, a ich pestki zawierają dużo błonnika, witaminy E i zdrowych tłuszczy. To wszystko sprawia, że na dynię patrzymy jak na źródło zdrowia, a nie tylko halloweenową ozdobę, która sama w sobie jest urokliwa. 

 

October - Crocktober

 

Od wielu lat marka Crock-Pot właśnie październik wybiera na okres świętowania idei slowcookingu. Jesienią, gdy dni stają się krótsze, a aura mniej zachęca do wyjścia na zewnątrz, poszerzanie kulinarnych horyzontów jest dobrym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Szczególnie, gdy mowa o technice, która pozwala na zachowanie tego, co najlepsze w potrawie. Crocktober to konkurs w mediach społecznościowych marki (w tym roku na lampion z dyni) oraz szereg innych działań popularyzujących ideę slowcookingu. Również Ambasador marki Crock-Pot w Polsce – Jan Kuroń – przygotował od siebie 3 okazjonalne przepisy na dania z wolnowaru.  Oto one. 

 

Krem z dyni i wędzonych śliwek

 

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 50 g posiekanych suszonych śliwek
  • 1 kg obranej i pokrojonej dyni 
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Kilka gałązek świeżego majeranku

 

Przygotowanie: 

Delikatnie rozgrzej tłuszcz w garnku, dodaj cebulę, a kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż całość do misy wonowaru (jeżeli nie można jej używać na kuchni), następnie dodaj dynię oraz majeranek, a całość zalej bulionem. Posól i ustaw tryb HIGH na 2 godziny i 15 minut.

Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj. 

Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.

 

Dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami

 

Składniki:

  • 1 dynia np. hokkaido
  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 100 g ogonówki lub wędzonego boczku
  • 100 g karczka
  • 100 g schabu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego ostrego sera
  • 1 łyżka tymianku, ½ łyżki pieprzu ziołowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku oraz pokrojone mięso. Smaż kilka minut. Następnie połącz z pęczakiem oraz startym żółtym serem. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż farsz do dyni przeciętej na pół i pozbawionej miąższu oraz nasion. Dynie włóż do wolnowaru. Ustaw tryb HIGH na 3 godziny lub LOW na 4 i pół.

 

Długo pieczona łopatka wieprzowa z warzywami korzennymi

 

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa (1,5 kg)
  • 3 marchewki
  • 1 duży seler naciowy
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren angielskich
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 3 liście kapusty
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj składniki marynaty (3 drobno posiekane ząbki czosnku, majeranek, tymianek, połowę oleju, pieprz ziołowy, sól oraz czarny pieprz). Mięso pozbaw ewentualnych błon i natrzyj przygotowaną mieszanką. Warzywa obierz. Marchewki pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki, selera i pietruszkę podobnie. Szynkę obsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do wolnowaru, obłóż warzywami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i zalej winem oraz bulionem. Na koniec przykryj liśćmi kapusty. Ustaw tryb HIGH na 6 godzin lub 9 w trybie LOW. 

Serwuj z kaszą lub ziemniakami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Rumour PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Proste przyjemności na zimowe wieczory Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:40

Proste przyjemności na zimowe wieczory

Zima to idealna pora na spędzanie długich wieczorów w domu w „przytulny” sposób. Wygodne ubranie, pyszny rozgrzewający napój, nieskomplikowana rozrywka - to
Dom Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie
2024-12-27 | 01:00

Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie

Zbliża się Sylwester – czas zabawy, podróży i odpoczynku. Jednak podczas naszej nieobecności dom i posesja mogą stać się łatwym celem dla złodziei. Jak skutecznie
Dom Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?
2024-12-24 | 00:21

Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?

Czy łazienka może być modna i ponadczasowa jednocześnie? Kluczem do takiego efektu jest odpowiednia paleta barw, która łączy w sobie harmonię, elegancję i przytulność - element

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Gwiazdy

Damian Janikowski: Charakter wojownika pozwolił mi przejść z zapasów do MMA. Mam zamiar wysoko zajść w Federacji KSW

Były zapaśnik nie ukrywa, że przejście z dyscypliny, w której zdobył brązowy medal olimpijski, do MMA nie było łatwe. Przede wszystkim zaskoczyła go technika walki, w której dozwolonych jest dużo więcej chwytów niż na macie. Udało mu się jednak pokonać kryzys i teraz jest dumny ze swoich sukcesów na nowej płaszczyźnie. Ma nawet ambicje walczyć o najwyższe trofea w KSW. Damian Janikowski zaznacza, że nie boi się wyzwań ani ciężkiej pracy. Nie wyklucza więc, że po zakończeniu kariery sportowej zostanie trenerem albo wróci do wojska.

Sport

Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi

Niemal co trzecie polskie dziecko w wieku 7–9 lat ma nieprawidłową masę ciała – alarmują eksperci ochrony zdrowia i wskazują, że będzie to mieć poważne konsekwencje. Rośnie pokolenie osób, które w młodym wieku będą się zmagały z chorobami metabolicznymi, ale też z problemami natury psychicznej. Wciąż brakuje efektywnych działań zapobiegających problemowi i współpracy międzyresortowej na tym polu. Eksperci ostrzegają jednak przed biernym oczekiwaniem na odgórne akcje i zachęcają do zmiany nawyków już na poziomie domu rodzinnego.