Komunikaty PR

Z tymi przepisami Jana Kuronia jesień będzie lepsza

2020-10-22  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Krzysztof Malcher
Rumour PR

Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl

Zdrowa jesień

 

Slowcooking jest techniką kulinarną, w której składniki potrawy poddawane są długotrwałej obróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu dania zachowują więcej aromatów oraz składników odżywczych. Szczególnie należy docenić to w okresie jesiennym, kiedy nasza odporność wystawiana jest na próbę. W technice slowcookingu od lat 70. XX w. wykorzystywane są urządzenia, które nazywamy wolnowarami. Sprowadzają one proces gotowania do przygotowania składników potrawy, umieszczenia w misie urządzenia oraz wyboru kilku parametrów na panelu urządzenia. 

 

Apetyczna, zdrowa dynia

 

Co ciekawe, jej owoce są jagodami, które mogą ważyć nawet 200 kg, a w przypadku uprawnej dyni olbrzymiej ich waga może przekroczyć nawet 800 kg. Na szczęście do gotowania nie potrzebujemy tak wielkich okazów, ponieważ również te mniejsze dostarczą nam wielu pożądanych składników odżywczych. Dynie są bowiem źródłem fosforu, magnezu, wapnia, potasu i cynku, a ich pestki zawierają dużo błonnika, witaminy E i zdrowych tłuszczy. To wszystko sprawia, że na dynię patrzymy jak na źródło zdrowia, a nie tylko halloweenową ozdobę, która sama w sobie jest urokliwa. 

 

October - Crocktober

 

Od wielu lat marka Crock-Pot właśnie październik wybiera na okres świętowania idei slowcookingu. Jesienią, gdy dni stają się krótsze, a aura mniej zachęca do wyjścia na zewnątrz, poszerzanie kulinarnych horyzontów jest dobrym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Szczególnie, gdy mowa o technice, która pozwala na zachowanie tego, co najlepsze w potrawie. Crocktober to konkurs w mediach społecznościowych marki (w tym roku na lampion z dyni) oraz szereg innych działań popularyzujących ideę slowcookingu. Również Ambasador marki Crock-Pot w Polsce – Jan Kuroń – przygotował od siebie 3 okazjonalne przepisy na dania z wolnowaru.  Oto one. 

 

Krem z dyni i wędzonych śliwek

 

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy lub klarowanego masła
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 50 g posiekanych suszonych śliwek
  • 1 kg obranej i pokrojonej dyni 
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • Odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Kilka gałązek świeżego majeranku

 

Przygotowanie: 

Delikatnie rozgrzej tłuszcz w garnku, dodaj cebulę, a kiedy ta się zeszkli dorzuć czosnek oraz śliwki. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Przełóż całość do misy wonowaru (jeżeli nie można jej używać na kuchni), następnie dodaj dynię oraz majeranek, a całość zalej bulionem. Posól i ustaw tryb HIGH na 2 godziny i 15 minut.

Dopraw gałką, octem, majerankiem oraz pieprzem. Całość zmiksuj. 

Świetnym dodatkiem jest pesto z natki pietruszki.

 

Dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami

 

Składniki:

  • 1 dynia np. hokkaido
  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 100 g ogonówki lub wędzonego boczku
  • 100 g karczka
  • 100 g schabu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego ostrego sera
  • 1 łyżka tymianku, ½ łyżki pieprzu ziołowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku oraz pokrojone mięso. Smaż kilka minut. Następnie połącz z pęczakiem oraz startym żółtym serem. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Przełóż farsz do dyni przeciętej na pół i pozbawionej miąższu oraz nasion. Dynie włóż do wolnowaru. Ustaw tryb HIGH na 3 godziny lub LOW na 4 i pół.

 

Długo pieczona łopatka wieprzowa z warzywami korzennymi

 

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa (1,5 kg)
  • 3 marchewki
  • 1 duży seler naciowy
  • 2 pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren angielskich
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 3 liście kapusty
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj składniki marynaty (3 drobno posiekane ząbki czosnku, majeranek, tymianek, połowę oleju, pieprz ziołowy, sól oraz czarny pieprz). Mięso pozbaw ewentualnych błon i natrzyj przygotowaną mieszanką. Warzywa obierz. Marchewki pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki, selera i pietruszkę podobnie. Szynkę obsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do wolnowaru, obłóż warzywami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i zalej winem oraz bulionem. Na koniec przykryj liśćmi kapusty. Ustaw tryb HIGH na 6 godzin lub 9 w trybie LOW. 

Serwuj z kaszą lub ziemniakami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Schody, które wyglądają na lekkie jak piórko! Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:35

Schody, które wyglądają na lekkie jak piórko!

                 Choć są zbudowane z ciężkich betonowych stopni, wydają się niesłychanie lekkie, tak jakby
Dom Zwycięzcy konkursu Paradyż Designers na 62. edycji Salone del Mobile Milano
2024-04-25 | 12:10

Zwycięzcy konkursu Paradyż Designers na 62. edycji Salone del Mobile Milano

Tegoroczne wiosenne spotkanie z designem właśnie dobiegło końca. 62. edycja Salone del Mobile Milano była pod wieloma względami rekordowa. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad
Dom Z nutką vintage
2024-04-25 | 10:40

Z nutką vintage

Właściciele mieszkania to miłośnicy dobrego designu z dawnych lat i sztuki. W ich nowym wnętrzu łączą się ze sobą zimne beże, drewno i naturalne tkaniny, stając się doskonałym tłem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.