Komunikaty PR

Zdalne lekcje? Przygotuj smaczne przekąski dla ucznia!

2020-05-29  |  13:30
Biuro prasowe

Długie godziny spędzane przed komputerem podczas e-lekcji bywają wyczerpujące, dlatego też, aby pilni uczniowie mieli jak najwięcej siły do nauki, warto przygotować im smaczny
i pożywny posiłek. Podczas przerwy między zdalnymi lekcjami dobrze jest zadbać o swoje pociechy i przyrządzić zdrowe, wiosenne przekąski, którym nie oprą się nawet niejadki. Jakie więc smakołyki przygotować dla ucznia? Podpowiadamy.

Szybkie i zdrowe przekąski dla ucznia

Podczas intensywnej pracy umysłowej warto zadbać o prawidłową dietę dziecka. Ważne są przede wszystkim regularne posiłki bogate w odpowiednie wartości odżywcze. Dzieci jednak nie zawsze z chęcią zjadają warzywa, dlatego można je przemycić w postaci niewymagających dużego nakładu pracy przekąsek o zachęcającym wyglądzie. Mile widziane będą urocze zwierzątka czy ulubione postaci z bajek. W taki sposób najmłodsi podczas przerwy w lekcjach zjedzą pyszny posiłek, który zapewni im energię do dalszej nauki.

Sprawdźcie nasze przepisy na zawijasy dla dzieci i biedronki na krakersach.

 

  1. Zawijasy dla dzieci

 

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1 serek śmietankowy np. Almette
  • 100 g żółtego startego sera
  • 2 pokrojone parówki polanki #JBB
  • pól łyżeczki czosnku suszonego
  • pól łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • 1 jajko 

 

Sposób przygotowania:

Do miseczki włóż serek, czosnek, oregano, żółty ser oraz pokrojoną parówkę, następnie wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Dopraw solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj. Z ciasta francuskiego wykrój około 8 trójkątów. Na każdym kawałku od szerszej strony połóż farsz, zawiń w rogaliki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

 

  1. Biedronki na krakersach

 

Składniki:

 

  • krakersy solone
  • szynka konserwowa wieprzowa JBB
  • czarne oliwki
  • serek puszysty
  • pomidorki koktajlowe
  • sałata

 

 

Sposób przygotowania:

 

Krakersy posmaruj serkiem puszystym. Na wierzch połóż plasterki szynki konserwowej i listki sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, następnie połówkę natnij wzdłuż – tak, żeby powstały skrzydełka biedronki. Czarną oliwkę posiekaj drobno w kostkę. Następnie na pomidorkach koktajlowych ułóż kropki. Pomidorki koktajlowe połóż na szynkę, następnie z mniejszej ćwiartki oliwki zrób główkę. Oczka wykonaj z serka puszystego.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.