Komunikaty PR

Zdrowe śniadanie na dobry początek roku szkolnego

2024-09-11  |  15:10
Biuro prasowe

Wrzesień to czas powrotu do szkoły i obowiązków. To również doskonała okazja, by przypomnieć rodzicom, jak ważne jest zdrowe śniadanie w diecie ich dzieci. Dobre nawyki żywieniowe są bowiem kluczem do sukcesu zarówno w nauce, jak i w codziennym funkcjonowaniu czy rozwoju najmłodszych. W porannym pośpiechu kluczowe jest zapewnienie pełnowartościowego śniadania, które pozwoli im z energią podjąć się nowych wyzwań. Warto włączyć do porannego rytuału fermentowane produkty mleczne, np. jogurty naturalne, które pozwolą skomponować szybki i – przede wszystkim – wartościowy pierwszy posiłek. 

Czy wiesz, że jednym z najważniejszych posiłków dnia jest śniadanie, które dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i koncentracji? Badania pokazują, że dzieci, które regularnie spożywają zdrowe śniadania mają lepsze wyniki w nauce[1]. Tylko czym dokładnie jest „zdrowe śniadanie”? Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[2] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Większość powinny stanowić warzywa i owoce, które uznawane są za podstawę zdrowej diety. Do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych. Fermentowane produkty mleczne, w tym jogurty naturalne mogą być wartościowym elementem zbilansowanego posiłku.

Jogurt na śniadanie – czemu warto?

Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, są wskazywane przez ekspertów jako dobry wybór na pierwszy posiłek dnia[3]. Jogurty naturalne to bowiem wartościowe źródło białka, wapnia oraz witaminy D, które są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, co dla młodych organizmów – szczególnie w okresie jesienno-zimowym – jest niezwykle istotne. Należy oczywiście pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.

Spożycie jogurtów naturalnych na śniadanie przyniesie korzyści zarówno dzieciom, jak i rodzicom. Z uwagi na wysoką gęstość odżywczą jogurtów, które są źródłem m.in. białka i wapnia, regularne sięganie po te produkty może być szczególnie pożądane przez osoby dbające o prawidłową podaż tych składników odżywczych. Jogurty zawierają także żywe kultury bakterii jogurtowych, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne i poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy. Jest to szczególnie istotne dla osób mających z tym trudności.

Nie masz czasu? Sięgnij po jogurt!

Śniadanie na bazie jogurtu naturalnego to sposób na wartościowy, szybki i prosty w przygotowaniu posiłek. Jak można go wykorzystać w kuchni? Dodaj do jogurtu naturalnego owoce, najlepiej te sezonowe, do tego garść orzechów i ulubionych płatków muesli czy granolę, by uzyskać pożywny i smaczny posiłek. Jogurt możesz także wykorzystać jako bazę do pełnego wartościowych składników owocowego koktajlu. Jeśli zaś wolisz wytrawne śniadania wykorzystaj jogurt jako bazę do sosu tzatziki, który doda smaku kanapce lub do przygotowania dipu, w którym Twoje dziecko lub Ty zanurzycie marchewkę, paprykę lub ogórki. Śniadania z wykorzystaniem jogurtu pozwolą na przygotowanie szybkiego posiłku, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców.

Od jogurtu się zaczęło 

Czy wiesz, że pierwszy jogurt Danone dostępny był wyłącznie w aptekach? W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami naukowców, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt[4]. Produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów. Więcej o historii marki, a także o powstaniu i wartościach odżywczych jogurtów naturalnych dowiesz się na stronie https://danone.pl/robimy-ferment/.

 


[1] Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 105(5), 743-760.

[2] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl).

[3] Pereira, M. A., & Gibson, L. C. (2020). Health Benefits of Yogurt and Fermented Dairy Products. In Nutritional and Health Aspects of Food in Western Europe (pp. 107-126). Academic Press.

[4] Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowa kampania Alpro: smak, produkty roślinne i Rozkoszny w rolach głównych Biuro prasowe
2024-09-12 | 15:56

Nowa kampania Alpro: smak, produkty roślinne i Rozkoszny w rolach głównych

Marka Alpro, lider wśród roślinnych alternatyw dla nabiału[1], wystartowała z nową kampanią promocyjną. Prowadzone pod hasłem "Roślinnie, zawsze pysznie!" działania
Żywienie „Smakujemy z JemyJemy” - akcja cashback zup JemyJemy
2024-09-10 | 11:00

„Smakujemy z JemyJemy” - akcja cashback zup JemyJemy

10 września br. rozpoczęła się promocja konsumencka cashback marki JemyJemy „Smakujemy z JemyJemy”. Kampania promująca akcję zaplanowana jest w kanale digital, wspierana
Żywienie Słodka jesień z Tchibo, czyli inspiracje prosto z sadu!
2024-09-10 | 10:24

Słodka jesień z Tchibo, czyli inspiracje prosto z sadu!

We wrześniu Tchibo zabiera nas na kawową wyprawę do sadu, w którym rosną soczyste, dojrzewające gruszki. Marka włączyła do swojej oferty kawiarnianej Iced Latte oraz Cappuccino

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Ochrona środowiska

Przez betonozę miasta coraz częściej zmagają się ze skutkami powodzi błyskawicznych. Rozwiązaniem jest zwiększanie terenów zielonych

W ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat średnia temperatura w Polsce wzrosła o 2°C. Każda kolejna dekada jest cieplejsza od poprzedniej, a zmianom tym towarzyszą coraz częstsze i bardziej ekstremalne zjawiska pogodowe. Zespół doradczy PAN ds. kryzysu klimatycznego ocenia, że są one dodatkowo wzmacniane przez lokalne cechy klimatu miejskiego. To prowadzi m.in. do błyskawicznych powodzi wynikających z uszczelniania powierzchni i niedoboru zieleni. – Im więcej terenów zielonych, tym więcej możliwości wsiąkania i retencjonowania wody. Przyszłością są zielone miasta – ocenia hydrolog dr Jarosław Suchożebrski.

Podróże

Jessica Mercedes i Justin Kirschner: Ludzie w Azji są bardzo szczęśliwi i doceniają to, co mają. A w Polsce wciąż na coś narzekamy i jesteśmy niezadowoleni

Rodzeństwo Kirschnerów absolutnie nie żałuje, że wzięło udział w nowej edycji formatu „Azja Express”. Dla nich była to wyprawa, z której będą czerpać jeszcze przez długi czas. Wcześniej Jessica Mercedes była już zapraszana do tego programu, ale odmawiała, wierząc, że kiedyś będzie on realizowany w miejscach, które ją fascynują. I tak się stało w tym przypadku. Filipiny i Tajwan wręcz ją oczarowały.