Komunikaty PR

Zdrowe śniadanie na dobry początek roku szkolnego

2024-09-11  |  15:10
Biuro prasowe

Wrzesień to czas powrotu do szkoły i obowiązków. To również doskonała okazja, by przypomnieć rodzicom, jak ważne jest zdrowe śniadanie w diecie ich dzieci. Dobre nawyki żywieniowe są bowiem kluczem do sukcesu zarówno w nauce, jak i w codziennym funkcjonowaniu czy rozwoju najmłodszych. W porannym pośpiechu kluczowe jest zapewnienie pełnowartościowego śniadania, które pozwoli im z energią podjąć się nowych wyzwań. Warto włączyć do porannego rytuału fermentowane produkty mleczne, np. jogurty naturalne, które pozwolą skomponować szybki i – przede wszystkim – wartościowy pierwszy posiłek. 

Czy wiesz, że jednym z najważniejszych posiłków dnia jest śniadanie, które dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i koncentracji? Badania pokazują, że dzieci, które regularnie spożywają zdrowe śniadania mają lepsze wyniki w nauce[1]. Tylko czym dokładnie jest „zdrowe śniadanie”? Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[2] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Większość powinny stanowić warzywa i owoce, które uznawane są za podstawę zdrowej diety. Do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych. Fermentowane produkty mleczne, w tym jogurty naturalne mogą być wartościowym elementem zbilansowanego posiłku.

Jogurt na śniadanie – czemu warto?

Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, są wskazywane przez ekspertów jako dobry wybór na pierwszy posiłek dnia[3]. Jogurty naturalne to bowiem wartościowe źródło białka, wapnia oraz witaminy D, które są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, co dla młodych organizmów – szczególnie w okresie jesienno-zimowym – jest niezwykle istotne. Należy oczywiście pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.

Spożycie jogurtów naturalnych na śniadanie przyniesie korzyści zarówno dzieciom, jak i rodzicom. Z uwagi na wysoką gęstość odżywczą jogurtów, które są źródłem m.in. białka i wapnia, regularne sięganie po te produkty może być szczególnie pożądane przez osoby dbające o prawidłową podaż tych składników odżywczych. Jogurty zawierają także żywe kultury bakterii jogurtowych, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne i poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy. Jest to szczególnie istotne dla osób mających z tym trudności.

Nie masz czasu? Sięgnij po jogurt!

Śniadanie na bazie jogurtu naturalnego to sposób na wartościowy, szybki i prosty w przygotowaniu posiłek. Jak można go wykorzystać w kuchni? Dodaj do jogurtu naturalnego owoce, najlepiej te sezonowe, do tego garść orzechów i ulubionych płatków muesli czy granolę, by uzyskać pożywny i smaczny posiłek. Jogurt możesz także wykorzystać jako bazę do pełnego wartościowych składników owocowego koktajlu. Jeśli zaś wolisz wytrawne śniadania wykorzystaj jogurt jako bazę do sosu tzatziki, który doda smaku kanapce lub do przygotowania dipu, w którym Twoje dziecko lub Ty zanurzycie marchewkę, paprykę lub ogórki. Śniadania z wykorzystaniem jogurtu pozwolą na przygotowanie szybkiego posiłku, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców.

Od jogurtu się zaczęło 

Czy wiesz, że pierwszy jogurt Danone dostępny był wyłącznie w aptekach? W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami naukowców, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt[4]. Produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów. Więcej o historii marki, a także o powstaniu i wartościach odżywczych jogurtów naturalnych dowiesz się na stronie https://danone.pl/robimy-ferment/.

 


[1] Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 105(5), 743-760.

[2] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl).

[3] Pereira, M. A., & Gibson, L. C. (2020). Health Benefits of Yogurt and Fermented Dairy Products. In Nutritional and Health Aspects of Food in Western Europe (pp. 107-126). Academic Press.

[4] Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: W tym kraju aktorzy są na końcu przewodu pokarmowego. Nikt nas nie broni, nie mamy związków zawodowych jak w USA

Aktorka nie szczędzi gorzkich słów pod adresem środowiska polskich filmowców. Jest rozgoryczona tym, że w branży nie można na nikogo liczyć nawet wtedy, kiedy dochodzi do utraty pracy, mobbingu czy nadużyć finansowych. Artyści się nie wspierają, a rywalizacja o role i obawa przed konsekwencjami wyrażania krytyki wobec reżyserów czy producentów powodują, że atmosfera jest niezwykle napięta. Joanna Kurowska zwraca też uwagę na konieczność przeprowadzenia reformy Zawiązku Artystów Scen Polskich. Jej zdaniem to sztuczny twór, który w rzeczywistości nie dba o aktorów, nie broni ich praw i interesów.

Prawo

Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli

W ciągu ostatnich kilku lat liczba uchyleń od szczepień obowiązkowych dzieci i młodzieży zwiększyła się prawie dwukrotnie – z 48,6 tys. w 2019 roku do 87,3 tys. w 2023 roku – wynika z danych NIZP PZH-PIB. W efekcie coraz więcej zapomnianych chorób powraca i rośnie liczba zachorowań m.in. na odrę czy krztusiec. Wraz rosnącym odsetkiem odmów powracają pomysły, by uzależnić od szczepień miejsce w żłobku czy przedszkolu, ale eksperci podkreślają, że potrzebna jest przede wszystkim edukacja rodziców.

Media

Karolina Pilarczyk: W nowym programie każdy z nas potrzebował pomocy medycznej. Ja straciłam kawałeczek palca

Drifterka podkreśla, że niektóre zadania w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” były na tyle wymagające, że kończyły się kontuzjami i urazami. Karolina Pilarczyk zaznacza, że największą motywacją była dla niej możliwość zmierzenia się z uznanymi sportowcami, których podziwia od lat. Ma też świadomość, że różni się od pozostałych uczestników formatu, ponieważ jej dyscyplina koncentruje się nie na przygotowaniu fizycznym, ale na umiejętności prowadzenia samochodu wyścigowego, gdzie kluczowe są refleks, panowanie nad emocjami i zdolność do szybkiego podejmowania decyzji.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć