Zdrowie bieruńskich seniorów w centrum uwagi
Dbanie o własne zdrowie i dobrostan oraz budowanie odpowiednich nawyków żywieniowych u seniorów były głównymi tematami konferencji „Zdrowie Seniora w Centrum Uwagi”, która 15 marca odbyła się w Domu Kultury GAMA w Bieruniu. Wydarzenie zorganizował Urząd Miasta Bierunia, a jego partnerami zostały firmy działające w regionie: Danone, GALEN Ortopedia i Multimed. Seniorzy mieli też okazję czerpać inspiracje kulinarne od znanego na Śląsku szefa kuchni, Remigiusza Rączki, który do stworzenia potraw wykorzystał produkty, jakie powstają w bieruńskiej fabryce serków i jogurtów Danone.
Celem konferencji było zwiększenie świadomości społecznej na kwestie zdrowotne – w tym na wpływ żywienia na zdrowie. Edukację wzmocniły warsztaty z kucharzem. – Wierzymy w moc edukacji, dlatego tym bardziej cieszy nas wysoka frekwencja podczas tego wydarzenia. Było to możliwe dzięki bogatemu programowi, który stworzyliśmy wspólnie z działającymi w regionie firmami. Poza dobrą współpracą łączy nas postrzeganie kwestii dotyczących zdrowia, jako kluczowych dla dobrostanu mieszkańców. Doceniam to i dziękuję za zaangażowanie, zarówno w tę, jak i inne inicjatywy kulturalne, społeczne, profilaktyczne czy edukacyjne realizowane na terenie miasta – mówi Burmistrz Bierunia Krystian Grzesica.
Jednym z partnerów wydarzenia była bieruńska fabryka serków i jogurtów Danone, która od lat działa na rzecz lokalnej społeczności. – Danone wytwarza swoje produkty w Bieruniu od ponad 25 lat, co sprawia, że czujemy się częścią lokalnej społeczności. Dlatego z przyjemnością angażujemy się w prowadzone lokalnie inicjatywy, szczególnie te, które są bliskie realizowanej przez nas misji niesienia zdrowia przez żywność. W myśl tego podejścia równie duże znaczenie ma oferowanie wartościowych produktów, jak i edukowanie o ogromnym wpływie żywienia na zdrowie. – komentuje Robert Eliasz, dyrektor fabryki Danone w Bieruniu.
Na ważną rolę odpowiedniego żywienia wskazuje również dietetyk. – Bardzo istotne w diecie seniora jest odpowiednie spożycie płynów, dostarczanie wody regularnie, małymi łyczkami z uwagi na zmniejszone uczucie pragnienia oraz dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka i wapnia. Możemy je znaleźć m.in. w fermentowanych produktach mlecznych, czyli np. jogurtach - są dobrze tolerowane również wśród osób w starszym wieku. Ponadto zawierają korzystne dla naszego zdrowia szczepy żywych kultur bakterii, które wspierają procesy trawienia. Obecność fermentowanych produktów mlecznych w diecie seniora pozwala na lepsze zbilansowanie ich diety – wyjaśnia Klaudia Wiśniewska, dietetyk.
Wszystko dla zdrowia
To właśnie m.in. produkty mleczne, pochodzące z bieruńskiej fabryki Danone zostały wykorzystane przez słynnego śląskiego szefa kuchni Remigiusza Rączkę podczas warsztatów kulinarnych. Wirtuoz kuchni podzielił się sprawdzonymi przepisami, ale też sposobami na to, jak gotować zarazem smacznie i zdrowo. - W kuchni śląskiej najważniejszy jest smak, co wcale nie oznacza, że potrawy muszą być ciężkie, wręcz przeciwnie. Pamiętajmy
o bazowaniu na takich produktach, jak na przykład jogurt naturalny, który ma wiele nieoczywistych zastosowań i świetnie sprawdzi się też jako składnik potraw regionalnych. A warzywa i owoce, które powinny znajdować się w naszym codziennym menu, są też ważnym elementem śląskich receptur. To rozwiązania, po które warto sięgać na co dzień – komentuje Remigiusz Rączka, podkreślając entuzjazm seniorów biorących udział w wydarzeniu.
Rolę odpowiednich nawyków żywieniowych przybliżyła także dietetyczka Klaudia Wiśniewska, zaś lek. med. Anna Damek, specjalistka medycyny rodzinnej i geriatrii, omówiła kwestie profilaktyki zaburzeń pamięci oraz otępienia. Ważną częścią tej profilaktyki jest aktywność fizyczna, która powinna być stałym elementem codzienności. Dlatego w programie wydarzenia znalazły się też warsztaty ruchowe zrealizowane przez fizjoterapeutkę Martę Zamarlik, która zainspirowała uczestników do zwiększania codziennej aktywności. Seniorzy mogli też skorzystać z konsultacji z lekarzem, zbadać poziom cukru oraz wykonać pakiet badań laboratoryjnych finansowanych przez Miasto Bieruń.
W trosce o społeczność lokalną i środowisko
To nie pierwsza inicjatywa na rzecz społeczności lokalnej, która została wsparta przez Danone, jednego z kluczowych pracodawców w regionie.
Z okazji ubiegłorocznych Dni Bierunia połączonych z dożynkami firma zainicjowała jogurtową wioskę, gdzie dzieci i młodzież brały udział w konkurencjach sprawnościowych, warsztatach szycia maskotek i ekotoreb, oraz uczyły się jak poprawnie segregować odpady. Tylko w ciągu jednego dnia wioskę Danone odwiedziło pół tysiąca osób. Natomiast podczas pikniku z okazji 25-lecia Powiatu Bieruńsko-Lędzińskiego, Danone stworzył strefę nawodnienia. Dodatkowo, zakład w Bieruniu regularnie przekazuje swoje produkty lokalnym instytucjom, które dystrybuują je do osób najbardziej potrzebujących. Zaangażowanie to jest dostrzegane przez władze lokalne – w listopadzie 2023 roku Fabryka została uhonorowana przez Burmistrza nagrodą Bieruńskiego Utopca w kategorii społeczna odpowiedzialność biznesu za szczególne osiągnięcia na rzecz lokalnej społeczności.
Zakład w Bieruniu, będący jednym z kluczowych ośrodków produkcyjnych Danone w Europie i przetwarzający mleko z polskich gospodarstw, jest doceniany również na arenie międzynarodowej. W grudniu 2023 roku otrzymał główną nagrodę w kategorii Lean Digital w Konkursie Lean Diamonds Awards za wykorzystanie rozwiązań cyfrowych w procesach wytwarzania, m.in. w zakresie podnoszenia efektywności, rozwiązywania problemów, czy zarządzania komunikacją. Fabryka jest ceniona również za innowacyjność i rozwiązania z zakresu ochrony środowiska, m.in. za sprawnie funkcjonujący system zarządzania środowiskowego ISO 14001, wysokie wskaźniki odzysku i recyklingu odpadów – 100% odpadów żywnościowych generowanych w fabryce w Bieruniu trafia do recyklingu lub odzysku. Energia elektryczna, z jakiej korzysta fabryka w 100% pochodzi ze źródeł odnawialnych[1].
[1] Na podstawie PPA (Power Purchase Agreement) i GO (Guarantee of Origin)

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.