Dobre życie z HIV - spotkanie dla seropozytywnych
Alfa Communications
ul. Bonifraterska 17 lok.675
00-203 Warszawa
mariola.biedrzycka|alfacommunications.pl| |mariola.biedrzycka|alfacommunications.pl
502213047
www.alfacommnunications.pl
Dobre życie z HIV - spotkania dla osób seropozytywnych
Informacja o zakażeniu HIV to zawsze wielki stres. Tym bardziej, że nieuzasadnionej już dziś dzięki nowoczesnym lekom obawie o własne życie często towarzyszy wstyd oraz poczucie stygmatyzacji. Tak jednak wcale nie musi być, o czym osoby seropozytywne i całe społeczeństwo przekonują organizacje pozarządowe. W tym roku jedna z nich, Stowarzyszenie Wolontariuszy wobec AIDS „Bądź z nami”, dzięki wygranej w konkursie Pozytywnie Otwarci, organizuje cykl spotkań dla kobiet HIV+ z lekarzami, terapeutami i dietetykami. Celem jest pokazanie, jak dobrze żyć z wirusem.
Najnowsze dane NIZP-PZH pokazują, że liczba nowo wykrytych zakażeń HIV w naszym kraju cały czas rośnie. Od stycznia do września 2019 (nie ma jeszcze pełnych danych z ubiegłego roku) wykryto 1091 zakażeń. Dla porównania – w analogicznym okresie 2018 roku było to 846. To znaczy, że codziennie 3-4 osoby dowiadują się o zakażeniu HIV. W dodatku wiele z nich diagnozę słyszy w późnym stadium. Nieuchronnie dopada ich ogromny lęk o zdrowie i dalsze życie.
Tymczasem dzięki nowoczesnemu leczeniu zakażenie HIV to dziś tylko choroba przewlekła, która – odpowiednio leczona – nie przeszkadza w normalnym życiu. Trzeba jedynie regularnie przyjmować leki i… dbać o siebie. Przypominać o tym kobietom zakażonym HIV będą prowadzący warsztaty Stowarzyszenia Wolontariuszy wobec AIDS „Bądź z nami”. Pierwsze zajęcia odbędą się w Warszawie 14 marca.
Jak mówi Joanna Gałaj, przedstawicielka Stowarzyszenia i koordynatorka spotkań: „To, co kiedyś wydawało się nierealne, stało się faktem dzięki skuteczności terapii ARV. Długość życia osób zakażonych jest porównywalna z przeciętną długością życia w Polsce. Dlatego oprócz edukowania ludzi z HIV na temat przestrzegania zasad leczenia, należy mówić im o profilaktyce typowych chorób towarzyszących starzejącym się ludziom. Mowa m.in. o nadciśnieniu, cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego. Skupiamy się w naszym projekcie na kobietach, ponieważ zbyt często panie, dbając w domach o innych, mają tendencję do zapominania o sobie.”
Warszawskie marcowe spotkanie z lekarzem, dietetykiem oraz fizjoterapeutą to dopiero początek. Swoje postępy w „dbaniu o siebie” uczestniczki mają odnotowywać w zamkniętej grupie w jednym z mediów społecznościowych. Będą tam dzielić się swoimi sukcesami oraz trudnościami i wspierać się nawzajem.
„Choć w Europie i w Polsce wśród zakażonych HIV dominują mężczyźni, to jednak zgodnie z danymi WHO globalnie większość osób seropozytywnych to kobiety. Dlatego dobrze, że organizacje pozarządowe pamiętają o paniach i prowadzą projekty właśnie dla nich. Formuła spotkania oraz zamkniętej grupy wspierających się kobiet w mediach społecznościowych pozwala liczyć na kolejny owocny projekt Stowarzyszenia ‘Bądź z nami’” – powiedział Paweł Mierzejewski z Gilead Sciences, koordynator programu Pozytywnie Otwarci.
***
Celem Programu Pozytywnie Otwarci jest promocja profilaktyki HIV oraz wiedzy o możliwościach normalnego życia z wirusem. W ramach programu Pozytywnie Otwarci organizowany jest Konkurs dla instytucji i osób, które chciałyby prowadzić lub już prowadzą programy w obszarach edukacji i aktywizacji, a także profilaktyki i diagnostyki HIV/AIDS. Partnerami Programu są Prezydent m.st. Warszawy, Krajowe Centrum ds. AIDS, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH, „Służba Zdrowia”, Wydawnictwo Termedia oraz firma Gilead Sciences, która w ciągu ostatnich sześciu lat przeznaczyła blisko 2 miliony złotych na granty pozwalające realizować projekty konkursowe.
Sprawny układ odpornościowy - co na niego wpływa i jak o niego zadbać?
Zdrowe nawyki, które korzystnie wpływają na samopoczucie
Bezzębie w Polsce: wstydliwy problem, która zabiera uśmiech. Choruje aż 9 milion
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.