Komunikaty PR

Innowacje w biotechnologii. Wegańskie suplementy diety

2024-05-08  |  11:30
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.04 MB )

Specyficzna dieta może sprawić, że nie wszystkie dostępne na rynku produkty żywnościowe będą dla nas odpowiednie. Coraz więcej osób decyduje się na radykalną zmianę nawyków żywieniowych i przemodelowanie swojej diety w sposób zasadniczy. Odstawienie produktów pochodzenia zwierzęcego z reguły wiąże się z przejściem na weganizm, który jest aktualnie popularnym trendem żywieniowym. Rośnie grono osób, które uważa dietę wegańską za najwłaściwszą i najbardziej korzystną dla swojego zdrowia.

Trudno zaprzeczyć, że dieta wegańska ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Warzywa to przede wszystkim bogate źródło błonnika oraz wielu cennych witamin i minerałów. Niemniej jednak nie można zignorować faktu, że diety wolne od nabiału, mięsa, jaj czy ryb i owoców morza są ubogie w niektóre ważne składniki odżywcze. Powielany przez lata mit o tym, że białko roślinne nie jest pełnowartościowe, został już obalony. Weganie i wegetarianie mogą z powodzeniem zapewnić w diecie proteiny na przykład z roślin strączkowych, tofu, orzechów czy pasty hummus.

Bazując na wyrobach pochodzenia roślinnego, można dostarczyć organizmowi prawie wszystkich niezbędnych witamin, minerałów oraz ogółu innych składników odżywczych. Choć dieta wegańska przy odpowiednim jej zaplanowaniu pozwala ograniczyć do minimum ryzyko jakichkolwiek niedoborów, to dzięki optymalnej suplementacji rezultaty będą jeszcze lepsze. Propozycje suplementów dla wegan nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, a więc ich zażywanie jest w pełni zgodne z założeniami wegańskiej diety. Kluczowymi surowcami, jakich używa się do wyrobu takich produktów, są składniki roślinne oraz minerały pozyskiwane z odpowiedzialnych źródeł. Tym samym nie tylko wychodzą naprzeciw weganom, ale również wszystkim osobom nastawionym na zdrowe odżywianie. Równocześnie można być pewnym, że koszty zakupu suplementów nie nadwyrężą zbyt mocno budżetu konsumenta.

Wegańskie suplementy diety PostVital są przeznaczone dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie, odporność, atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie. To postbiotyki nowej generacji, których formuła oparta jest na wyjątkowych właściwościach postbiotycznej masy drożdży Yarrowia lipolytica o potwierdzonym badaniami na Uniwersytecie Łódzkim, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu – mówi dr n. biol. Magdalena Skórka, starsza specjalista ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

Szczep drożdży Yarrowia lipolytica A-101 zawiera w swoich komórkach wiele składników bioaktywnych w tym beta-glukany i mannany, które stanowią podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit. Produkty zawierają również między innymi selen, chrom oraz skoncentrowane ekstrakty roślinne z dzikiej róży (Rosa canina L.) i z brokuła (Brassica oleracea var. Italica).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Czy to zmierzch toksycznej kultury dietetycznej w Polsce? Biuro prasowe
2024-05-29 | 12:00

Czy to zmierzch toksycznej kultury dietetycznej w Polsce?

Badanie wykazało, że 60% Polaków ma za sobą próby pozbycia się zbędnych kilogramów, z czego przerażające 2/3 podejmowało je więcej niż raz w ciągu ostatnich pięciu
Zdrowie „MAMY czas na zdrowie” na Dzień Matki
2024-05-27 | 14:00

„MAMY czas na zdrowie” na Dzień Matki

Pracujące mamy łącząc obowiązki domowe i służbowe, zmagają się na co dzień z wieloma wyzwaniami. Wyniki badań społecznych pokazują, że 60% z nich kontynuuje
Zdrowie Tramwaj zwany pożądaniem - profilaktyka HIV w Bydgoszczy
2024-05-27 | 10:00

"Tramwaj zwany pożądaniem" - profilaktyka HIV w Bydgoszczy

To już trzynasta edycja ogólnopolskiej kampanii „Tramwaj zwany Pożądaniem” organizowanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyny IFMSA-Poland! Nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Dowbor: Kiedy odchodziłam z TVP, to była to taka rodzinna telewizja. Teraz to już jest porządna fabryka, ale ja się szybko przestawiłam

Prezenterka nie ukrywa, że telefon z propozycją prowadzenia „Pytania na śniadanie” bardzo ją ucieszył, bo ma do tego programu duży sentyment i zna go od podszewki. Pamięta, jak powstawał, jak wyglądały pierwsze wydania, miała też przyjemność być już jego gospodynią razem z Jolantą Fajkowską. Teraz więc z przyjemnością ponownie zasiadła na kanapie w studiu TVP i jak zaznacza, bardzo brakowało jej formatu realizowanego na żywo, który jest dla prowadzących prawdziwym sprawdzianem i wyzwaniem, zwłaszcza gdy trwa cztery godziny. Katarzyna Dowbor chwali organizację pracy w redakcji, bo z doświadczenia wie, że ze zgranym zespołem można tworzyć nawet najbardziej wymagające projekty.

Zdrowie

Tomasz Ciachorowski: Publiczna służba zdrowia wymaga reform. Kiedy chciałem zapisać się do gastrologa, to okazało się, że na wizytę muszę czekać pół roku

Zdaniem aktora publiczna służba zdrowia w wielu kwestiach rzuca pacjentom kłody pod nogi. Aby bowiem zadbać o swoje zdrowie, korzystając z usług lekarzy mających podpisane umowy z NFZ, trzeba mieć dużo czasu i cierpliwości. Jego samego najbardziej męczą kolejki do rejestracji i długi czas oczekiwania na wizyty u specjalistów. Tomasz Ciachorowski zaznacza, że kiedy koniecznie musiał się skonsultować z gastrologiem, to okazało się, że taka możliwość jest dopiero za pół roku.

Handel

Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek

Wysoko przetworzone produkty pochodzenia roślinnego, które są substytutem tych pochodzenia zwierzęcego, zaczną znikać z rynku. Zrobią w ten sposób na sklepowych półkach miejsce dla produktów 2.0, które nie będą tak mocno przetworzone, a do tego będą się cechowały dużo lepszymi walorami odżywczymi i smakowymi. To szansa również dla polskich firm spożywczych, które już dziś stawiają na innowacyjność.