Komunikaty PR

Letnie inspiracje na dania z kaszą

2021-07-28  |  15:30
Biuro prasowe

Nie rezygnujmy z kaszy latem! Wakacje to idealny moment, aby wykorzystać sezonowe warzywa i owoce do przygotowania urozmaiconych dań na bazie kaszy, a przy okazji szansa na poznanie nowych smaków i  na wspólne eksperymentowanie w kuchni z pociechami. Rodzinne posiłki wcale nie muszą być czasochłonne i wykwintne, ale proste, sycące, a na dodatek urozmaicone i zdrowe, o czym przekonuje Kamila Pawłowska, blogerka i ekspertka kulinarna kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, podając kilka pomysłów na letnie potrawy z kaszą w roli głównej.

– Kasze warto wprowadzić do naszego codziennego menu, a nie tylko od święta. Są zdrowe, pożywne i dostępne w wielu rodzajach. Można z nich przygotować praktycznie wszystko – od śniadania, po obiad, przekąskę, kolację czy deser. Jaglana będzie idealną propozycją na śniadanie oraz na deser, jęczmienna pasuje do obiadu, a gryczana na kolację. Nie zapominajmy o pozostałych elementach zdrowej diety, takich jak warzywa, owoce, nabiał, rośliny strączkowe, mięso, ryby i orzechy. Zwracajmy uwagę także na urozmaicenie dań oraz regularność spożywania posiłków z zachowaniem odpowiednich proporcji - mówi Kamila Pawłowska, blogerka i ekspertka kulinarna kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Orzechowy budyń jaglany z malinami

Smaczne, zdrowe i słodkie przekąski można przygotować samodzielnie w domu. Inspirującą bazą do deserów może być kasza jaglana. Ma ona neutralny smak i pasuje w niemal każdym zestawieniu, dlatego idealnie sprawdza się także jako składnik słodkich deserów na przykład w połączeniu z letnimi owocami. Kaszowa przekąska na długo doda energii naszym pociechom podczas zabaw na świeżym powietrzu.

 

Składniki dla 2 osób:

  • kasza jaglana – 3 łyżki
  • mleko spożywcze 2 % - 1 szklanka
  • masło z orzechów laskowych – 1 łyżka
  • maliny – 5 łyżek
  • miód pszczeli – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania: kaszę gotujemy w wodzie przez około 15 minut. W naczyniu blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, masło z orzechów laskowych, miód oraz mleko i całość miksujemy na gładki krem. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, wystarczy dodać odrobinę wody lub mleka. Budyń przekładamy do miseczki. Na wierzchu dekorujemy owocami sezonowymi.

W celu zniwelowania gorzkawego posmaku kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Wartość odżywcza dania (dla 1 porcji): 13g białka, 57g węglowodanów, 18g tłuszczu, 10g błonnika.

Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 402 kcal.

Zapiekanka gryczana z indykiem, papryką i pieczarkami

Połączenie kaszy gryczanej z warzywami, owocami, roślinami strączkami, nabiałem, rybami czy drobiem, może sprawić, że powstanie w pełni zbilansowany i lekki posiłek. Kaszowa zapiekanka to propozycja dla osób zabieganych, którym zależy na szybkim przygotowaniu pełnowartościowego dania. Wystarczy kilka prostych składników, aby wyczarować pożywne, szybkie i smaczne danie.

Składniki dla 2 osób:

  • kasza gryczana, sucha - 5 łyżek
  • indyk, mięso mielone - 150 g
  • jaja kurze - 2 sztuki
  • ser żółty Gouda - 30 g
  • cebula – ½ sztuki
  • papryka czerwona – ½ sztuki
  • pieczarki - 5 sztuk
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – według uznania
  • pietruszka, natka świeża - 2 łyżki

Sposób przygotowania: kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Cebulę obieramy i kroimy. Osobno kroimy pieczarki, a także umytą paprykę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy mięso, paprykę, pieczarki oraz przyprawy i smażymy wszystko kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Zawartość patelni, kaszę, roztrzepane jajka oraz starty ser mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie zbyt szybko się rumieniła, przykrywamy ją folią aluminiową w trakcie pieczenia. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

Wartość odżywcza dania (dla 1 porcji): 32,5g białka, 28 g węglowodanów, 21g tłuszczu, 4,5g błonnika.

Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 412,5 kcal.

Pęczotto z dynią, serem kozim i orzechami włoskimi

Kaszotto warzywne to doskonałe danie sezonowe. Można wzbogacić je produktami, które są aktualnie dostępne w sprzedaży. Kasza idealnie komponuje się z dynią, bakłażanem, papryką, kukurydzą, marchewką, pietruszką, selerem, pieczarkami, grzybami leśnymi lub cukinią. Do kaszotto świetnie nadaje się kasza gryczana, jaglana lub jęczmienna. Tutaj kasza pęczak w nietypowym wydaniu – z dynią, serem kozim i  orzechami, jako przykład dania na pyszny pełnowartościowy posiłek bezmięsny.

Składniki: dla 1 osoby:

  • kasza pęczak, sucha – 5 łyżek
  • dynia hokkaido – 150 g
  • cebula – ½ sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • bulion – ½ szklanki
  • ser kozi (roladka) – 30 g
  • orzechy włoskie – 15 g
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz przyprawy, wsypujemy kaszę i podsmażamy. Do kaszy dolewamy równe partie gorącego bulionu i podgrzewamy stale mieszając. Ustawiamy największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodajemy następną. Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy posiekanymi orzechami oraz serem.

Wartość odżywcza dania (dla 1 porcji): 17g białka, 65g węglowodanów, 24g tłuszczu, 9g błonnika.

Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 512 kcal.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy Biuro prasowe
2025-03-26 | 19:00

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Strach, bóle i skurcze mięśni nie dawały Monice spać. Zaczęła długą wędrówkę po lekarzach w poszukiwaniu diagnozy. – Nie zliczę, ile było tych wizyt,
Zdrowie Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego
2025-03-12 | 06:00

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Z apelem o jak najszybsze uchwalenie przepisów, zgodnie z którymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych przejąłby wypłatę zasiłku chorobowego już od pierwszego dnia
Zdrowie Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
2025-03-11 | 06:00

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie

Z badania opinii przeprowadzonego przez SW Research dla marki Domowe Laboratorium wynika, że wielu Polaków postrzega raka jelita grubego jako chorobę nieuleczalną

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Handel

Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.

Moda

Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z  osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.