Komunikaty PR

Miesiączkujesz? To moment zwiększonego zapotrzebowania na żelazo!

2021-07-20  |  13:20
Biuro prasowe

Każda miesiączkująca kobieta co miesiąc traci krew. W tych trudnych dniach czujemy, że brakuje nam mocy, koncentracji, mamy zły nastrój i szybciej się męczymy. Co zrobić, aby wesprzeć funkcjonowanie organizmu? Sięgnijmy po żelazo zawarte w  suplemencie diety Actiferol Fe®.

Żelazo to mikroelement potrzebny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Przyczynia się do prawidłowego tworzenia hemoglobiny i czerwonych krwinek, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspomaga układ nerwowy i jest składnikiem hemoglobiny, która warunkuje transport tlenu.

Kobiety do 50. roku życia powinny przyjmować wraz z pożywieniem około 18 mg żelaza dziennie. Żelazo występujące w produktach zwierzęcych wchłania się w około 20%, w roślinach tylko w około 5%. Średnio w przeciętnej diecie daje to 10% przyswajalności. Innowacyjny suplement diety Actiferol Fe® od firmy Polski Lek to wyjątkowy preparat w saszetkach, który zawiera udoskonaloną formę żelaza poddanego mikronizacji i emulgacji, dzięki temu jest lepiej przyswajalny i tolerowany, co potwierdzają badania naukowe*. Zawartość saszetki z suplementem diety Actiferol Fe® należy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego płynu (ok. ¼ szklanki wody) i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Polski Lek rozpoczął telewizyjną kampanię informacyjną na temat znaczenia żelaza dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 30-sekundowy spot ma uświadamiać kobietom, że pojawiający się cyklicznie dyskomfort wiążą się bezpośrednio z miesiączką i zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo. Wystarczy jedna saszetka Actiferol Fe®  15 mg pokrywająca dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Dieta bogata w żelazo

Źródła żelaza różnią się od siebie stopniem przyswajania tego składnika mineralnego. Najlepiej przyswajane jest żelazo znajdujące się w jajach, mięsie (zwłaszcza w wątróbce wieprzowej, wołowej i kurzej) i rybach. Słabiej przyswaja się w organizmie żelazo z warzyw liściastych, orzechów, roślin strączkowych i produktów zbożowych.  Możemy też poszukać produktów spożywczych zawierających witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza.

Actiferol Fe®  15 mg w saszetach - suplement diety w formie proszku do rozpuszczania przeznaczony dla niemowląt, dzieci i dorosłych. Zawiera unikalną formę żelaza poddaną mikronizacji i emulgacji. Dzięki mikronizacji, czyli dużemu rozdrobnieniu, przyswajalność żelaza z pirofosforanu żelaza (III) jest dwukrotnie wyższa, co potwierdzają badania naukowe*. Emulgacja, czyli otoczenie przez cząsteczki lipidowe, powoduje, że produkt jest bardzo dobrze tolerowany. Żelazo zawarte w Actiferol Fe® uwalnia się w jelitach, a nie w żołądku, dzięki czemu nie odczuwa się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Przypisy

* Jackowska T., Sapała-Smoczyńska A., Kamińska E. Dev Period Med. 2015 Apr-Jun;19(2):2017-24.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie „Szanuję, nie dyskryminuję!” - start II edycji Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

„Szanuję, nie dyskryminuję!” - start II edycji

W dniu 5 maja obchodzony jest Europejski Dzień walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami. Jest to szczególna okazja, aby zwrócić uwagę opinii publicznej na
Zdrowie Aktywności na świeżym powietrzu i ich pozytywny wpływ na wzrok dzieci
2024-04-24 | 01:00

Aktywności na świeżym powietrzu i ich pozytywny wpływ na wzrok dzieci

Rozpoczęcie wiosny to doskonała okazja, aby zachęcić najmłodszych do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Niestety, w erze technologii i coraz większej liczby zajęć dodatkowych, coraz
Zdrowie Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?
2024-04-23 | 13:00

Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?

Wiosna to niełatwy czas dla naszego organizmu. Po długiej zimie, ze względu na ograniczony dostęp do światła słonecznego i utrudniony dostęp do świeżych warzyw i owoców, jesteśmy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.