Mleko z miodem i czosnkiem. Cudowny lek na jesienne przeziębienie?
Wraz z nadejściem jesiennych miesięcy rozpocznie się sezon na przeziębienia. Opady deszczu, spadek temperatury i coraz mniej słonecznych dni – to wszystko składa się na obniżenie naturalnej odporności organizmu. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest proste, a sięgały po nie już nasze babcie. Mleko z miodem i czosnkiem.
Choć napój na bazie mleka nie wydaje się najsmaczniejszą alternatywą dla konwencjonalnych, dosładzanych leków dostępnych w aptece, to badania naukowe potwierdzają jego skuteczność. Każde, nie tylko jesienne przeziębienie spowodowane jest przez wirusy. Powszechnie dostępna wiedza medyczna mówi, że walkę z chorobami wirusowymi należy rozpocząć od poprawy własnej odporności. Jak zahartować swój organizm? Nie ma lepszych sposobów jak ograniczenie stresu, zwiększenie aktywności fizycznej i zdrowa dieta. Jeżeli te sposoby zawiodą i zaczniemy odczuwać obniżenie nastroju, „łamanie w kościach”, podwyższoną temperaturę i bóle gardła, to zanim udamy się do lekarza rodzinnego, powinniśmy spróbować domowych sposobów. Już nasze babki wiedziały, że mleko z miodem i czosnkiem potrafi działać cuda.
Bogactwo składników mineralnych
Mleko jest bogate w witaminy z grupy B odpowiadające za przemianę materii, energię witalną, zdrową skórę, włosy i paznokcie. Zawarty w mleku wapń wzmacnia kości i zęby. Jego niedobór jest szczególnie groźny w okresie wzrostu. Mleko jest znakomitym źródłem białka, dzięki temu stymuluje wzrost masy mięśniowej. Szklanka ciepłego mleka wypita przed snem pomoże w przypadku problemów z zasypianiem.
Naturalny antybiotyk
Czosnek zawiera alliinę, która po zmiażdżeniu ząbka przekształca się w allicynę. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za charakterystyczny aromat i bakteriobójcze właściwości. W literaturze medycznej dostępne są publikacje udowadniające, że bakteriom 1000 razy łatwiej jest wytworzyć odporność na antybiotyki z grupy beta- laktamowych niż na allicynę zawartą w świeżym czosnku. Już od XIX wieku czosnek stosowany był w chorobach układu oddechowego i pokarmowego, a także przy infekcjach skórnych.
Miód. Słodki smak zdrowia
Już Egipcjanie zdawali sobie sprawę ze zbawiennego wpływu miodu na zdrowie człowieka. Miód zawiera aż 21 pierwiastków o działaniu prozdrowotnym. Jest też dużo słodszy niż cukier, więc możemy go wykorzystać zdecydowanie mniej, aby zachować wysokie walory smakowe. Miód wykazuje też działanie probiotyczne.
Odpowiednie proporcje to gwarancja smaku
Wystarczy szklanka ciepłego mleka, jeden ząbek wyciśniętego czosnku i łyżka miodu. Przygotowany w ten sposób napój to gwarancja zdrowia. Ciepłe mleko od razu przyniesie ulgę w bólu gardła, czosnek zadziała antyseptycznie, a miód zagwarantuje słodki smak.
Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.
„Szanuję, nie dyskryminuję!” - start II edycji
Aktywności na świeżym powietrzu i ich pozytywny wpływ na wzrok dzieci
Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.