Mleko z miodem i czosnkiem. Cudowny lek na jesienne przeziębienie?
Wraz z nadejściem jesiennych miesięcy rozpocznie się sezon na przeziębienia. Opady deszczu, spadek temperatury i coraz mniej słonecznych dni – to wszystko składa się na obniżenie naturalnej odporności organizmu. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest proste, a sięgały po nie już nasze babcie. Mleko z miodem i czosnkiem.
Choć napój na bazie mleka nie wydaje się najsmaczniejszą alternatywą dla konwencjonalnych, dosładzanych leków dostępnych w aptece, to badania naukowe potwierdzają jego skuteczność. Każde, nie tylko jesienne przeziębienie spowodowane jest przez wirusy. Powszechnie dostępna wiedza medyczna mówi, że walkę z chorobami wirusowymi należy rozpocząć od poprawy własnej odporności. Jak zahartować swój organizm? Nie ma lepszych sposobów jak ograniczenie stresu, zwiększenie aktywności fizycznej i zdrowa dieta. Jeżeli te sposoby zawiodą i zaczniemy odczuwać obniżenie nastroju, „łamanie w kościach”, podwyższoną temperaturę i bóle gardła, to zanim udamy się do lekarza rodzinnego, powinniśmy spróbować domowych sposobów. Już nasze babki wiedziały, że mleko z miodem i czosnkiem potrafi działać cuda.
Bogactwo składników mineralnych
Mleko jest bogate w witaminy z grupy B odpowiadające za przemianę materii, energię witalną, zdrową skórę, włosy i paznokcie. Zawarty w mleku wapń wzmacnia kości i zęby. Jego niedobór jest szczególnie groźny w okresie wzrostu. Mleko jest znakomitym źródłem białka, dzięki temu stymuluje wzrost masy mięśniowej. Szklanka ciepłego mleka wypita przed snem pomoże w przypadku problemów z zasypianiem.
Naturalny antybiotyk
Czosnek zawiera alliinę, która po zmiażdżeniu ząbka przekształca się w allicynę. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za charakterystyczny aromat i bakteriobójcze właściwości. W literaturze medycznej dostępne są publikacje udowadniające, że bakteriom 1000 razy łatwiej jest wytworzyć odporność na antybiotyki z grupy beta- laktamowych niż na allicynę zawartą w świeżym czosnku. Już od XIX wieku czosnek stosowany był w chorobach układu oddechowego i pokarmowego, a także przy infekcjach skórnych.
Miód. Słodki smak zdrowia
Już Egipcjanie zdawali sobie sprawę ze zbawiennego wpływu miodu na zdrowie człowieka. Miód zawiera aż 21 pierwiastków o działaniu prozdrowotnym. Jest też dużo słodszy niż cukier, więc możemy go wykorzystać zdecydowanie mniej, aby zachować wysokie walory smakowe. Miód wykazuje też działanie probiotyczne.
Odpowiednie proporcje to gwarancja smaku
Wystarczy szklanka ciepłego mleka, jeden ząbek wyciśniętego czosnku i łyżka miodu. Przygotowany w ten sposób napój to gwarancja zdrowia. Ciepłe mleko od razu przyniesie ulgę w bólu gardła, czosnek zadziała antyseptycznie, a miód zagwarantuje słodki smak.
Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.