Niedożywienie pacjentów poważnym problemem w Polsce. Eksperci alarmują o pilnej
Dane Fundacji wskazują, że aż 85% studentów oraz lekarzy pracujących w szpitalach w Polsce nie byłoby w stanie samodzielnie zainicjować i poprowadzić interwencji żywieniowej3. Odpowiedzią na potrzebę edukacji przyszłej kadry medycznej jest projekt: „KIERUNEK – ŻYWIENIE MEDYCZNE. Program edukacyjny Fundacji Nutricia dla przyszłych pracowników ochrony zdrowia”.
– Żywienie medyczne odgrywa istotną rolę we wspomaganiu leczenia w wielu schorzeniach, w tym w leczeniu pacjentów onkologicznych. Lekarz prowadzący powinien monitorować ich stan odżywienia już od momentu diagnozy i następnie na każdym etapie terapii, aby poprawnie ocenić, czy dana osoba wymaga interwencji żywieniowej oraz w jaki sposób można wesprzeć żywieniowo cały proces leczenia przeciwnowotworowego. Studenci już na etapie studiów nauczą się jak diagnozować niedożywienie i zagrożenie niedożywieniem u swoich przyszłych pacjentów – wyjaśnia prof. Przemysław Matras, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.
Od 2020 roku Fundacja Nutricia z powodzeniem wspiera prowadzenie zajęć z zakresu żywienia klinicznego, a także konsekwentnie wdraża kolejne programy grantowe na największych uczelniach medycznych w kraju. Dodatkowo Fundacja przekazała uniwersytetom sprzęt specjalistyczny tj.: fantomy symulujące pacjentów wymagających żywienia dojelitowego (enteralnego), aparaturę do bioimpedancji elektrycznej (BIA), która pozwala na analizę składu ciała, m.in. tkanki tłuszczowej, mięsniowej czy zawartości wody w organizmie, plansze dydaktyczne oraz kombinezony imitujące fizyczne i sensoryczne odczucia osób starszych, np. ograniczające pole widzenia. Dzięki temu, w roku akademickim 2023/2024 co drugi student uczelni medycznych VI roku (56%) kierunku lekarskiego będzie uczestniczył w zajęciach wspieranych przez Fundację4.
– Nie ma wątpliwości, że wiedza o żywieniu klinicznym jest niezbędna dla lekarzy wszystkich specjalności. Inicjatywy edukacyjne, takie jak program realizowany przez Fundację Nutricia, zapewniają studentom medycyny nabywanie niezbędnych umiejętności w zakresie zapobiegania i leczenia niedożywienia - ważnych aspektów profesjonalnej i holistycznej opieki nad pacjentem. Celem naszego przedsięwzięcia jest zapewnienie, aby przyszli lekarze mieli solidne podstawy w zakresie leczenia żywieniowego, co będzie miało kluczowe znaczenie dla skutecznego wspierania zdrowia ich pacjentów. Rozwijanie takich umiejętności jest istotnym krokiem w kształtowaniu kompetencji przyszłych specjalistów medycznych – podkreśla dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka, Prezes Towarzystwa POLSPEN.
W roku akademickim 2023/2024 w Polsce przyszli lekarze kształceni są na 36 uczelniach, w tym na 9 uniwersytetach medycznych. Łączna liczba studentów kierunku lekarskiego na uczelniach medycznych w naszym kraju to ponad 27 tys. Fundacja Nutricia współpracuje już z 5 uczelniami medycznymi, na których łącznie uczy się 14 tys. studentów. Oznacza to, że średnio 50% przyszłych lekarzy z jednego rocznika uzyskuje wiedzę na temat żywienia klinicznego. Program prowadzony jest obecnie na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie, Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, Uniwersytecie Medycznym w Lublinie oraz Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach.

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.