Komunikaty PR

Słony smak zdrowia

2021-07-22  |  16:00
Biuro prasowe

Uważa się, że do prawidłowego nawodnienia organizmu potrzeba 30 ml wody dziennie na każdy kilogram masy ciała. Osoba o wadze 60 kg potrzebuje ok. 1,8 litra wody, a 80 kg – nawet 2,4 litra wody. Ale nawet taka ilość może nie zagwarantować ochrony przed odwodnieniem, np. w upalne dni. A wszystko dlatego, że zawartość wody w organizmie zależy od współdziałania trzech składników: wody, sodu i potasu. Sód reguluje zawartość wody na zewnątrz komórki (w płynach ustrojowych oraz w przestrzeniach międzykomórkowych), potas działa wewnątrz komórki, a woda zapewnia przepłukiwanie komórki i usuwanie z niej toksyn. Sód i potas są odpowiedzialne m.in. za gospodarkę wodno-elektrolitową, zapewniają właściwe nawadnianie organizmu poprzez odpowiednią cyrkulację wody. Gdy „wodne” trio jest niekompletne i któregoś składnika brakuje, trudniej nawodnić organizm. To ważne zwłaszcza latem, gdy żar leje się z nieba i wraz z potem „ucieka” z organizmu sporo składników mineralnych, w tym sód i potas. Wtedy trzeba wyrównać ilość wody w ciele, dbając jednocześnie o odpowiednią ilość sodu i potasu. Jak to zrobić? Poniżej zaprezentowano pięć rozwiązań, które pomogą dbać o odpowiednie nawodnienie w upalne dni.

Regularne nawadnianie

Codziennie powinno się wypijać odpowiednią ilość płynów, ale nie tylko ilość się liczy. Ważne, by pić powoli małymi łykami przez cały dzień – co kilka-kilkanaście minut. Najlepiej tolerowane są chłodne płyny.

Unikanie słodkich napojów

Wskazane jest unikanie soków i nektarów owocowych, zwłaszcza gotowych oraz słodkich napojów gazowanych. Niewskazane jest także mleko. To tzw. hipertoniki - wyciągają wodę ze śluzówki układu pokarmowego i pogłębiają deficyty wody w organizmie. Takie płyny nie zaspokajają też pragnienia.

Domowe izotoniki – sprzymierzeńcy odpowiedniego nawodnienia

Gdy wybieramy się na letnią wycieczkę, zwłaszcza pieszą, warto zabrać ze sobą napój izotoniczny, zawierający wodę, elektrolity, takie jak potasmagnez i sód oraz węglowodany. Taki napój możemy wykonać samodzielnie, bazując na odpowiednich produktach. Idealnym składnikiem napojów izotonicznych jest Sól morska niskosodowa Sante. Zawiera ona aż o 30 proc. mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, co jest ważne dla osób chorych na nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia, które powinny ograniczać ilość sodu w diecie. Sól morska z dodatkiem potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Jest ona otrzymywana przez odparowywanie wody morskiej, co odbywa się poprzez suszenie soli morskiej bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Taka sól ma intensywniejszy smak niż tak tradycyjna kuchenna, można więc użyć jej nieco mniej.

Przepis na domowy izotonik z owocami:

Składniki:

  • 1 litr zimnej niegazowanej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 40-50 ml soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej z potasem o obniżonej zawartości sodu Sante
  • garść mięty
  • 30 g imbiru w plastrach
  • garść owoców - kawałki arbuza i kilka truskawek - lub inne - ważne, żeby były soczyste!

Przygotowanie:

Wodę łączymy z solą, miodem i sokiem z cytryny i energicznie mieszamy do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy rozgniecioną miętę, plasterki imbiru i kawałki owoców i mieszamy.

„Różowy diament” w trosce o zdrowie  

By ugasić pragnienie w upalny dzień, wystarczy woda z dodatkiem odpowiedniej soli, np. himalajskiej. Od wieków wiedzieli o tym Beduini, którzy podczas wypraw na pustynię kładli sobie na język kilka ziarenek soli i popijali je wodą. Nasi dziadkowie, idąc do pracy w polu, w upalne dni, także zabierali ze sobą osoloną wodę. Sól himalajska to idealny dodatek do wody. Jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj soli na Ziemi. Wydobywana ręcznie u podnóża Himalajów w Pakistanie, z dawnych złóż soli morskiej, zachwyca krystaliczną strukturą, różową barwą i delikatnym smakiem. Sól himalajska gruboziarnista Sante zwana „różowym diamentem” to także niezastąpiona przyprawa w zdrowej kuchni. Zawiera nie tylko chlorek sodu (podstawowy składnik soli), ale także aż 84 pierwiastków śladowych. Doskonale wydobywa smak, barwę i aromat potraw. Pozwala na przygotowanie wyszukanych dań, jak np. ryba w soli.

Lekkostrawna dieta to podstawa

By uchronić się przed odwodnieniem w czasie upałów, warto też pomyśleć o codziennej diecie. Powinna być lekka, by nie obciążać przewodu pokarmowego. Najlepiej, by zawierała jak najwięcej warzyw, ale nie tylko w postaci surówek i sałatek. W czasie letnich upałów doskonale sprawdzą się lekkie jarzynowe zupy z młodych warzyw i chłodniki, doprawione morską solą jodowaną. Morska sól jodowana jest wzbogacona w jod, który jest pomocny w prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Sól Sante nie zawiera sztucznego antyzbrylacza (E536) i jest źródłem naturalnego magnezu. Doskonale podkreśla smak i aromat potraw  – dzięki temu można solić mniej i ograniczać stosowanie innych przypraw, zawierających substancje konserwujące.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej Biuro prasowe
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które
Zdrowie Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
2024-12-27 | 10:00

Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy

Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nieodpowiednie przygotowanie
Zdrowie Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego
2024-12-23 | 01:00

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli problemy z wyraźnym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Finanse

Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

Nowe technologie

Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi

Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.