Komunikaty PR

„Zdrowie pod kontrolą” – studenci medycyny zapraszają

2024-04-09  |  12:00
Biuro prasowe

W najbliższą sobotę (13.04) studenci z łódzkiego oddziału Międzynarodowego Stowarzyszenia Studentów Medycyny IFMSA zapraszają na kolejną już edycję ogólnopolskiej akcji profilaktycznej „Zdrowie pod kontrolą”, która odbędzie się w Manufakturze.

„Zdrowie pod kontrolą”

13.04, godz. 11-18, 1. piętro, rotunda galerii handlowej

Głównym celem akcji jest podnoszenie świadomości społeczeństwa z zakresu zdrowia oraz profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Studenci zachęcają do tego, by regularnie sprawdzać swój stan zdrowia, chodzić na badania i regularnie kontrolować to, co dzieje się w naszym organizmie.

Podczas wiosennej edycji studenci medycyny będą wykonywali pomiary ciśnienia tętniczego, przygodnego stężenia glukozy we krwi czy zawartości wody i tkanki tłuszczowej w organizmie. Pokazowe badania mają być sygnałem dla ludzi, by regularnie sprawdzali podstawowe parametry zdrowotne.

Akcja „Zdrowie pod kontrolą” to także dobry moment, by porozmawiać ze specjalistami. Zgromadzeni goście będą mogli uzyskać porady na temat prawidłowego odżywiania się, wykonywania samobadania piersi i jąder, a także udzielania pierwszej pomocy. Poza tym, pojawi się też szpital pluszowego misia dla najmłodszych, gdzie studenci będą uczyć dzieciaki o podstawach pierwszej pomocy i zakładana opatrunków.

Wydarzenie odbędzie się na 1. piętrze nad rotundą galerii handlowej Manufaktury w godzinach 11:00 – 18:00.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego? Biuro prasowe
2024-11-04 | 14:35

Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego?

W dzisiejszym dynamicznym świecie coraz więcej osób zgłasza dolegliwości związane z przewlekłym zmęczeniem, problemami ze snem, oraz brakiem energii, co wpływa nie tylko na ich
Zdrowie Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy
2024-10-30 | 14:10

Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy

Hipofosfatazja (HPP) to rzadkie schorzenie metaboliczne o podłożu genetycznym, które sprawia, że kości oraz zęby stają się słabe, kruche i podatne na złamania. U dzieci HPP objawia
Zdrowie Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins
2024-10-29 | 14:00

Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins

Centrum Designu DOMOTEKA świętowało swoje 18. urodziny w wyjątkowej atmosferze, łącząc miłośników dobrego wzornictwa, sztuki i filmu. W ramach jubileuszowego wydarzenia,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.