Komunikaty PR

Ze smakiem przez pokolenia

2023-01-17  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Przed nami oczekiwany Dzień Babci i Dzień Dziadka. To święto pełne miłości, szacunku, a jednocześnie wyjątkowe ponieważ zbliżające pokolenia. Warto te Dni spędzić razem, serwując coś pysznego - łączącego smaki, znane zarówno Dziadkom, jak i bliskie Wnukom.

Babcia i dziadek są ogniwem łączącym rodzinę jako całość. Są korzeniem rodziny oraz integralnym jej elementem. Dzięki nim kultywujemy rodzinne tradycje. To oni przekazują opowieści o przodkach, są także źródłem inspiracji – nie rzadko kulinarnych. Przy okazji tych wyjątkowych dni sięgamy  po przepisy, które spełnią oczekiwania młodszych i starszych członków rodziny.

Słodkie rozpieszczanie

Kto nie lubi bardziej rozpieszczać dzieci słodkościami niż Babcia i Dziadek? Tym razem zamiast kupnych słodyczy proponujemy smaczne, domowe ciasto kakaowe z… majonezem. Ten nieoczywisty dodatek znakomicie wydobywa smak ciasta, dodając mu wyjątkowej aksamitności.

Do wykonania potrzebujemy:

  • 100 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • szczypta startej laski wanilii
  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 105 ml wody w temperaturze pokojowej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy jajka i cukier, do momentu, kiedy masa zrobi się jasna. Dodajemy startą laskę wanilii i ubijamy jeszcze 5 minut. Teraz łączymy suche i mokre składniki. Na koniec do masy dodajemy majonez oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę ubijajmy. Dolewamy wodę w dwóch partiach, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki zwiążą się ze sobą.

Wylewamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Ciasto jest dobre, kiedy wykałaczka wbita w jego centrum będzie czysta po wyciągnięciu.

Po ostygnięciu podajemy ciasto bez żadnych dodatków, z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500 ml: 10,96 zł

Nieoczywista wytrawność

Dzieci lubią chipsy, ale przy okazji Dnia Babci i Dziadka warto przypomnieć przekąskę, którą zajadli się wszyscy, w czasach, kiedy nie były one dobrze znane. Mamy tu na myśli, Snack - Przysmak Świętokrzyski czyli chrupki, których przygotowanie zawsze było - i nadal jest - wyjątkowo proste. Wystarczy wrzucić je na rozgrzany olej (180°C) i poczekać kilka sekund aż zaczną nabierać kształtów oraz wysmażać się. I gotowe! Znane od lat 80. XX wieku, smakują wybornie, także i dzisiaj.  Można je podawać na kilka sposobów, czasem w sposób nie do końca oczywisty.

  • Doskonale sprawdzają się podane wraz z najróżniejszymi dipami/sosami na przykład sosami słodko-kwaśnymi czy pastami z warzyw np. z ciecierzycy, czerwonej fasoli, hummusem.
  • Dzieciom można je podać z musami owocowymi, kremem czekoladowym a nawet jogurtami - oczywiście w formach sosu do maczania.
  • Najłatwiejsza opcja to obsypanie ich cukrem pudrem! Jest również wariant delikatnego oblania przygotowanych „okienek” miodem.
  • Można również posypać je najróżniejszymi przyprawami lub ziołami. Świetnie sprawdzają się zioła prowansalskie, czosnek suszony, słodka papryka, gotowe mieszanki przypraw.

Sugerowana cena Snacki – Przysmak Świętokrzyski: 3,83 zł

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.