Komunikaty PR

Ze smakiem przez pokolenia

2023-01-17  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Przed nami oczekiwany Dzień Babci i Dzień Dziadka. To święto pełne miłości, szacunku, a jednocześnie wyjątkowe ponieważ zbliżające pokolenia. Warto te Dni spędzić razem, serwując coś pysznego - łączącego smaki, znane zarówno Dziadkom, jak i bliskie Wnukom.

Babcia i dziadek są ogniwem łączącym rodzinę jako całość. Są korzeniem rodziny oraz integralnym jej elementem. Dzięki nim kultywujemy rodzinne tradycje. To oni przekazują opowieści o przodkach, są także źródłem inspiracji – nie rzadko kulinarnych. Przy okazji tych wyjątkowych dni sięgamy  po przepisy, które spełnią oczekiwania młodszych i starszych członków rodziny.

Słodkie rozpieszczanie

Kto nie lubi bardziej rozpieszczać dzieci słodkościami niż Babcia i Dziadek? Tym razem zamiast kupnych słodyczy proponujemy smaczne, domowe ciasto kakaowe z… majonezem. Ten nieoczywisty dodatek znakomicie wydobywa smak ciasta, dodając mu wyjątkowej aksamitności.

Do wykonania potrzebujemy:

  • 100 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • szczypta startej laski wanilii
  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 105 ml wody w temperaturze pokojowej.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy jajka i cukier, do momentu, kiedy masa zrobi się jasna. Dodajemy startą laskę wanilii i ubijamy jeszcze 5 minut. Teraz łączymy suche i mokre składniki. Na koniec do masy dodajemy majonez oraz szczyptę soli i jeszcze chwilę ubijajmy. Dolewamy wodę w dwóch partiach, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki zwiążą się ze sobą.

Wylewamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Ciasto jest dobre, kiedy wykałaczka wbita w jego centrum będzie czysta po wyciągnięciu.

Po ostygnięciu podajemy ciasto bez żadnych dodatków, z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500 ml: 10,96 zł

Nieoczywista wytrawność

Dzieci lubią chipsy, ale przy okazji Dnia Babci i Dziadka warto przypomnieć przekąskę, którą zajadli się wszyscy, w czasach, kiedy nie były one dobrze znane. Mamy tu na myśli, Snack - Przysmak Świętokrzyski czyli chrupki, których przygotowanie zawsze było - i nadal jest - wyjątkowo proste. Wystarczy wrzucić je na rozgrzany olej (180°C) i poczekać kilka sekund aż zaczną nabierać kształtów oraz wysmażać się. I gotowe! Znane od lat 80. XX wieku, smakują wybornie, także i dzisiaj.  Można je podawać na kilka sposobów, czasem w sposób nie do końca oczywisty.

  • Doskonale sprawdzają się podane wraz z najróżniejszymi dipami/sosami na przykład sosami słodko-kwaśnymi czy pastami z warzyw np. z ciecierzycy, czerwonej fasoli, hummusem.
  • Dzieciom można je podać z musami owocowymi, kremem czekoladowym a nawet jogurtami - oczywiście w formach sosu do maczania.
  • Najłatwiejsza opcja to obsypanie ich cukrem pudrem! Jest również wariant delikatnego oblania przygotowanych „okienek” miodem.
  • Można również posypać je najróżniejszymi przyprawami lub ziołami. Świetnie sprawdzają się zioła prowansalskie, czosnek suszony, słodka papryka, gotowe mieszanki przypraw.

Sugerowana cena Snacki – Przysmak Świętokrzyski: 3,83 zł

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Polityka

Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.