Zero Waste od kuchni – poznaj pomysły marki Peka
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Zarówno w Polsce jak i na świecie idea Zero Waste – ograniczania ilości odpadów, a przez to zmniejszania zanieczyszczenia środowiska – zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników. Rośnie liczba osób żyjących w myśl zasad 5R: odmawiaj (refuse), ograniczaj (reduce), wykorzystaj ponownie (reuse), recyklinguj (recycle), kompostuj (rot). Razem z marką Peka pokazujemy, jak wyposażyć kuchnię w duchu Zero Waste.
Początek nowego roku tradycyjnie sprzyja postanowieniom. Zamiast po raz kolejny obiecywać sobie, że rzucimy palenie, zaczniemy zdrowo się odżywiać, chodzić na siłownię itp., spróbujmy małymi kroczkami zrobić coś dla siebie i Ziemi. Zacznijmy żyć w zgodzie z koncepcją Zero Waste! Na początek wprowadźmy ją do kuchni, czyli tam gdzie marnuje się i wytwarza najwięcej śmieci. Co możemy zrobić?
Planujmy, nie marnujmy!
Pierwszym małym krokiem w kierunku Zero Waste będzie dokładne planowanie zakupów. Kupujmy tylko tyle jedzenia, ile jest nam potrzebne. Pomogą nam w tym wyciągi wysokie (tzw. carga), które zapewniają wygodny dostęp i pełen przegląd zgromadzonych w domowej spiżarni produktów. Jeden ruch ręki wystarczy, by stwierdzić, co oraz w jakiej ilości mamy w szafce i kiedy upływa termin przydatności do spożycia. Starajmy się nie dublować zakupów, by w ten sposób nie tracić pieniędzy i czasu, a przede wszystkim nie marnować jedzenia.
Do sklepu z własnym pojemnikiem
Kolejnym krokiem, który przybliży nas do zasady Zero Waste będzie kupowanie produktów na wagę i wsypywanie ich od razu do swojego pojemnika. Coraz więcej sklepów oferuje dziś taką możliwość. Dzięki temu ograniczamy ilość śmieci w postaci niepotrzebnych nikomu opakowań.
Niestety rezygnacja z plastikowych woreczków przekłada się na wzrost ilości pudełek i pojemników wielokrotnego użytku w naszym domu. Jak ogarnąć chaos, który tworzą w kuchennych szufladach? Tu idealnie sprawdzi się nowość od Peki – organizer SpaceFlexx , który po mistrzowsku rozprawi się z niesfornymi pudełkami. To rozwiązanie, które dopasowuje się do kształtu wszelakich pojemników, zapobiega ich przewracaniu i wypadaniu, a także zapewnia optymalny przegląd pudełek. Teraz z łatwością sięgniesz po to, którego właśnie potrzebujesz, bez marnowania czasu na szukanie. Przegródki wewnątrz systemu zostały wykonane ze specjalnego, elastycznego tworzywa, co pozwala optymalnie wykorzystać przestrzeń szuflad o szerokości minimum 60 cm.
Ogranicz i segreguj odpady!
A co z odpadkami, które produkujemy w naszych domach każdego dnia? Idealnym rozwiązaniem do mniejszych i większych kuchni będzie zestaw koszy. Szeroka gama oferowanych przez firmę Peka zestawów pojemników na odpady, a także oddzielnych koszy, pozwala dopasować je indywidualnie do przestrzeni, jaką dysponujemy. Najpopularniejsze pojemniki wstawiane do szuflady możemy zakupić jako gotowy zestaw lub skompletować indywidualnie według potrzeb. Do dyspozycji mamy też klasyczne wiaderka o pojemności 35, 26, 22 i 20 litrów.
Rosnąca świadomość społeczeństwa przekłada się na chęć zmian, z dnia na dzień przysparzając kolejnych zwolenników koncepcji Zero Waste. To bardzo ważne, bo nawet małymi kroczkami możemy sprawić, by wszystkim żyło się lepiej. Peka – specjalista od funkcjonalnych akcesoriów meblowych, dokłada cegiełkę, aby nie tylko ułatwić codzienne życie, ale przede wszystkim zmniejszyć liczbę marnowanych każdego dnia produktów oraz usprawnić segregację odpadów. Zamiast zastanawiać się, czy małe działania mają sens, warto zmienić nawyki już dziś. Nawet małymi, codziennymi wyborami przyczyniamy się do zmian na lepsze.
Więcej informacji na stronie: www.peka.pl.
Fot. mat. prasowe Peka

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.