Zielone inspiracje na każdą porę dnia
Na dobry początek dnia – kanapka
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 plastry Violife Edam Flavour Slices
- 2 plastry Violife Gouda Flavour Slices
- 2 plastry Violife Cheddar Flavour Slices
- 6 łyżek roślinnej margaryny
- 6 kromek chleba na zakwasie
- ½ startego buraka
- 1 garść liści jarmużu
- 1 mała, drobno posiekana cebula
Sposób przygotowania:
- Posmaruj kromki chleba roślinną margaryną, a następnie połóż je na średnio rozgrzanej patelni.
- Gdy kromki chleba będą już podpieczone na złoty kolor, na każdej ułóż kolejno po dwa plastry Violife o smaku Edam, Gouda i Cheddar.
- Kromki chleba układaj piętrowo, zaczynając od kromki z plastrami Violife o smaku Edam. Ułóż na niej liście jarmużu. Następnie na jarmużu ułóż kromkę z plastrami Violife o smaku Gouda oraz startego buraka. Kromkę z plastrami Violife o smaku Cheddar połóż na wierzch i posyp posiekaną cebulą.
- Całość przykryj ostatnią kromką upieczonego chleba.
- Na patelni odwracaj całą kanapkę, aż zarumieni się z każdej strony, a plastry wszystkich smaków Violife idealnie się roztopią. Podając, przekrój kanapkę na pół, a górę udekoruj kiełkami, np. groszku.
Nowy wymiar lunchu – roślinna zupa
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 opakowanie Violife Creamy Original
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 duże cukinie pokrojone w kostkę
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 duży por, pokrojony w drobną kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
- 400 g mleka kokosowego
- 240 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- sól i pieprz, do smaku
- Liście kolendry i szpinaku baby, do podania
SKŁADNIKI NA PALUCHY CHLEBOWE:
- 4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki świeżego rozmarynu
- ½ łyżeczki świeżego tymianku
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- Violife Epic Cheddar tarty
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.
- Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.
- Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.
- Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.
Grecka pizza z kremowym 100% roślinnym odpowiednikiem sera
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 g Blok Violife Greek White
- 1 wegańskie ciasto na pizzę
- 2 łyżki sosu marinara
- 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 10 oliwek pokrojonych w plasterki
- Oliwa z oliwek
- Świeże oregano do dekoracji
- Płatki chilli do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Umieść ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm. Wierzch ciasta posmaruj kilkoma łyżkami sosu marinara, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, czerwoną papryką, świeże oregano, czosnek, cebulę i oliwki.
- Skrop obficie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
- Pokrusz Violife Greek White i ułóż na wierzchu pizzy. Piecz przez kolejne 5 minut.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i płatkami chili.
![Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_663487621,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato!
![Rola snu w efektywności treningowej](/files/_uploaded/glownekonf_1706402358,w_264,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Rola snu w efektywności treningowej
![Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap](/files/_uploaded/glownekonf_1266649366,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.