Komunikaty PR

Zielone inspiracje na każdą porę dnia

2023-01-24  |  10:25
Biuro prasowe

Na dobry początek dnia – kanapka

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 plastry Violife Edam Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Gouda Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Cheddar Flavour Slices
  • 6 łyżek roślinnej margaryny
  • 6 kromek chleba na zakwasie
  • ½ startego buraka
  • 1 garść liści jarmużu
  • 1 mała, drobno posiekana cebula

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj kromki chleba roślinną margaryną, a następnie połóż je na średnio rozgrzanej patelni.
  2. Gdy kromki chleba będą już podpieczone na złoty kolor, na każdej ułóż kolejno po dwa plastry Violife o smaku Edam, Gouda i Cheddar.
  3. Kromki chleba układaj piętrowo, zaczynając od kromki z plastrami Violife o smaku Edam. Ułóż na niej liście jarmużu. Następnie na jarmużu ułóż kromkę z plastrami Violife o smaku Gouda oraz startego buraka. Kromkę z plastrami Violife o smaku Cheddar połóż na wierzch i posyp posiekaną cebulą.
  4. Całość przykryj ostatnią kromką upieczonego chleba.
  5. Na patelni odwracaj całą kanapkę, aż zarumieni się z każdej strony, a plastry wszystkich smaków Violife idealnie się roztopią. Podając, przekrój kanapkę na pół, a górę udekoruj kiełkami, np. groszku.

Nowy wymiar lunchu – roślinna zupa

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie Violife Creamy Original
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 duże cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 duży por, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
  • 400 g mleka kokosowego
  • 240 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól i pieprz, do smaku
  • Liście kolendry i szpinaku baby, do podania

SKŁADNIKI NA PALUCHY CHLEBOWE:

  • 4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • Violife Epic Cheddar tarty

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.
  3. Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.
  4. Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.
  5. Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.

Grecka pizza z kremowym 100% roślinnym odpowiednikiem sera

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g Blok Violife Greek White
  • 1 wegańskie ciasto na pizzę
  • 2 łyżki sosu marinara
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 10 oliwek pokrojonych w plasterki
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże oregano do dekoracji
  • Płatki chilli do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Umieść ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm. Wierzch ciasta posmaruj kilkoma łyżkami sosu marinara, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, czerwoną papryką, świeże oregano, czosnek, cebulę i oliwki.
  2. Skrop obficie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
  3. Pokrusz Violife Greek White i ułóż na wierzchu pizzy. Piecz przez kolejne 5 minut.
  4. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i płatkami chili.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Unsplash
2025-07-30 | 12:00

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

W raporcie ‘Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi’  napisano o szkodliwym wpływie pestycydów na gatunki
Zdrowie Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej
2025-07-23 | 12:25

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Sześć organizacji kobiecych wystąpiło ze wspólnym apelem do Ministerstwa Zdrowia, wzywając do pilnych działań na rzecz zapewnienia kobietom w Polsce swobodnego
Zdrowie Zrób sercu przysługę tego lata
2025-07-17 | 14:00

Zrób sercu przysługę tego lata

Wolny czas, plaża, grill, rower – lato to czas odpoczynku i przyjemności. To również świetny czas, by nadrobić zaległości zdrowotne, szczególnie te związane

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.