Ziemniaki to nie tylko frytki
W jadłospisie młodych ludzi królują dania fast food, a ziemniaki kojarzą im się głównie z frytkami i chipsami, a przecież można z nich wyczarować o wiele więcej dań. Posiadają one cenne właściwości, jednak podawane z tłustymi i wysokokalorycznymi dodatkami mogą je utracić. Zdaniem Agnieszki Piskały-Topczewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertki IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, traci nam tym wizerunek ziemniaka, który może być idealnym przysmakiem młodego pokolenia, promującym zdrowe odżywianie w nowoczesnej formie.
- Wiele osób, zwłaszcza w młodym wieku, rezygnuje z delikatnego smaku ziemniaka zamieniając go na kaloryczne, przetworzone produkty – frytki, chipsy. Wcale nie trzeba rezygnować z tych przysmaków – wystarczy samodzielnie przygotować je w domu za pomocą odpowiedniej techniki. W ten sposób można wykorzystać cenne właściwości ziemniaka, a jednocześnie przekonać się, jak wyjątkowy smak może mieć to warzywo bez kalorycznych dodatków – podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Zamiast frytek
Ziemniaki to popularne warzywo w polskiej kuchni i powszechnie lubiane pod postacią klasycznych frytek. Jeśli przygotowujemy je sami w domu np. smażymy na oleju tylko raz bądź pieczemy je w piekarniku z niewielką ilością tłuszczu i soli, mogą gościć na naszych stołach znacznie częściej. Jednak potraw z ziemniaków jest bardzo wiele i warto przekonywać do nich młodsze pokolenie. Na szczęście polska kuchnia może być dużą inspiracją do różnych wariacji na temat kartofla.
- Zwykłe kopytka można zrobić w innej, równie atrakcyjnej nie tylko smakowo wersji, przygotowując z nich tzw. kolorowe kluski, które swoim wyglądem zachęcą do jedzenia każdego fana dobrego jedzenia. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy sporządzoną masę podzielić na trzy części. Do każdej z nich dodać inny sok (marchewkowy, sok z buraków i sok ze szpinaku). Kopytka po ugotowaniu będą miały intensywny kolor pomarańczowy, czerwony i zielony. Taka forma dań pomaga w smaczny i zdrowy sposób przemycić w diecie domowników inne wartościowe posiłki - mówi Agnieszka Piskała-Topczewska.
Małe co nieco z ziemniaków
Osobom lubiącym charakterystyczny smak przypieczonych ziemniaków zasmakuje fritatta, czyli hiszpański omlet w polskim wydaniu. Głównym jego składnikiem są ziemniaki, a także wartościowe jajka oraz kolorowe warzywa. Pożywny omlet z pewnością doda każdemu energii do działania. W rodzimej kuchni znajduje się także wiele receptur na pierogi z nadzieniem przygotowywanym na bazie ziemniaków, np. ruskie (z gotowanych ziemniaków połączonych z serem białym) czy szlacheckie (nadzienie z boczku i przesmażonych na patelni startych surowych ziemniaków). Takie pierogi będą rozkoszą dla podniebienia.
Ziemniaki – jedz na zdrowie!
Istnieje mnóstwo przepisów na domowe, zdrowe przekąski z ziemniaków – gofry, chipsy, mini pizzerinki czy kruche paluszki, które każdego zadowolą. Można poszukać ciekawych przepisów kulinarnych i wspólnie z domownikami przygotować posiłki z kartofli, wzbogacając je sezonowymi przyprawami i ziołami. Warto zachęcać młode pokolenie do zgłębiania historii potraw i poznawania różnych ciekawostek, np. dlaczego w niektórych częściach Polski kluski z surowych ziemniaków nazywają się kładzione, w innej części – żelazne, a gdzie indziej… szare.
- Kuchnia to strefa spotkań wielu pokoleń i doskonałe miejsce do przygotowywania wspólnych posiłków oraz poznawania i fascynowania się kulinarnym światem smaków oraz zapachów. Bywanie w kuchni wzmacnia więź z najbliższymi oraz rodzi u osób wkraczających w dorosłe życie, pasję do gotowania i otwartość na kulinarne eksperymentowanie - dodaje ekspertka.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.