Zimowe nowości w Salad Story – harmonia zdrowia i smaku
Salad Story wprowadza nowe zimowe menu, które jest już dostępne we wszystkich lokalach w Polsce oraz w aplikacjach do zamawiania jedzenia. W ofercie znalazły się dania inspirowane zimową porą roku i orientalnymi smakami – w tym sałatki, bowle, wrap i rozgrzewająca zupa Harira.
Zimowe menu Salad Story to harmonia smaku i zdrowia, zamknięta w każdej propozycji. Dania zostały skomponowane z myślą o kulinarnej różnorodności, a także by dodatkowo wspierać organizm w chłodne dni. Wyjątkowe połączenia składników, sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. Pieczona cieciorka, jarmuż, buraki i soczyste pomarańcze to tylko część składników, które tworzą zimowe kompozycje, doskonale odpowiadające potrzebom tej pory roku.
Wśród propozycji w zimowym menu znalazła się między innymi sałatka Cytrusowa Wege Zima, opcja dla osób lubiących świeże, wegetariańskie smaki. Bazuje ona na szpinaku, pieczonej cieciorce, serze typu greckiego, awokado i buraku balsamicznym. Całość dopełniają orzechy korzenne, pomarańcza i granat, wzbogacone sosem mango-ananas. Z kolei dla miłośników mięsnych wersji przygotowano Zimowego Indyka – kompozycję miksu sałat, pieczonego indyka, marokańskiej kaszy kuskus gigant, buraka balsamicznego, pieczonej cieciorki, salsy pomidorowej i pieczonych warzyw. Aromatyczna posypka Dukkah oraz sos pomidorowo-paprykowy podkreślają wyrazisty smak dania.
Kolejną propozycją jest Wrap Orzechowy Indyk, składający się z pieczonego indyka i cieciorki, szpinaku, kolendry i buraka balsamicznego. Za chrupkość odpowiadają cebulka prażona, granat i orzechy korzenne, a sos musztardowo-miodowy łączy wszystkie smaki w harmonijną całość.
W zimowej ofercie pojawiły się również nowe kompozycje bowli. Bowl Cytrusowy Indyk to połączenie pieczonego indyka, marokańskiej kaszy kuskus gigant, ogórka, pomarańczy i jarmużu, dopełnione tropikalnym sos mango-ananas. Bowl Marokański to opcja dla tych, którzy preferują bardziej intensywne smaki. W jego skład wchodzą szpinak, jarmuż, kuskus, pieczony batat, burak balsamiczny, papryka, orzech korzenny i zupa Harira. Orientalny klimat dania podkreśla posypka Dukkah oraz świeża kolendra.
O rozgrzanie w chłodne dni zadba także marokańska Zupa Harira z aromatyczną kompozycją przypraw i warzyw, inspirowana orientalną kuchnią. A na osłodę, Salad Story oferuje Buraczkowe Brownie ozdobione plastrem pomarańczy - wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków, które podkreślają smak czekolady i dodają delikatnej słodyczy. Zdrowsza wersja klasycznego deseru!
***
Salad Story powstało 2007 roku i obecnie jest to największa sieć restauracji serwujących zdrowe i szybkie posiłki w Polsce. Firma konsekwentnie realizuje misję serwowania zdrowego jedzenia zrzeszając już ponad 40 lokali gastronomicznych znajdujących się głównie w największych centrach handlowych w kraju. Marka karmi swoich gości z miłością do natury, współpracuje z polskimi dostawcami oraz korzysta z lokalnych upraw rolnych tam, gdzie jest to możliwe. Sieć jest zarządzana przez współzałożycielkę i pasjonatkę Anię Krajewską, która osobiście kreuje smaki i kompozycje dostępne w restauracjach, szuka nowych trendów i wprowadza je do Salad Story oraz pilnuje wartości i tego co od początku było najważniejsze, czyli misji zmieniania świata na lepsze, przez dobre zdrowe jedzenie.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Doda: Zostawiłam po sobie niesamowite dzieło filmowe, ale nie myślę o powrocie do branży. Mam za dużą traumę
Trwa 78. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes, a plejada gwiazd z całego świata obiera kierunek Lazurowe Wybrzeże. Doda, która trzykrotnie uczestniczyła w tym wydarzeniu, przyznaje, że niektóre zasady obowiązujące na gali i na czerwonym dywanie były dla niej wręcz nie do zaakceptowania. Dorota Rabczewska podkreśla, że tym razem nie wybiera się do Cannes. Nie planuje też współpracy z branżą filmową.
Muzyka
Piotr Kupicha: Feel to jeden z ostatnich bastionów żywego rock’n’roll’owego grania. Myślę, że to jest klucz do tego, że jesteśmy na scenie już 20 lat

Lider zespołu Feel przyznaje, że 2025 rok jest szczególnym w ich karierze, świętują bowiem 20-lecie istnienia. Muzyk nie kryje wzruszenia i jest dumny z tego, że udało im się przetrwać w branży przez tyle lat i odnieść duży sukces. Swój jubileusz grupa będzie świętować w piątek, 23 maja podczas Sopot Hit Festival. Z tej okazji nie zabraknie niespodzianek. Na scenie pojawi się chociażby Zespół Pieśni i Tańca Śląsk.
Problemy społeczne
60 proc. młodych ludzi chce posiadać mieszkanie na własność. Główna bariera to brak wkładu własnego

Posiadanie własnego mieszkania jest aspiracją większości młodych Polaków – wskazują dane badaczy z SGH. Jednak ze względów finansowych jest ono dostępne dla części z nich, a na dodatek wiąże się ze zobowiązaniem na kilkadziesiąt lat. W luce czynszowej, czyli w sytuacji, gdy kogoś nie stać na zakup własnego M, ale jest zbyt bogaty na mieszkanie komunalne, jest ok. 35 proc. społeczeństwa. I to dla tej grupy potrzebna jest oferta państwa. Budownictwo społeczne mogłoby być alternatywą, ale nie odpowiada na potrzebę posiadania nieruchomości na własność.