Zimowe nowości w Salad Story – harmonia zdrowia i smaku
Salad Story wprowadza nowe zimowe menu, które jest już dostępne we wszystkich lokalach w Polsce oraz w aplikacjach do zamawiania jedzenia. W ofercie znalazły się dania inspirowane zimową porą roku i orientalnymi smakami – w tym sałatki, bowle, wrap i rozgrzewająca zupa Harira.
Zimowe menu Salad Story to harmonia smaku i zdrowia, zamknięta w każdej propozycji. Dania zostały skomponowane z myślą o kulinarnej różnorodności, a także by dodatkowo wspierać organizm w chłodne dni. Wyjątkowe połączenia składników, sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. Pieczona cieciorka, jarmuż, buraki i soczyste pomarańcze to tylko część składników, które tworzą zimowe kompozycje, doskonale odpowiadające potrzebom tej pory roku.
Wśród propozycji w zimowym menu znalazła się między innymi sałatka Cytrusowa Wege Zima, opcja dla osób lubiących świeże, wegetariańskie smaki. Bazuje ona na szpinaku, pieczonej cieciorce, serze typu greckiego, awokado i buraku balsamicznym. Całość dopełniają orzechy korzenne, pomarańcza i granat, wzbogacone sosem mango-ananas. Z kolei dla miłośników mięsnych wersji przygotowano Zimowego Indyka – kompozycję miksu sałat, pieczonego indyka, marokańskiej kaszy kuskus gigant, buraka balsamicznego, pieczonej cieciorki, salsy pomidorowej i pieczonych warzyw. Aromatyczna posypka Dukkah oraz sos pomidorowo-paprykowy podkreślają wyrazisty smak dania.
Kolejną propozycją jest Wrap Orzechowy Indyk, składający się z pieczonego indyka i cieciorki, szpinaku, kolendry i buraka balsamicznego. Za chrupkość odpowiadają cebulka prażona, granat i orzechy korzenne, a sos musztardowo-miodowy łączy wszystkie smaki w harmonijną całość.
W zimowej ofercie pojawiły się również nowe kompozycje bowli. Bowl Cytrusowy Indyk to połączenie pieczonego indyka, marokańskiej kaszy kuskus gigant, ogórka, pomarańczy i jarmużu, dopełnione tropikalnym sos mango-ananas. Bowl Marokański to opcja dla tych, którzy preferują bardziej intensywne smaki. W jego skład wchodzą szpinak, jarmuż, kuskus, pieczony batat, burak balsamiczny, papryka, orzech korzenny i zupa Harira. Orientalny klimat dania podkreśla posypka Dukkah oraz świeża kolendra.
O rozgrzanie w chłodne dni zadba także marokańska Zupa Harira z aromatyczną kompozycją przypraw i warzyw, inspirowana orientalną kuchnią. A na osłodę, Salad Story oferuje Buraczkowe Brownie ozdobione plastrem pomarańczy - wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków, które podkreślają smak czekolady i dodają delikatnej słodyczy. Zdrowsza wersja klasycznego deseru!
***
Salad Story powstało 2007 roku i obecnie jest to największa sieć restauracji serwujących zdrowe i szybkie posiłki w Polsce. Firma konsekwentnie realizuje misję serwowania zdrowego jedzenia zrzeszając już ponad 40 lokali gastronomicznych znajdujących się głównie w największych centrach handlowych w kraju. Marka karmi swoich gości z miłością do natury, współpracuje z polskimi dostawcami oraz korzysta z lokalnych upraw rolnych tam, gdzie jest to możliwe. Sieć jest zarządzana przez współzałożycielkę i pasjonatkę Anię Krajewską, która osobiście kreuje smaki i kompozycje dostępne w restauracjach, szuka nowych trendów i wprowadza je do Salad Story oraz pilnuje wartości i tego co od początku było najważniejsze, czyli misji zmieniania świata na lepsze, przez dobre zdrowe jedzenie.

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.