„Złoty posiłek”, czyli tradycyjne tureckie śniadanie
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Türkiye (Turcja) słynie z jednej z najbardziej znanych kuchni na świecie, zwłaszcza ze względu na wyjątkową kulturę śniadaniową. Tradycyjne tureckie śniadanie, często określane jako „złoty posiłek”, to naprawdę niezapomniane doświadczenie, bo śniadanie w Türkiye (Turcji) to nie tylko źródło energii na cały dzień, ale także wspaniała przygoda.
Podstawy tureckiej kultury śniadaniowej
Tradycyjne tureckie śniadanie to bogata kompozycja różnorodnych serów, najczęściej są to tulum i kaşar, a także biały ser, çökelek (twarożek) i ser mihaliç. Na stole goszczą świeże ogórki, pomidory, papryka i zielenina, a także zielone i czarne oliwki pochodzące z regionu Morza Marmara, Morza Egejskiego oraz północnej części Morza Egejskiego. Dodatkowo nie może zabraknąć miodu, domowej roboty dżemu oraz kaymaku (gęstej śmietany). Podawane jest również świeżo upieczone, chrupiące pieczywo i simit, a do picia gorąca, turecka herbata w szklaneczkach w kształcie tulipanów. Nieodzowny element tureckiego śniadania stanowią też jajka, podawane na twardo lub jako menemen – aromatyczne danie z jajek, pomidorów i papryki. Na zakończenie tego obfitego posiłku często serwowana jest kawa po turecku, która wspomaga trawienie.
Lokalne wersje tureckiego śniadania z regionu Morza Egejskiego, Morza Czarnego, Van i Gaziantep
Typowe śniadanie w stylu egejskim, serwowane w znanym jako „wybrzeże szczęścia” regionie Türkiye (Turcji), wyróżnia się zdrowymi i lekkimi smakami, obfitującymi w warzywa, zieleninę i pyszne oliwki. Świeży chleb maczany jest w najczęściej produkowanej lokalnie, oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia albo podaje się go z serem Bergama tulum. Domowe dżemy przygotowuje się z lokalnych produktów, takich jak róże, morele, figi, truskawki, czarne morwy, pigwy, owoce cytrusowe, granaty, a nawet bakłażany, zioła, orzechy włoskie lub skórki mandarynek. Na egejskim stole śniadaniowym nie może też zabraknąć świeżego twarogu oraz podsmażanych ziół lub różnych wypieków z ziołowym nadzieniem.
W regionie Morza Czarnego na dobry początek dnia podaje się lokalne potrawy, takie jak turşu tavalı, chleb kukurydziany, kaygana (naleśniki z zieleniną) i laz böreği (börek na słodko). Jednakże, pierwszym przepisem na czarnomorskie śniadanie, który przychodzi na myśl, jest bez wątpienia kuymak, znany również jako muhlama lub mıhlama. To przepyszne danie śniadaniowe, o ciągnącej się gładkiej konsystencji, pochodzące z Trabzonu powstaje poprzez połączenie i podsmażenie mąki kukurydzianej – z kukurydzy uprawianej w regionie – z masłem i specjalnym serem. Świeży chleb Vakfıkebir, podaje się z lokalnym masłem i polany miodem Anzer. Oczywiście nie może zabraknąć głównego punktu tureckich śniadań – tureckiej herbaty, parzonej z liści pochodzących ze słynnych plantacji w regionie.
Gaziantep, należący do sieci miast kreatywnych UNESCO w dziedzinie gastronomii, przyciąga uwagę ze względu na swoje wyjątkowe zwyczaje śniadaniowe. Śniadanie w Gaziantep to połączenie tradycyjnych tureckich potraw śniadaniowych z lokalnymi specjałami, takimi jak zupa beyran, wrapy z ciecierzycą, cartlak kebab, wątróbka, sahan kreması, muhammara, piyaz z jajkiem i katmer – czyli wszystko, co potrzebne, by rozpocząć dzień pełen energii!
Van, perła Wschodu, zajmuje wyjątkowe miejsce w tureckiej kulturze śniadaniowej. Tutejsze śniadanie, uważane za jedno z najbogatszych w Türkiye (Turcji), staje się uroczystym wydarzeniem. Do najważniejszych przysmaków należą charakterystyczny ser z ziołami z chronionym oznaczeniem geograficznym i tradycyjny çörek z Van (specyficzny dla regionu wypiek), a także murtuğa, jajka przyrządzane z mąką i masłem oraz kavut, czyli rodzaj chałwy sporządzanej na podstawie starego tradycyjnego przepisu. Choć warianty śniadań z Van są dostępne w całym kraju, to delektowanie się tym porannym posiłkiem u źródła jest niezapomnianym doświadczeniem.
![Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_227475179,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!
![Święta na stoku: dlaczego Polacy wybierają Austrię i Włochy?](/files/_uploaded/glownekonf_1785741428,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Święta na stoku: dlaczego Polacy wybierają Austrię i Włochy?
![SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl](/files/_uploaded/glownekonf_775734005,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/kszczot-program-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka
Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.
Konsument
Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
![](/files/1922771799/bukowska-tomczak-alkohol-foto2,w_133,_small.jpg)
Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
![](/files/1922771799/medycyna-ai-foto,w_133,_small.jpg)
Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.