Zostań mistrzem grillowania
Tegoroczne grillowanie będzie miało bardziej kameralny charakter, jednak z pewnością nie zabraknie okazji, by przygotować smakowite dania z rusztu. W przydomowych ogródkach czy na działkach można urządzić prawdziwą, grillową ucztę. Warto też pamiętać, że pyszne dania mięsne przyrządzimy na grillu elektrycznym, a nawet na patelni. Doskonale sprawdzą się podczas wspólnych domowych śniadań, obiadów czy kolacji.
Na wszystkie te okazje, Sokołów poleca swoje grillowe produkty. Szeroki wybór zaspokoi oczekiwania wszystkich poszukujących różnorodności i ciekawych smaków. Nowe propozycje pojawiły się w asortymencie mięs w marynacie. Są one wygodne i proste w przygotowaniu, a odpowiednia kompozycja przypraw i dodatków zapewnia im wyśmienity smak. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej z linii Gzella Borowy Grill to soczyste mięso w oryginalnej kompozycji musztard: sarepskiej, francuskiej i rosyjskiej z nutami miodu. Takie zestawienie zapewnia idealną równowagę między oczekiwaną pikanterią a słodkością. Zamarynowane w ten sposób mięso, nabiera dodatkowych wartości smakowych podczas grillowania, gdy aromaty wędzenia uwypuklają jego kulinarne walory. Wytrawną propozycją, stworzoną z myślą o koneserach ziołowych nut rodem z Borów Tucholskich jest Karkówka w marynacie myśliwskiej z linii Gzella Borowy Grill. Wyraźnie wyczuwalne aromaty lokalnych ziół, w połączeniu z nutami papryki oraz pieczarek, podkreślają szlachecki charakter karkówki wieprzowej oraz masarskich tradycji regionu. W asortymencie Sokołowa znaleźć można również wiele innych propozycji mięs w marynatach (karkówka, boczek), a także wysokiej jakości steki. A dla wielbicieli oryginalnych kompozycji z kuchni świata, doskonałym pomysłem na danie z rusztu będą Roladki meksykańskie z linii Sokołów Grill House – ręcznie formowane, z mięsa wieprzowego i drobiowego. Oryginalny, meksykański smak i aromat zapewnia im specjalna mieszanka ziół i przypraw, w której znajdziemy m.in. kolorową paprykę, lubczyk i natkę pietruszki.
Dla wielu osób podstawowym produktem na grilla są kiełbasy i kiełbaski. W asortymencie Sokołów nie braknie oczywiście tak lubianych klasyków, jak Kiełbasa brocka i Kiełbasa śląska, które swą popularność zawdzięczają specjalnie dobranemu zestawowi przypraw i przyjemnie chrupiącej po przypieczeniu skórce. Kolejną propozycją jest wyjątkowo krucha Kiełbasa piastowska z szynki, bez osłonek, co znacznie ułatwia przygotowanie posiłku poprzez skrócenie czasu grillowania. Ci, którzy lubią lekko pikantny smak, mogą sięgnąć po Kiełbaski bałkańskie – cienkie kiełbaski wieprzowe, doprawione kminkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i czosnkiem.
Na grillu doskonale sprawdza się też kaszanka. W linii Sokołów Grill House dostępna jest Kaszanka grillowa z boczkiem – odpowiednio pikantna i wyrazista. Dodatki chrupiącego boczku oraz podsmażonej cebulki wzmacniają smak produktu oraz podkreślają jego charakter. Ta kaszanka świetnie komponuje się z sosem musztardowym czy sałatką.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.