Komunikaty PR

Zrób Halloweenowe muffiny dyniowe

2022-10-26  |  14:00
Biuro prasowe

Niekiedy dzieci nie są zbyt chętne do pomocy w kuchennych obowiązkach. Czas poświęcony na wspólne gotowanie czy późniejsze porządki wolą przeznaczyć na swoje ulubione rozrywki. Warto to zmienić, a z pomocą przychodzą kreatywne pomysły na przysmaki, które zaciekawią nasze pociechy i pokażą im, że wspólne spędzanie czasu w kuchni to prawdziwa frajda i duża wartość dla rodzinnych relacji.

Coraz dłuższe jesienne wieczory stawiają rodziców przed wyzwaniem – jak zorganizować dzieciakom wolny czas? Wielogodzinne przesiadywanie przed ekranem telewizora czy smartfonu to zdecydowanie nie najlepsze rozwiązanie. Dobrym sposobem na uchronienie dzieci przed domową nudą jest za to wspólne gotowanie. To idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym, jednak musimy do tej kwestii podejść umiejętnie. Aby zachęcić dzieci do pomocy w kuchennych obowiązkach, najlepiej będzie zacząć od wspólnego przyrządzania atrakcyjnych smakołyków, które dodatkowo wzbogacimy dekoracjami. Zbliżające się Halloween to świetna okazja do przygotowania tematycznego deseru – polecamy dyniowe muffiny z pysznym kremem i, co szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym, z własnoręcznie wykonanymi mini-dyniami.

Muffiny dyniowe na Halloween

Przygotowanie tego pysznego, jesiennego deseru sprawi wszystkim wiele radości i nie zajmie wiele czasu. Przepis jest prosty i niewymagający. Z kolei tworzenie dekoracji przy użyciu masy cukrowej to coś, przy czym możemy popuścić wodze fantazji. My sugerujemy ulepienie małych, „strasznych” dyń, aczkolwiek istnieje wiele innych jesiennych i Halloweenowych ozdób, które bez trudu uda wam się odwzorować. Śmiało, eksperymentujcie!

Składniki na muffiny:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 duże jajka
  • 200 g przecieru lub puree z dyni
  • kostka roztopionego masła ekstra Łaciate
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli morskiej

Składniki do przygotowania dekoracji:

  • kolorowa masa cukrowa (np. pomarańczowa i brązowa do stworzenia dyń)
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia masła oraz ubicia jajek. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Podczas gdy się on nagrzewa, wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy lekko ostudzone masło i ubite jajka. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę, po czym dodajemy przecier/puree z dyni i ponownie delikatnie łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek na muffiny, wypełniając je do połowy pojemności. Następnie od razu wkładamy foremki do piekarnika. Muffiny powinny piec się przez 20 minut.

Dekoracje: Teraz pora na najciekawszy, pełen zabawy moment – wykonanie dekoracji. Ser mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Kremową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub nakładamy na folię spożywczą, którą następnie zwijamy w rożek. Krem wyciskamy na wierzch babeczek.

Do wykonania ozdób, w naszym wypadku będą nimi „straszne” dynie, potrzebujemy gotowej masy cukrowej w kolorze pomarańczowym i brązowym. Małe kawałki masy formujemy w kuleczki na kształt dyni. Możemy je również delikatnie ponacinać nożem lub wykałaczką. Z brązowej masy lepimy czapeczki (np. kapelusze czarownic), oczy i buźki. Wszystkie brązowe elementy nakładamy na pomarańczowe dynie i gotowe! Możemy je położyć na muffinkach bądź udekorować nimi talerz.

Ten prosty w przygotowaniu, a zarazem rozwijający kreatywność i wyobraźnię deser sprawi, że wasze dzieciaki wręcz nie będą chciały wychodzić z kuchni. Więcej inspiracji do wspólnego, jesiennego pieczenia i gotowania znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl. Życzymy smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów Biuro prasowe
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Cezary Pazura: Jedziemy z żoną na Sri Lankę, gdzie mamy program naszpikowany emocjami. Będziemy się poruszać pociągami, helikopterami i jeździć na słoniach

Na mapie letnich wyjazdów aktora w tym roku pojawiły się Portugalia i Sri Lanka. Pierwsza wyprawa już za nim. Cezary Pazura zaznacza, że udało mu się wypocząć i poznać kraj położony na Półwyspie Iberyjskim niemal „od podszewki”, ponieważ pokazywał mu go znajomy mieszkający tam od lat. Teraz z kolei wraz z żoną szykują się już na następną podróż, na wyspę Cejlon. Obszerna relacja z tej wyprawy pojawi się w ich mediach społecznościowych.

Problemy społeczne

Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży

Mniej niż co trzeci mężczyzna szuka informacji na temat tego, jak się przygotować do poczęcia dziecka, a 42 proc. zdecydowało się wcześniej na zbadanie jakości nasienia – wynika z raportu opracowanego przez NutroPharmę na potrzeby kampanii „Dziecko wspólna sprawa”. O suplementację przed ciążą dba podobny odsetek przyszłych ojców, podczas gdy wśród przyszłych mam jest on dwukrotnie wyższy. Tymczasem – jak przypominają lekarze położnicy i ginekolodzy – materiał genetyczny ojca jest tak samo ważny jak matki. Ma wpływ nie tylko na to, jakie cechy będzie mieć dziecko, ale też na jego zdrowie oraz na prawidłowy przebieg ciąży.