Zrównoważony rozwój podczas wakacji? Polacy chcą podróżować ekologicznie
Wyjazdy międzysezonowe, wspieranie lokalnych dostawców, wybór miejsca z dobrą komunikacją publiczną – wszystko to sprzyja zrównoważonej turystyce. Jak wynika z badań, polscy turyści podczas planowania swoich wakacji biorą pod uwagę także aspekty ekologiczne. Włoski region turystyczny Południowy Tyrol może zaoferować wiele możliwości i atrakcji dla odwiedzających, dla których dobro środowiska i lokalnych społeczności są istotne.
Ekologiczne wybory i zrównoważony rozwój
Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie IDM Südtirol wskazują, że świadomość ekologiczna polskich turystów jest na coraz wyższym poziomie. Planując wyjazdy wakacyjne, nie zawsze kierują się najniższymi cenami, czasem wręcz wybierają miejsca droższe, lecz korzystniejsze dla lokalnej społeczności lub natury.
Coraz częściej Polacy decydują się na wyjazdy międzysezonowe. Powody mogą być różne: większa dostępność hoteli i atrakcji, łatwiejsze zaplanowanie urlopu w pracy, niższa cena, mniejszy tłok, a co za tym idzie: większy komfort zwiedzania i odpoczynku. Jednak – o czym często zapominamy lub czego nie jesteśmy świadomi – jest to również wybór bardziej przyjazny dla środowiska, gdyż zbyt duży ślad turystyczny generowany w sezonie jest mocnym obciążeniem dla przyrody. Dotyczy to nie tylko emisji CO2, lecz także – a raczej przede wszystkim – ingerowania w świat fauny i flory. Zbyt duży tłok, hałas, wiele stóp depczących łąki i lasy, śmieci czy samochody parkujące poza parkingami zakłócają naturalny ekosystem, który przy wielkim natężeniu nie jest w stanie się zregenerować. Z tego powodu coraz więcej miejsc wprowadza ograniczenia pozwalające kontrolować napływ turystów i logistykę z tym związaną. Zbyt wielu odwiedzających nie wpływa pozytywnie na lokalne środowisko, a to przecież ono stanowi o magii tych miejsc – dlatego tam jeździmy. Przy planowaniu wakacji warto również brać ten aspekt pod uwagę.
Wybór miejsca wypoczynku – przyroda i komfort na pierwszym planie
Aż 55% ankietowanych wskazuje walory przyrodnicze jako jeden z najważniejszych czynników przy wyborze miejsca wypoczynku, a 59% oczekuje odpowiednich warunków pogodowych. A to oznacza, że jakościowy odpoczynek w komfortowych warunkach jest czymś, czego spodziewają się podczas wymarzonej podróży. Południowy Tyrol to miejsce tak różnorodne, że może zachwycić nawet najbardziej wymagających turystów: są tu spektakularne górskie krajobrazy z krystalicznymi jeziorami, liczne szlaki wędrowne czy rowerowe, wyśmienita regionalna kuchnia, a także upragnione słoneczne dni, których w regionie jest aż 300 w roku. Bogactwo naturalne tego regionu zachęca do aktywnego wypoczynku, jednak zwolennicy relaksu też znajdą wiele dla siebie.
Takie oczekiwania może spełnić leżący w sercu Seiser Alm / Alpe di Siusi, największym wysokogórskim płaskowyżu Europy, luksusowy hotel Seiser Alm Urthaler. To eleganckie miejsce stworzone z myślą o poszanowaniu przyrody. W przytulnych pokojach wykorzystano naturalne materiały, a dopełniono je luksusowymi dodatkami, by goście mogli poczuć się naprawdę komfortowo. Na smakoszy czekają pyszne potrawy z lokalnych produktów. Szefowie kuchni tworzą dania łączące smaki wywodzące się z tradycyjnych, alpejskich przepisów, a także kuchni śródziemnomorskiej. W pobliżu znajduje się 450 km szlaków wędrownych i 600 km tras rowerowych. W sezonie zimowym kluczowe jest położenie w pobliżu ośrodka narciarskiego Seiser Alm.
Warto też zwrócić uwagę na hotel TONZHAUS położony w malowniczej dolinie Schnalstal / Val Senales. Prowadzące hotel małżeństwo Patrizia i Andreas Götschowie kładą duży nacisk na wspieranie lokalnej kultury i starają się wykorzystywać naturalne materiały do tworzenia przestrzeni wokół. Patrizia to znawczyni ziół, organizuje też piesze wycieczki i warsztaty dla gości. Andreas uwielbia tworzyć potrawy odzwierciedlające bogactwo regionu, wykorzystuje do tego sezonowe, dziko rosnące składniki z doliny. W tym miejscu goście nie tylko zobaczą majestatyczne Alpy, ale także będą mogli zrelaksować się w górskim spa czy basenie. To niesamowita okazja, by cieszyć się okolicznymi widokami, poznać górską przyrodę i lokalną kuchnię, a jednocześnie odpocząć.
A gdy o kuchni mowa…
Jak się okazuje, dla polskich turystów gastronomia jest istotnym elementem podczas urlopu. Aż 44% badanych deklaruje, że podczas swoich wyjazdów zwraca na to uwagę i chce próbować dań bazujących na produktach
od miejscowych dostawców.
Aby zaspokoić swoje kulinarne gusta, warto zajrzeć do hotelu Feuerstein w dolinie Pflerschtal / Val di Fleres. W miejscowości Pflersch / Fleres znajduje się hotelowa restauracja Artifex Gourmet Restaurant. Kulinarne przysmaki powstają tam na bazie lokalnych i sezonowych produktów, dzięki czemu obniża się ślad węglowy tworzony przez transport składników z odległych miejsc. Szefowie kuchni wykorzystują też techniki fermentacji, by ograniczyć marnowanie żywności.
Zielona energia w hotelach
Świadomość ekologiczna polskich turystów wydaje się naprawdę wysoka. Blisko ¼ badanych wskazała, że szukając miejsca zakwaterowania, sprawdza, gdzie wykorzystywane są alternatywne źródła energii, by ta czerpana była ze słońca czy z wiatru. Coraz większą popularnością cieszą się także regiony, w których promowany jest zrównoważony transport, np. korzystanie z lokalnej komunikacji publicznej czy wypożyczanie rowerów elektrycznych. W Południowym Tyrolu turyści mogą wykupić Südtirol Mobile Card, upoważniającą do przejazdów transportem publicznym, co pozwala na ograniczenie emisji CO2.
Południowy Tyrol stawia na ekologię – region wspiera lokalne biznesy, które decydują się na rozwiązania zgodne z polityką zrównoważonej turystyki. Jednym z takich miejsc jest OLM Nature Escape, położony w dolinie Ahrntal / Valle Aurina. To nowoczesny, całkowicie samowystarczalny energetycznie ośrodek, mieszczący się w Sand in Taufers / Campo Tures. Specjalnie zaprojektowany budynek oraz zamontowane w nim panele fotowoltaiczne sprawiają, że ten hotel jest jednym z wiodących w regionie miejsc działających w zgodzie z naturą.
Podobne rozwiązania zastosowano w kompleksie Pfösl Nature Hotel położonym w dolinie Eggental / Val d’Ega w miejscowości Deutschnofen / Nova Ponente. Ośrodek wyróżnia się w pełni ekologicznym podejściem: energia odnawialna pochodzi w pobliskiej elektrociepłowni, a drewno z okolic.
Troszcz się o naturę i jednocześnie ciesz się nią
Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju mają na celu wspieranie lokalnych społeczności i – a może przede wszystkim – przyrody. Zmniejszanie emisji CO2, korzystanie z alternatywnych źródeł energii, dostępność rozwiniętej komunikacji publicznej czy kontrolowanie śladu turystycznego mają sprawić, że przyroda będzie mogła istnieć w możliwie najmniej zakłócony sposób. Dbajmy o nią, bo dzięki temu możemy korzystać z jej darów: pięknych widoków, zapachów, kolorów, ciszy…
O badaniu
Dane przedstawione w artykule pochodzą z raportu „Preferencje urlopowe Polaków i czynniki decydujące o wyborze destynacji” przeprowadzonego dla Südtirol IDM na grupie reprezentatywnej Polaków w sierpniu 2024.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.