Żyjesz w biegu? Dbaj o siebie!
W dzisiejszych czasach życie nabrało zawrotnego tempa. Nasze kalendarze pękają w szwach, wypełnione po brzegi licznymi aktywnościami zawodowymi i sprawami „do załatwienia”. W tym pędzie zapominamy niekiedy o tym, co kluczowe – czyli o dbałości o siebie. A dla zdrowia, samopoczucia, kondycji kluczowe znaczenie mają nasze codzienne wybory – również te, których dokonujemy przy sklepowych półkach.
Chyba każdemu zdarza się sięgać po produkty, które nie przynoszą organizmowi żadnych rzeczywistych korzyści – poza stłumieniem uczucia głodu. Choć mamy coraz większą świadomość roli naszych nawyków żywieniowych, to gdy jesteśmy zabiegani, w natłoku obowiązków i tak sięgamy po przekąski typu „junk food” czy słodzone, wysokokaloryczne napoje. Robimy to z wygody, a niekiedy dla prostej przyjemności – większość z nas lubi słodki smak.
Pamiętajmy, że wszystkie produkty, które spożywamy czy pijemy mają znaczenie dla naszego organizmu. Warto więc wybierać dobrze! Na co zatem zwracać uwagę? Z pewnością na skład, sposób produkcji, zawartość warzyw i owoców. Doskonałym przykładem godnego polecenia produktu są soki tłoczone, które mają mnóstwo zalet. Łatwo i szybko można sięgnąć po nie w dowolnym momencie dnia. Zdrowo ugaszą pragnienie, a przy tym będą dobrym źródłem wartościowych składników odżywczych.
Powinniśmy jednak i w takim przypadku starannie przeczytać etykietę. Soki tłoczone – takie jak Fortuna Bio Sok 100% – powstają ze świeżych owoców i warzyw, które na wstępie są myte i selekcjonowane. Następnie są tłoczone. Tylko tyle – i aż tyle. Dzięki takiemu procesowi wytwarzania, zachowują bowiem witaminy, składniki mineralne, błonnik i przeciwutleniacze. Nie bez znaczenia jest też pochodzenie składników.
W przypadku soków Fortuna Bio Sok 100% mamy pewność, że owoce i warzywa pochodzą z upraw z rolnictwa ekologicznego. Potwierdza to certyfikat rolnictwa ekologicznego. Nawet w najbardziej zabieganym dniu, warto znaleźć chwilę na szklankę tłoczonego soku. To nie tylko krok ku zdrowiu, ale też świetny smak – naturalna słodycz.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.