Kalendarium

2 kwietnia
Konferencja: 15:00 do 18:00
Organizator:
Akademia Kulinarna Whirlpool (Soho, ul Mińska 25).
Miejsce: Akademia Kulinarna Whirlpool (Soho, ul Mińska 25).
Kontakt:
Imię i nazwisko: Irmina Dzyr-Rainka
Firma: Akademia Kulinarna Whirlpool
Telefon: +48 601 289 115
E-mail: irmina.rainka|akademiakulinarnawhirlpool.pl| |irmina.rainka|akademiakulinarnawhirlpool.pl

SER I WINO = TUTTO BENE

FOOD & WINE PAIRING
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na warsztat, który odbędzie się 2 kwietnia 2016 r., od 15:00 do 19:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool (Soho, ul Mińska 25).

Informacje ogólne

Kto z nas nie ma czasem takich marzeń – zacieniony taras, widok na strzeliste cyprysy Toskanii albo odurzający aromat kwiatów migdałowca na Sycylii, butelka dobrego wina, a obok kawałek dobrego, lokalnego sera? Dla nas tak właśnie wygląda raj.

Toskańskiego czy sycylijskiego pejzażu nigdy w Warszawie mieć nie będziemy, ale pozostałe elementy tego sielskiego obrazu znajdziemy bez trudu. Wystarczy wycieczka na Olkuską 42, gdzie w niewielkim, acz wyjątkowym pod każdym względem, sklepie Tutto Bene znajdziemy wszystko to, czego zapragnie dusza i ciało sybaryty: najwyższej jakości włoskie sery i świetne wina. Samych serów możemy wybierać spośród ponad 40 propozycji. Jak je ze sobą zestawić? Które wino pasuje do którego sera? Wybór przyprawia o zawrót głowy.

Po latach prób i błędów Marco Ghia znalazł swoje ulubione połączenia. Teraz pomoże i Wam znaleźć idealne kombinacje. Spróbujemy dobrać sześć wspaniałych win do dwunastu pysznych serów, a przy okazji porozmawiamy również o ich historii i cechach. Zapraszamy!

WINA: Kellerei Cantina Terlan, Pinot Bianco, Sauvignon, Muller Thurgau, Lagrein, Torillan, Pinot Nero

SERY: Formaggella fresca di Capra, Taleggio stagionato, Burrata di Bufala, Fiore sardo, Pecorino di Pienza, Brebiblu Sardo, Verdalpe di Capra, Caciocavallo di Bufala, Monte Veronese stagionato, Robiola di Capra, Caprone, Pecorino di Fossa