Mówi: | Aneta Glam-Kurp |
Funkcja: | uczestniczka programu „Żony Miami" |
Aneta Glam-Kurp: Przekonuję ludzi do weganizmu. W ten sposób ratuję życia milionów zwierząt
Uczestniczka programu „Żony Miami” jest wstrząśnięta danymi, które pokazują, że globalna produkcja mięsa generuje więcej CO2 niż transport samochodowy, lotniczy, kolejowy i wodny razem wzięte. Dlatego też zachęca wszystkich do gruntownej weryfikacji swojego menu i do ograniczenia spożycia produktów mięsnych oraz nabiału, bo jak podkreśla – ma to zbawienny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale i na środowisko.
Aneta Glam-Kurp przekonuje, że nie jest jej obojętny los zwierząt. Jeśli tylko więc w jakiś sposób może pomóc wyrzuconym na bruk, pokrzywdzonym, chorym, skazanym na śmierć bądź hodowanym tylko na mięso, to bez wahania to robi.
– Na razie pomagam zwierzętom, ratuję ich życie, nie tylko kotom, których w tej chwili mamy już 18, a do tej pory mogłyby one już nie żyć, ale również przekonuję ludzi do weganizmu. I w ten sposób ratuję życia dosłownie milionów zwierząt, ponieważ każda osoba, która dzięki mojemu przykładowi przejdzie na weganizm na przykład w wieku 30 lat, to każdego dnia ratuje jedno zwierzę. Jeden człowiek w ciągu jednego dnia spożywa co najmniej jedno zwierzę, a kiedy całkowicie przestanie jeść mięso, a w zamian ugotuje sobie fasolkę czy ciecierzycę, to będzie mógł się z tym cudownie czuć i zostanie superhero – mówi agencji Newseria Lifestyle Aneta Glam-Kurp.
Uczestniczka programu „Żony Miami” ze swojego doświadczenia wie, że przejście na weganizm bądź wegetarianizm przynosi wiele korzyści. Przede wszystkim ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, bo unikamy niezdrowych, często wysokoprzetworzonych produktów, których spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów. Poza tym dieta roślinna zdecydowanie wygrywa z mięsną, jeśli chodzi o kwestie ochrony środowiska i ograniczenie produkcji odpadów. Wpisuje się więc w nurt eko.
– Bardzo szybko się przekonałam, że ratowaniem żyć zwierząt ratujemy swoje własne zdrowie i ratujemy planetę, ponieważ produkcja produktów mięsnych i mleczarskich zanieczyszcza środowisko, powietrze, wody i gleby bardziej niż transport, bardziej niż wszystkie samochody na całym świecie, samoloty, łodzie i pociągi. Produkcja mięsa jest więc straszną głupotą, ponieważ nie dość, że niszczymy planetę, to jeszcze niszczymy własne zdrowie, ponieważ jemy tego za dużo. Już nie mówię, że każdy musi przejść na totalny weganizm, ale przynajmniej ograniczyć, żeby nie truć siebie i naszej planety. I to jest właśnie moja misja, żeby ludzi o tym uświadomić – mówi.
Aneta Glam-Kurp chce zachęcić konsumentów do refleksji i zmiany nawyków żywieniowych. Tymczasem statystyki zawarte w „Atlasie Mięsa 2022” pokazują, że światowa produkcja mięsa cały czas rośnie. Eksperci szacują, że do 2029 roku zwiększy się o kolejne 40 mln t i osiągnie poziom 366 mln t rocznie. Ten trend zauważalny jest także w Polsce. W ciągu dwóch ostatnich dekad nasz kraj stał się jednym z największych producentów mięsa w Europie. Celebrytka nie kryje oburzenia tą sytuacją.
– Ja jestem po prostu wkurzona tym systemem, a ten cały system istnieje, ponieważ jest wielką maszyną do nakręcania pieniędzy przez te wielkie firmy. Niszczymy świat, niszczymy naszą planetę, niszczymy życie zwierząt i niszczymy nasze zdrowie, żeby sobie jakieś wielkie korporacje mogły zarobić biliony – dodaje.
Czytaj także
- 2025-06-26: Trwają prace nad nowymi przepisami chroniącymi dzieci przed wykorzystywaniem seksualnym. Mają dostosować prawo do rozwoju technologii
- 2025-06-25: Polskie przedsiębiorstwa otwarte na transformację w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Nowa mapa drogowa mogłaby w tym pomóc
- 2025-06-16: Dostępność antykoncepcji awaryjnej wzrosła, ale wiedza o niej nadal jest niewystarczająca. To w Polsce wciąż temat tabu
- 2025-06-05: Już pięciolatki interesują się pieniędzmi. Wakacje to dobry moment na edukację finansową
- 2025-06-17: Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie
- 2025-06-09: Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła
- 2025-06-18: Źle wprowadzony system ROP może oznaczać duży wzrost cen dla konsumentów. Podrożeć mogą produkty spożywcze
- 2025-06-04: Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy
- 2025-06-26: Branża opakowań nie traktuje unijnych regulacji jako zagrożenia. Widzi w nich impuls do rozwoju
- 2025-06-09: Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.