Newsy

Błonnik pokarmowy chroni przed chorobami nowotworowymi

2014-01-27  |  06:20
Błonnik jest niezbędnym składnikiem każdej diety, bo to od niego uzależnione jest prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ogranicza on także ryzyko rozwoju groźnych chorób nowotworowych. By dostarczyć do organizmu wystarczającą ilość błonnika, trzeba włączyć do swojej diety owoce, warzywa, pestki, zboża i pieczywo razowe.

Błonnik pokarmowy to substancja roślinna, która mimo że sama nie ulega trawieniu, pełni bardzo ważną rolę w utrzymaniu komfortu trawiennego.

Dzięki niemu zapobiegamy wszelkim dolegliwościom trawiennym, takim jak zaparcia, wzdęcia, biegunki, jeżeli jest on odpowiednio wkomponowany w dietę w odpowiedniej ilości – mówi agencji informacyjnej  Newseria Lifestyle Ilona Cichecka, dietetyk z Fontis health & lifestyle.

Błonnik odtruwa organizm, oczyszcza z toksyn i wspomaga odchudzanie. Eksperci zalecają więc, by codzienna dieta była bogata właśnie w ten składnik.

Wedle zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia od 20 do 40 gram na dobę tego składnika pokarmowego powinniśmy dostarczyć z różnymi grupami produktów spożywczych. Najwięcej będzie go w świeżych warzywach, owocach, ale także w warzywach strączkowych, w pestkach, w kaszach, w produktach z pełnego przemiału, na przykład w pieczywie razowym. Są suplementy z błonnikiem wyekstrahowanym właśnie z warzyw, z owoców, natomiast nie zastąpi on normalnych produktów żywieniowych – tłumaczy Ilona Cichecka.

Trzeba jednak pamiętać, że są dwie strony medalu. U niektórych osób spożywanie zbyt dużej ilości błonnika może  przynosić negatywne skutki.

Należy zwrócić uwagę na to, aby nie dostarczać go w zbyt dużej ilości w momencie, kiedy wiemy, że mamy niedobory żelaza, wapnia bądź cynku. Zbyt duża ilość tego składnika pokarmowego w diecie będzie wiązała te pierwiastki i one nie będą się odpowiednio wchłaniały z innych produktów żywnościowych – wyjaśnia dietetyk.

Dietetycy podkreślają, że nie istnieje uniwersalne zalecenie dla wszystkich ludzi. To co jednym szkodzi, dla innych jest najlepszym i najkorzystniejszym rozwiązaniem. Ta sama reguła odnosi się również do ilości spożywanego dziennie błonnika pokarmowego.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.