Newsy

Co roku w Europie diagnozuje się 60 tys. nowych przypadków raka nerki

2015-04-17  |  06:10

Nowotwory złośliwe nerki rozwijają się niepostrzeżenie i dają objawy dopiero w zaawansowanych i bardzo źle rokujących stadiach. Dlatego lekarze apelują, by nie ignorować czynników ryzyka choroby oraz wcielić w życie działania profilaktyczne. Prawdopodobieństwo raka nerki można znacznie obniżyć, rezygnując z palenia, utrzymując właściwą masę ciała, ciśnienie krwi oraz odpowiedni poziom aktywności fizycznej, a także unikając pewnych substancji toksycznych.

Według raportu Europejskiego Towarzystwa Urologicznego rak nerki jest dziewiątym najczęstszym nowotworem złośliwym diagnozowanym w Europie. Co roku na świecie rozpoznaje się 270 tys. nowych przypadków choroby, w tym 60 tys. w krajach Unii Europejskiej. Naukowcy zwracają uwagę na to, że część osób zapadających na ten nowotwór dzieli pewne wspólne cechy oraz elementy stylu życia.

– W chorobie nowotworowej zawsze istnieje wiele czynników ryzyka, które zwiększają prawdopodobieństwa zachorowania. W przypadku raka nerki te czynniki to palenie papierosów, nadciśnienie, otyłość i wiek. Są również pewne zespoły genetyczne, które predysponują do tego nowotworu, ale te zespoły występują bardzo rzadko – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Joanna Didkowska, onkolog z Krajowego Rejestru Nowotworów i Centrum Onkologii w Warszawie.

Dane opublikowane przez Cancer Research UK, brytyjską organizację zajmującą się badaniem nowotworów, są niepokojące. Prawdopodobieństwo rozwoju raka nerki u palaczy jest nawet o 54 proc. wyższe niż u osób, które nigdy nie paliły. Otyłość podwyższa ryzyko choroby o 63 proc. u mężczyzn i aż o 95 proc. u kobiet, a nadciśnienie o 62 proc. u obu płci. Prawdopodobieństwo nowotworu nerki wzrasta również u osób, które są stale narażone na działanie trichloroetylenu – o 32 proc.

– Najprostszy sposób, aby pozbyć się tych czynników ryzyka, to rzucić palenie, schudnąć i obniżyć ciśnienie, jeśli się ma nadciśnienie, bo badania wskazują, że nadciśnienie obniżone lekami nie jest czynnikiem ryzyka w raku nerki – przekonuje dr Joanna Didkowska.

Istotnym elementem prewencyjnym jest aktywność fizyczna. Metaanaliza badań opublikowana w czasopiśmie medycznym „British Journal of Cancer” wykazała, że osoby najbardziej aktywne mają o 22 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.