Mówi: | lek. stom. Magdalena Pawelczyk-Madalińska |
Firma: | FAN-DENT Specjalistyczne Centrum Stomatologiczne |
Coraz więcej osób cierpi na nadwrażliwość zębów. Głównie z powodu nadmiaru kwaśnych i gazowanych produktów w diecie
Gwałtownie rośnie liczba osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Przyczyną problemów jest przede wszystkim nadmiar kwaśnych i gazowanych produktów w diecie. Przełomem w profilaktyce może się okazać arginina. Według ostatnich badań aż 60 proc. pacjentów odczuło istotną poprawę po użyciu preparatu zawierającego węglowodan wapnia oraz argininę.
– Nadwrażliwość zębów jest dolegliwością dotyczącą co trzeciego pacjenta. Głównie powoduje ją uszkodzenie szkliwa lub obnażenie korzenia zęba, które jest spowodowane chorobami przyzębia albo urazami – mówi agencji informacyjnej Newseria lek. stom. Magdalena Pawelczyk-Madalińska z FAN-DENT Specjalistycznego Centrum Stomatologicznego.
Stomatolog zwraca uwagę na lawinowy w ostatnich latach wzrost osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Głównym powodem są złe nawyki żywieniowe – jemy coraz więcej fast foodów oraz innych pokarmów obniżających pH w ustach. Dla zębów szkodliwe są także słodzone i gazowane napoje.
– Wielu pacjentów nie może jeść bardzo zimnych lub gorących pokarmów. Dla nich pójście do kawiarni, wypicie kawy i zjedzenie do tego lodów jest po prostu niemożliwe – tłumaczy Magdalena Pawelczyk-Madalińska.
Ekspert wskazuje, że spośród wielu dostępnych metod, dzięki którym możemy walczyć z nadwrażliwością zębów, większość łagodzi dolegliwości jedynie tymczasowo. Oprócz tradycyjnych metod domowych, jak np. pasty i płukanki, dużą popularnością cieszą się także usługi oferowane przez gabinety stomatologiczne. Jak jednak zastrzega Magdalena Pawelczyk-Madalińska, są to metody, które łagodzą dolegliwości jedynie na kilka tygodni.
Jednym z najnowszych preparatów wykorzystywanych w profilaktyce nadwrażliwości zębów jest arginina, która w połączeniu z węglowodanem wapnia już teraz jest wykorzystywana w niektórych pastach.
– Arginina jest jednym z najnowszych preparatów do walki z nadwrażliwością zębów i wydaje się się na podstawie badań, że będzie jedną z najskuteczniejszych metod – wyjaśnia.
Magdalena Pawelczyk-Madalińska przywołuje wyniki badań opublikowanych w czerwcu 2015 roku w „Journal of Clinical Periodontology”. Według nich aż 60 proc. pacjentów poddanych badaniu odczuło istotny spadek dolegliwości wynikających z nadwrażliwości zębów. Jak jednak dodaje, są to dopiero pierwsze przeprowadzone badania, których wyniki muszą być jeszcze potwierdzone przez kolejne testy.
Czytaj także
- 2024-05-27: Gabinety stomatologiczne dostosowują się do specjalnych potrzeb pacjentów. Powstają placówki przystosowane do osób otyłych, niepełnosprawnych czy cierpiących na dentofobię
- 2024-02-07: Polacy coraz chętniej korzystają z ortodoncji estetycznej. Dzięki technikom cyfrowym leczenie jest mniej uciążliwe
- 2023-08-31: Zaawansowane choroby przyzębia są powiązane z oddziaływaniem na mózg. Liczba chorych zębów może mieć związek z ryzykiem choroby Alzheimera [DEPESZA]
- 2023-02-08: Rynek stomatologiczny odbił po pandemii. W nadchodzących latach czeka go szybki rozwój
- 2022-11-23: Dbanie o higienę jamy ustnej pozostawia wiele do życzenia. Innowacje mogą zwiększyć skuteczność mycia zębów
- 2022-03-16: Licówki mogą się utrzymać na zębach nawet 30 lat. Brak konsultacji także z protetykiem może doprowadzić do osłabienia i uszkodzenia zębów
- 2022-04-05: Innowacje podbijają technikę dentystyczną. Pacjent może cyfrowo zaprojektować swój uśmiech, a nowoczesny implant przyspieszy gojenie
- 2020-12-22: Do dentysty w I półroczu wybrało się zaledwie 31 proc. Polaków. Teraz gabinety stomatologiczne notują duży napływ pacjentów
- 2020-02-20: Nanomateriały zrewolucjonizują ortopedię i implantologię. Antybakteryjne powłoki atomowe zmniejszą ryzyko zakażeń podczas wszczepiania implantów
- 2020-02-06: Technologie pomagają zwalczyć stres przed wizytą u dentysty. Często wystarcza sama możliwość zaprojektowania swojego uśmiechu w 3D
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.
Transport
Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.
Handel
Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.