Newsy

Coraz więcej osób cierpi na nadwrażliwość zębów. Głównie z powodu nadmiaru kwaśnych i gazowanych produktów w diecie

2015-10-22  |  06:30
Mówi:lek. stom. Magdalena Pawelczyk-Madalińska
Firma:FAN-DENT Specjalistyczne Centrum Stomatologiczne
  • MP4
  • Gwałtownie rośnie liczba osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Przyczyną problemów jest przede wszystkim nadmiar kwaśnych i gazowanych produktów w diecie. Przełomem w profilaktyce może się okazać arginina. Według ostatnich badań aż 60 proc. pacjentów odczuło istotną poprawę po użyciu preparatu zawierającego węglowodan wapnia oraz argininę.

    – Nadwrażliwość zębów jest dolegliwością dotyczącą co trzeciego pacjenta. Głównie powoduje ją uszkodzenie szkliwa lub obnażenie korzenia zęba, które jest spowodowane chorobami przyzębia albo urazami – mówi agencji informacyjnej Newseria lek. stom. Magdalena Pawelczyk-Madalińska z FAN-DENT Specjalistycznego Centrum Stomatologicznego.

    Stomatolog zwraca uwagę na lawinowy w ostatnich latach wzrost osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Głównym powodem są złe nawyki żywieniowe – jemy coraz więcej fast foodów oraz innych pokarmów obniżających pH w ustach. Dla zębów szkodliwe są także słodzone i gazowane napoje.

    – Wielu pacjentów nie może jeść bardzo zimnych lub gorących pokarmów. Dla nich pójście do kawiarni, wypicie kawy i zjedzenie do tego lodów jest po prostu niemożliwe – tłumaczy Magdalena Pawelczyk-Madalińska.

    Ekspert wskazuje, że spośród wielu dostępnych metod, dzięki którym możemy walczyć z nadwrażliwością zębów, większość łagodzi dolegliwości jedynie tymczasowo. Oprócz tradycyjnych metod domowych, jak np. pasty i płukanki, dużą popularnością cieszą się także usługi oferowane przez gabinety stomatologiczne. Jak jednak zastrzega Magdalena Pawelczyk-Madalińska, są to metody, które łagodzą dolegliwości jedynie na kilka tygodni.

    Jednym z najnowszych preparatów wykorzystywanych w profilaktyce nadwrażliwości zębów jest arginina, która w połączeniu z węglowodanem wapnia już teraz jest wykorzystywana w niektórych pastach.

    – Arginina jest jednym z najnowszych preparatów do walki z nadwrażliwością zębów i wydaje się się na podstawie badań, że będzie jedną z najskuteczniejszych metod – wyjaśnia.

    Magdalena Pawelczyk-Madalińska przywołuje wyniki badań opublikowanych w czerwcu 2015 roku w „Journal of Clinical Periodontology”. Według nich aż 60 proc. pacjentów poddanych badaniu odczuło istotny spadek dolegliwości wynikających z nadwrażliwości zębów. Jak jednak dodaje, są to dopiero pierwsze przeprowadzone badania, których wyniki muszą być jeszcze potwierdzone przez kolejne testy.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Konsument

    Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

    Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

    Podróże

    Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

    W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.