Newsy

Grille otwarte wciąż najbardziej popularne wśród Polaków. Powoli rośnie też zainteresowanie bardziej praktycznymi grillami zamkniętymi

2014-06-18  |  06:10
Mówi:Marek Kosicki
Funkcja:doradca klienta
Firma:sieć hipermarketów branży budowlanej Leroy Merlin
  • MP4
  • W sezonie wiosenno-letnim Polacy wciąż bardzo chętnie grillują. Obecnie duży wybór grilli sprawia, że klienci zaczynają rezygnować z otwartych grilli, opalanych węglem drzewnym, na rzecz tych zamkniętych oraz elektrycznych czy gazowych, które można eksploatować niezależnie od pory roku. W dodatku potrawy przyrządzane na tego typu sprzęcie, zwłaszcza na grillach zamkniętych, pieką się szybciej i są smaczniejsze.

    W tej chwili mamy bardzo dużą gamę grilli do wyboru. Możemy grillować naturalnie na grillu otwartym. Mamy też grille betonowe, które bardzo ładnie wyglądają w ogrodzie. Oczywiście są też grille gazowe oraz elektryczne – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marek Kosicki, doradca klienta z sieci hipermarketów branży budowlanej Leroy Merlin.

    Grill gazowy czy elektryczny to dobre rozwiązanie, aby uniknąć uciążliwego rozpalania węgla drzewnego czy rozpałki grillowej. W dodatku z tego rodzaju grilli można korzystać przez cały rok. Bardzo dobrze sprawdzają się one w mieście, na balkonie.

    Powoli ludzie się przekonują do grilli zamkniętych, czyli z pokrywą. Potrawy z takiego grilla wychodzą o wiele smaczniejsze i szybciej się smażą dzięki cyrkulacji powietrza. Na grillu otwartym ciepło mamy od spodu, więc wszystkie potrawy pieką się od spodu, a góra po prostu nam wysycha – podkreśla Marek Kosicki.

    Wielu Polaków wciąż uważa, że podstawą udanego grillowania jest duża ilość dymu, którym przechodzą potrawy. Jednak można zauważyć też wzrost zainteresowania grillami zamkniętymi, które pozwalają przyrządzić soczyste mięsa czy warzywa w dość krótkim czasie.

    W grillach zamkniętych mamy dwie metody grillowania, co jest nowością – grillowanie bezpośrednie i pośrednie. Grillowanie bezpośrednie to zwykłe grillowanie na całej szerokości paleniska. Natomiast pośrednie polega na tym, że wrzucamy węgiel z jednej i z drugiej strony i możemy spokojnie upiec na przykład całą pieczeń, kurczaka czy kaczkę – mówi Marek Kosicki.

    Grill to jeden z najczęściej kupowanych sprzętów ogrodowych w okresie letnim. Ceny najprostszych grilli otwartych zaczynają się od 50 zł. Grille zamykane są już nieco droższe – ich ceny zaczynają się od 300 zł.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Finanse

    Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

    Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

    Nowe technologie

    Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi

    Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.