Mówi: | Krzysztof Wasilewski |
Funkcja: | product manager marki Liebherr |
Lodówki różnią się od siebie technologicznie. Te nowoczesne potrafią znacząco wydłużyć czas utrzymania świeżości produktów
Przy wyborze chłodziarko-zamrażarki jedni sugerują się dużą pojemnością urządzenia, inni – efektywnością energetyczną, a kolejni – nowoczesnym designem lub kolorem. Eksperci radzą, by zwracać uwagę szczególnie na parametry technologiczne sprzętu. Kluczowe jest to, żeby urządzenie jak najdłużej utrzymywało świeżość produktów i miało dwa osobne termostaty, które dają możliwość ustawiania żądanej temperatury oddzielnie dla części chłodzącej i mrożącej.
– Statystyki pokazują, że przy zakupie chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki najczęściej kierujemy się wyglądem i ceną. To, co możemy ocenić, to solidność konstrukcji i wygląd urządzenia. Natomiast uważam, że nie jest to do końca właściwa droga, ponieważ urządzenia chłodnicze wbrew pozorom bardzo się różnią technologicznie. W chłodnictwie tak naprawdę najważniejsze jest to, czego nie widać w tych urządzeniach – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Wasilewski, product manager marki Liebherr.
Dlatego przy wyborze chłodziarko-zamrażarki warto skonsultować się ze specjalistą, który udzieli fachowej porady. A jeśli nie ma takiej możliwości, najlepiej postawić na urządzenie chłodnicze tej marki, która specjalizuje się tylko w produkcji takiego sprzętu.
– Proponowałbym zakup osobno chłodziarki i zamrażarki. To jest optymalna wersja. Natomiast najczęściej kupowane są chłodziarko-zamrażarki i jest to zawsze pewien kompromis. W tym przypadku powinniśmy jednak wybrać urządzenie, które ma dwa niezależne obiegi czynnika chłodniczego. Możemy rozpoznać to, obserwując panel sterowania, tam zwykle są dwa termostaty, osobny dla chłodziarki, osobny dla zamrażarki – tłumaczy Krzysztof Wasilewski.
Takie urządzenia zwykle są dużo bardziej efektywne chłodniczo niż urządzenia dwukomorowe jednoobiegowe. Temperatura we wnętrzu chłodziarki wynosi od +2 do +8°C, a we wnętrzu zamrażarki od -6 do -26°C. Jeśli natomiast chodzi o zużycie energii elektrycznej, to warto wybierać urządzenia w najwyższych klasach efektywności energetycznej. Informacje o rocznym zużyciu energii elektrycznej można znaleźć na etykiecie umieszczonej na każdej lodówce.
– Na rynku mamy już cały szereg urządzeń w klasie A z potrójnym +, pojawiają się jeszcze bardziej ekonomiczne urządzenia, które powinny mieć czwarty +, ale na razie nie może to być pokazane. Warto też zwrócić uwagę na trwałość urządzeń, czyli czas eksploatacji. Niektóre urządzenia chłodnicze pracują znacznie krócej niż inne. Wybrałbym te urządzenia, które gwarantują najdłuższy czas utrzymania świeżości produktów – mówi Krzysztof Wasilewski.
Im urządzenie chłodnicze jest bardziej zaawansowane technologicznie i bardziej dynamiczne w procesie schładzania, tym czas przechowywania i utrzymywania produktów w świeżości jest dłuższy. Komora przedłużonej świeżości lub komora 0° to specjalna szuflada w chłodziarce, w której panuje niższa temperatura niż w pozostałych częściach urządzenia. Zwykle jest to około 0°C.
– Są specjalne komory, gdzie regulujemy wilgotność, temperatura jest utrzymywana na niskim poziomie, niewiele ponad zero stopni. I tutaj są pewne różnice technologiczne, jeżeli porównujemy ze sobą marki. W niektórych urządzeniach chłodniczych ten czas przechowywania jest krótszy, w innych dłuższy. Zwykle w parametrach technicznych takie dane nie są podawane – podkreśla Krzysztof Wasilewski.
Dobre urządzenie chłodnicze powinno posłużyć przynajmniej 10 lat i w tym czasie utrzymać takie parametry technologiczne jak na początku. Tanie urządzenia nie zawsze się sprawdzają. W trakcie użytkowania tracą swoje właściwości i sprzęt szybko staje się bezużyteczny.
Czytaj także
- 2025-04-30: Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy
- 2025-04-17: PGE mocno inwestuje w odnawialne źródła energii. Prowadzi też analizy dotyczące Bełchatowa jako lokalizacji drugiej elektrowni jądrowej
- 2025-04-09: Jeszcze większe wsparcie dla konkurencyjności i rozwoju polskiej gospodarki. BGK prezentuje nową strategię
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
- 2025-02-25: Polska systematycznie odchodzi od węgla. Unijny cel redukcji emisji do 2030 roku może się jednak nie udać
- 2025-02-11: Nowe inicjatywy KE będą odpowiedzią na kryzys konkurencyjności. Pomóc ma przemysł zielonych technologii
- 2024-12-18: Rekordowa pożyczka z KPO dla Tauronu. 11 mld zł trafi na modernizację i rozbudowę sieci dystrybucji
- 2024-12-23: Rekordowy przelew dla Polski z KPO. Część pieniędzy trafi na termomodernizację domów i mieszkań
- 2024-11-29: PGE: Na dniach zapadnie decyzja inwestycyjna dla Baltica 2. Ta morska farma wiatrowa ma zacząć działać od 2027 roku
- 2024-12-03: W rządowym planie na rzecz energii i klimatu zabrakło konkretów o finansowaniu transformacji. Bez tego trudno będzie ją przeprowadzić
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.