Mówi: | Krzysztof Wasilewski |
Funkcja: | product manager marki Liebherr |
Lodówki różnią się od siebie technologicznie. Te nowoczesne potrafią znacząco wydłużyć czas utrzymania świeżości produktów
Przy wyborze chłodziarko-zamrażarki jedni sugerują się dużą pojemnością urządzenia, inni – efektywnością energetyczną, a kolejni – nowoczesnym designem lub kolorem. Eksperci radzą, by zwracać uwagę szczególnie na parametry technologiczne sprzętu. Kluczowe jest to, żeby urządzenie jak najdłużej utrzymywało świeżość produktów i miało dwa osobne termostaty, które dają możliwość ustawiania żądanej temperatury oddzielnie dla części chłodzącej i mrożącej.
– Statystyki pokazują, że przy zakupie chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki najczęściej kierujemy się wyglądem i ceną. To, co możemy ocenić, to solidność konstrukcji i wygląd urządzenia. Natomiast uważam, że nie jest to do końca właściwa droga, ponieważ urządzenia chłodnicze wbrew pozorom bardzo się różnią technologicznie. W chłodnictwie tak naprawdę najważniejsze jest to, czego nie widać w tych urządzeniach – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Wasilewski, product manager marki Liebherr.
Dlatego przy wyborze chłodziarko-zamrażarki warto skonsultować się ze specjalistą, który udzieli fachowej porady. A jeśli nie ma takiej możliwości, najlepiej postawić na urządzenie chłodnicze tej marki, która specjalizuje się tylko w produkcji takiego sprzętu.
– Proponowałbym zakup osobno chłodziarki i zamrażarki. To jest optymalna wersja. Natomiast najczęściej kupowane są chłodziarko-zamrażarki i jest to zawsze pewien kompromis. W tym przypadku powinniśmy jednak wybrać urządzenie, które ma dwa niezależne obiegi czynnika chłodniczego. Możemy rozpoznać to, obserwując panel sterowania, tam zwykle są dwa termostaty, osobny dla chłodziarki, osobny dla zamrażarki – tłumaczy Krzysztof Wasilewski.
Takie urządzenia zwykle są dużo bardziej efektywne chłodniczo niż urządzenia dwukomorowe jednoobiegowe. Temperatura we wnętrzu chłodziarki wynosi od +2 do +8°C, a we wnętrzu zamrażarki od -6 do -26°C. Jeśli natomiast chodzi o zużycie energii elektrycznej, to warto wybierać urządzenia w najwyższych klasach efektywności energetycznej. Informacje o rocznym zużyciu energii elektrycznej można znaleźć na etykiecie umieszczonej na każdej lodówce.
– Na rynku mamy już cały szereg urządzeń w klasie A z potrójnym +, pojawiają się jeszcze bardziej ekonomiczne urządzenia, które powinny mieć czwarty +, ale na razie nie może to być pokazane. Warto też zwrócić uwagę na trwałość urządzeń, czyli czas eksploatacji. Niektóre urządzenia chłodnicze pracują znacznie krócej niż inne. Wybrałbym te urządzenia, które gwarantują najdłuższy czas utrzymania świeżości produktów – mówi Krzysztof Wasilewski.
Im urządzenie chłodnicze jest bardziej zaawansowane technologicznie i bardziej dynamiczne w procesie schładzania, tym czas przechowywania i utrzymywania produktów w świeżości jest dłuższy. Komora przedłużonej świeżości lub komora 0° to specjalna szuflada w chłodziarce, w której panuje niższa temperatura niż w pozostałych częściach urządzenia. Zwykle jest to około 0°C.
– Są specjalne komory, gdzie regulujemy wilgotność, temperatura jest utrzymywana na niskim poziomie, niewiele ponad zero stopni. I tutaj są pewne różnice technologiczne, jeżeli porównujemy ze sobą marki. W niektórych urządzeniach chłodniczych ten czas przechowywania jest krótszy, w innych dłuższy. Zwykle w parametrach technicznych takie dane nie są podawane – podkreśla Krzysztof Wasilewski.
Dobre urządzenie chłodnicze powinno posłużyć przynajmniej 10 lat i w tym czasie utrzymać takie parametry technologiczne jak na początku. Tanie urządzenia nie zawsze się sprawdzają. W trakcie użytkowania tracą swoje właściwości i sprzęt szybko staje się bezużyteczny.
Czytaj także
- 2025-07-18: Były prezes PGE: OZE potrzebuje wsparcia magazynów energii. To temat traktowany po macoszemu
- 2025-06-02: UE zmienia podejście do transformacji energetycznej i łączy ją z konkurencyjnością. To zasługa polskiej prezydencji
- 2025-05-21: Finansowanie Europejskiego Banku Inwestycyjnego wspiera rozwój OZE czy infrastruktury drogowej. Wśród nowych priorytetów bezpieczeństwo i obronność
- 2025-05-12: Zmiany w obowiązku magazynowania gazu mogą obniżyć ceny surowca. To pomoże się przygotować do sezonu zimowego
- 2025-05-26: Orlen stawia na produkcję syntetycznych paliw lotniczych i zeroemisyjny wodór. Szuka innowacji w tych obszarach
- 2025-04-30: Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy
- 2025-05-15: Energia słoneczna wyprzedziła węgiel jako źródło energii w UE. Tempo dalszego rozwoju zależy od inwestycji w system i sieć
- 2025-04-17: PGE mocno inwestuje w odnawialne źródła energii. Prowadzi też analizy dotyczące Bełchatowa jako lokalizacji drugiej elektrowni jądrowej
- 2025-04-09: Jeszcze większe wsparcie dla konkurencyjności i rozwoju polskiej gospodarki. BGK prezentuje nową strategię
- 2025-03-28: Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.