Newsy

Lodówki różnią się od siebie technologicznie. Te nowoczesne potrafią znacząco wydłużyć czas utrzymania świeżości produktów

2016-06-23  |  06:00

Przy wyborze chłodziarko-zamrażarki jedni sugerują się dużą pojemnością urządzenia, inni – efektywnością energetyczną, a kolejni – nowoczesnym designem lub kolorem. Eksperci radzą, by zwracać uwagę szczególnie na parametry technologiczne sprzętu. Kluczowe jest to, żeby urządzenie jak najdłużej utrzymywało świeżość produktów i miało dwa osobne termostaty, które dają możliwość ustawiania żądanej temperatury oddzielnie dla części chłodzącej i mrożącej.

– Statystyki pokazują, że przy zakupie chłodziarki lub chłodziarko-zamrażarki najczęściej kierujemy się wyglądem i ceną. To, co możemy ocenić, to solidność konstrukcji i wygląd urządzenia. Natomiast uważam, że nie jest to do końca właściwa droga, ponieważ urządzenia chłodnicze wbrew pozorom bardzo się różnią technologicznie. W chłodnictwie tak naprawdę najważniejsze jest to, czego nie widać w tych urządzeniach – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Wasilewski, product manager marki Liebherr.

Dlatego przy wyborze chłodziarko-zamrażarki warto skonsultować się ze specjalistą, który udzieli fachowej porady. A jeśli nie ma takiej możliwości, najlepiej postawić na urządzenie chłodnicze tej marki, która specjalizuje się tylko w produkcji takiego sprzętu.

– Proponowałbym zakup osobno chłodziarki i zamrażarki. To jest optymalna wersja. Natomiast najczęściej kupowane są chłodziarko-zamrażarki i jest to zawsze pewien kompromis. W tym przypadku powinniśmy jednak wybrać urządzenie, które ma dwa niezależne obiegi czynnika chłodniczego. Możemy rozpoznać to, obserwując panel sterowania, tam zwykle są dwa termostaty, osobny dla chłodziarki, osobny dla zamrażarki – tłumaczy Krzysztof Wasilewski.

Takie urządzenia zwykle są dużo bardziej efektywne chłodniczo niż urządzenia dwukomorowe jednoobiegowe. Temperatura we wnętrzu chłodziarki wynosi od +2 do +8°C, a we wnętrzu zamrażarki od -6 do -26°C. Jeśli natomiast chodzi o zużycie energii elektrycznej, to warto wybierać urządzenia w najwyższych klasach efektywności energetycznej. Informacje o rocznym zużyciu energii elektrycznej można znaleźć na etykiecie umieszczonej na każdej lodówce.

– Na rynku mamy już cały szereg urządzeń w klasie A z potrójnym +, pojawiają się jeszcze bardziej ekonomiczne urządzenia, które powinny mieć czwarty +, ale na razie nie może to być pokazane. Warto też zwrócić uwagę na trwałość urządzeń, czyli czas eksploatacji. Niektóre urządzenia chłodnicze pracują znacznie krócej niż inne. Wybrałbym te urządzenia, które gwarantują najdłuższy czas utrzymania świeżości produktów – mówi Krzysztof Wasilewski.

Im urządzenie chłodnicze jest bardziej zaawansowane technologicznie i bardziej dynamiczne w procesie schładzania, tym czas przechowywania i utrzymywania produktów w świeżości jest dłuższy. Komora przedłużonej świeżości lub komora 0° to specjalna szuflada w chłodziarce, w której panuje niższa temperatura niż w pozostałych częściach urządzenia. Zwykle jest to około 0°C.

– Są specjalne komory, gdzie regulujemy wilgotność, temperatura jest utrzymywana na niskim poziomie, niewiele ponad zero stopni. I tutaj są pewne różnice technologiczne, jeżeli porównujemy ze sobą marki. W niektórych urządzeniach chłodniczych ten czas przechowywania jest krótszy, w innych dłuższy. Zwykle w parametrach technicznych takie dane nie są podawane – podkreśla Krzysztof Wasilewski.

Dobre urządzenie chłodnicze powinno posłużyć przynajmniej 10 lat i w tym czasie utrzymać takie parametry technologiczne jak na początku. Tanie urządzenia nie zawsze się sprawdzają. W trakcie użytkowania tracą swoje właściwości i sprzęt szybko staje się bezużyteczny.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Polskie uczelnie nie są wolne od mobbingu. Środowisko akademickie pracuje nad dobrymi praktykami w polityce antymobbingowej

Według danych Państwowej Inspekcji Pracy problem mobbingu w polskich uczelniach na tle zgłoszeń z rynku wydaje się marginalny. Badania ankietowe pokazują jednak zupełnie inną skalę tego problemu w środowiskach akademickich. Okazuje się, że z mobbingiem zetknęło się 63,5 proc. pracowników uczelni i 55 proc. studentów. Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Śląski realizują projekt, którego celem jest zebranie najlepszych realizowanych przez szkoły wyższe praktyk i polityk antymobbingowych, a potem opublikowanie ich jako gotowe rozwiązania do wdrożenia na uczelniach.

Psychologia

Qczaj: Po miesiącu w Tajlandii przeżywam jakieś przebudzenie. Ostatnio miałem w życiu dużo różnych trudności

Trener jest niezwykle zadowolony z ostatniego pobytu w Tajlandii. Wypoczął, pozbył się negatywnych emocji i naładował akumulatory, a jednocześnie zrealizował ciekawy projekt. Pełen energii wrócił do kraju, by podejmować kolejne wyzwania zawodowe. Qczaj zaznacza, że teraz zupełnie inaczej spojrzał na ten kraj po tym, jak w jego życiu nastąpił przełom i wreszcie uwolnił się od nałogu alkoholowego.