Mówi: | Ksenia Grzywacka |
Funkcja: | szkoleniowiec Miele |
Nowoczesne lodówki pozwalają przechowywać żywność w świeżości nawet trzy razy dłużej niż tradycyjne
Jeszcze kilka lat temu od lodówek wymagano jedynie dwóch podstawowych funkcji – chłodzenia i zamrażania. Obecnie dają one znacznie więcej możliwości, które wydłużają czas przechowywania żywności w świeżości oraz poprawiają komfort codziennego życia. Latem szczególnie przydatna jest funkcja szybkiego zamrażania.
Każda nowoczesna lodówka powinna zachowywać równomierną temperaturę na wszystkich półkach. Zazwyczaj wynosi ona ok. 3-3,5 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie trzeba się zastanawiać, który produkt położyć na której półce.
– Powietrze w lodówce ma tendencję do tego, że w wyższych partiach jest cieplejsze, w niższych zaś chłodniejsze. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy we wnętrzu lodówki znajduje się specjalny wentylator, który powoduje cyrkulację powietrza, dbając także o to, by w każdym miejscu temperatura była taka sama – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.
Producenci znacznie wydłużyli także czas przechowywania żywności w świeżym stanie. Gwarantują to tzw. komory świeżości i wilgotności, które oddzielone są od pozostałej części lodówki specjalną półką. Pierwsza z tych komór utrzymuje w swoim wnętrzu temperaturę ok. 0 stopni Celsjusza – jest ona idealne do przechowywania zwłaszcza surowego mięsa i ryb. Komora optymalnej wilgotności gwarantuje od 50 do 90 proc. wilgotności – w niej najlepiej przetrzymywać owoce i warzywa. Dzięki tym rozwiązaniom żywność pozostaje świeża nawet trzy razy dłużej niż w pozostałej części lodówki.
– Ważna jest także funkcja no frost. Polega ona na tym, że schłodzone powietrze nie powoduje powstawania szronu w komorze zamrażarki. Nie oznacza to jednak, że zamrażarka nie powinna być odmrażana raz na rok – mówi Ksenia Grzywacka.
Niektóre nowoczesne lodówki wyposażone są także w funkcję szybkiego zamrażania, co przydaje się zwłaszcza latem, gdy żywność szybciej się psuje lub zachodzi konieczność szybkiego schłodzenia napojów. Lodówki te są w stanie zamrozić nawet 18 kg żywności w ciągu 24 godzin. Dodatkowe funkcje to możliwość chłodzenia wina, zewnętrzne (umieszczone na drzwiczkach) dozowniki wody i kostek lodu oraz zewnętrzne panele sterowania.
Czytaj także
- 2024-12-20: Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]
- 2024-12-10: Polska spółka stworzyła innowacyjny system poprawiający bezpieczeństwo pożarowe w kopalniach. Właśnie wchodzi z nim na globalny rynek
- 2024-12-19: Unijny system handlu emisjami do zmiany. Po 2030 roku może objąć technologie pochłaniania CO2
- 2024-12-03: W rządowym planie na rzecz energii i klimatu zabrakło konkretów o finansowaniu transformacji. Bez tego trudno będzie ją przeprowadzić
- 2024-10-18: Polska unijnym liderem w pracach nad Społecznym Planem Klimatycznym. Ma pomóc w walce z ubóstwem energetycznym
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-13: Polska ochrona zdrowia niegotowa na kolejny kryzys. Eksperci: nie wyciągnęliśmy lekcji z pandemii
- 2024-10-11: Szpitale pracują nad poprawą jakości opieki nad pacjentami. Do wzmocnienia są kwestie bezpieczeństwa i redukcja zdarzeń niepożądanych
- 2024-10-01: Miasta stawiają na cyfryzację i inteligentne rozwiązania. To zwiększa ich atrakcyjność dla mieszkańców i inwestorów
- 2024-09-24: Firmy dostosowują biura do nowych realiów na rynku pracy. Coraz częściej są miejscem spotkań i budowania relacji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.