Newsy

Nowoczesne lodówki pozwalają przechowywać żywność w świeżości nawet trzy razy dłużej niż tradycyjne

2015-07-17  |  06:35

Jeszcze kilka lat temu od lodówek wymagano jedynie dwóch podstawowych funkcji – chłodzenia i zamrażania. Obecnie dają one znacznie więcej możliwości, które wydłużają czas przechowywania żywności w świeżości oraz poprawiają komfort codziennego życia. Latem szczególnie przydatna jest funkcja szybkiego zamrażania.

Każda nowoczesna lodówka powinna zachowywać równomierną temperaturę na wszystkich półkach. Zazwyczaj wynosi ona ok. 3-3,5 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie trzeba się zastanawiać, który produkt położyć na której półce.

Powietrze w lodówce ma tendencję do tego, że w wyższych partiach jest cieplejsze, w niższych zaś chłodniejsze. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy we wnętrzu lodówki znajduje się specjalny wentylator, który powoduje cyrkulację powietrza, dbając także o to, by w każdym miejscu temperatura była taka sama – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec Miele.

Producenci znacznie wydłużyli także czas przechowywania żywności w świeżym stanie. Gwarantują to tzw. komory świeżości i wilgotności, które oddzielone są od pozostałej części lodówki specjalną półką. Pierwsza z tych komór utrzymuje w swoim wnętrzu temperaturę ok. 0 stopni Celsjusza – jest ona idealne do przechowywania zwłaszcza surowego mięsa i ryb. Komora optymalnej wilgotności gwarantuje od 50 do 90 proc. wilgotności – w niej najlepiej przetrzymywać owoce i warzywa. Dzięki tym rozwiązaniom żywność pozostaje świeża nawet trzy razy dłużej niż w pozostałej części lodówki.

Ważna jest także funkcja no frost. Polega ona na tym, że schłodzone powietrze nie powoduje powstawania szronu w komorze zamrażarki. Nie oznacza to jednak, że zamrażarka nie powinna być odmrażana raz na rok – mówi Ksenia Grzywacka.

Niektóre nowoczesne lodówki wyposażone są także w funkcję szybkiego zamrażania, co przydaje się zwłaszcza latem, gdy żywność szybciej się psuje lub zachodzi konieczność szybkiego schłodzenia napojów. Lodówki te są w stanie zamrozić nawet 18 kg żywności w ciągu 24 godzin. Dodatkowe funkcje to możliwość chłodzenia wina, zewnętrzne (umieszczone na drzwiczkach) dozowniki wody i kostek lodu oraz zewnętrzne panele sterowania.

 

 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.