Newsy

W domu też można przyrządzić fantazyjne drinki

2014-07-22  |  06:40

Przyrządzanie profesjonalnych drinków w domu nie stanowi obecnie większego problemu. W sklepach można znaleźć zarówno kieliszki przeznaczone do niemal każdego rodzaju drinka, jak i shakery czy akcesoria do lodu.

Do Margarity jest to kieliszek otwarty i bardzo szeroki. Podobnie do Martini. Są też szklanki specjalnie przygotowane do Mojito. Poza tym w sklepach dostępne są inne akcesoria do drinków, takie jak na przykład shakery. Spotykając się ze znajomymi, wykorzystując shaker, a także podając drinki w profesjonalnym szkle, sprawimy, że nie tylko będą smaczne, lecz także będzie bardzo profesjonalnie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Grzegorz Czyżyński, ekspert marki DUKA.

Kolejna kwestia to lód. Można go zrobić w zamrażarce, w silikonowych foremkach o ciekawych kształtach, jak choćby serca czy literki. Dostępne są również kamienie do drinków, których zaletą jest to, że się nie roztapiają i co za tym idzie – nie rozcieńczają alkoholu.

Są to kostki wykonane z kamienia, które wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. Następnie wrzucamy je do drinków, dzięki czemu utrzymamy niską temperaturę napoju. Te kamienie są wielokrotnego użytku. Po każdym zastosowaniu wystarczy je przepłukać i można użyć kolejny raz. Przy wykonywaniu drinków przydatny może być też pojemnik do przechowywania lodu. Możemy wcześniej zrobić dużo kostek lodu, wsypać je do pojemnika utrzymującego niską temperaturę, postawić go na stole i przez całą imprezę kostki nie będą się rozpuszczać, dzięki czemu będzie można z nich korzystać na bieżąco – podkreśla Grzegorz Czyżyński.

Sezon letni szczególnie sprzyja organizowaniu imprez w ogrodzie. Szeroka oferta nowoczesnych akcesoriów – shakerów, szklanek i form do lodu – sprawia, że w domowych warunkach można przygotować i podać alkohol w ciekawy i profesjonalny sposób.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Finanse

Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

Nowe technologie

Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi

Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.