Mówi: | Justyna Iżycka |
Firma: | Freggia |
W małej kuchni najlepiej sprawdza się niewielka zamrażarka kompaktowa, a w dużych pomieszczeniach – skrzyniowa lub szufladowa
Zdaniem ekspertów podstawowymi kryteriami przy wyborze zamrażarki powinny być wymiary urządzenia, pojemność, zużycie energii i klasa klimatyczna. W małej kuchni najlepiej sprawdzi się niewielka zamrażarka kompaktowa, z kolei w dużych pomieszczeniach – skrzyniowa lub szufladowa. Aby zagwarantować jak najwyższą ekonomiczność eksploatacji, urządzenie powinno być raczej mniejsze, ale wypełnione w całości, niż większe i wykorzystane jedynie w połowie.
Jeśli poza tradycyjną lodówką decydujemy się na osobną zamrażarkę, to ze względu na to, że nie musimy mieć jej ciągle pod ręką, możemy ją umieścić w korytarzu, schowku czy nawet w garażu. Natomiast w przypadku niewielkich mieszkań, kiedy walczymy o każdy metr powierzchni, trzeba wybrać takie urządzenie, które spełni swoją funkcję, a jednocześnie nie zajmie zbyt dużo miejsca.
– Dla osób, które dysponują małą kuchnią, najlepsza będzie zamrażarka kompaktowa. Ma około 100 l pojemności, wielkością przypomina zmywarkę i można ją zainstalować pod blatem w zabudowie kuchennej. Jeżeli mamy więcej miejsca, możemy wybierać spośród zamrażarek skrzyniowych lub szufladowych. Zamrażarka skrzyniowa to rozwiązanie dla osób, które przechowują duże ilości jedzenia, często niepoporcjowane. Tego typu urządzenia mają nawet do 400 l pojemności. Jeżeli ktoś lubi przechowywać produkty w mniejszych porcjach, najlepsza będzie zamrażarka szufladowa – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Iżycka, Freggia.
Zamrażarka nie powinna być umieszczona w pobliżu źródła ciepła, na przykład kaloryferów czy grzejników. Im niższa temperatura pokojowa, tym mniejsze jest zużycie energii elektrycznej. Idealną temperaturę zewnętrzną do pracy zamrażarki określa klasa klimatyczna.
– Decydując się na zakup zamrażarki, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na jak najwyższą klasę efektywności energetycznej. Ponieważ zamrażarka funkcjonuje 24 godziny na dobę, to musi zużywać jak najmniej energii elektrycznej. Drugą opcją, na która trzeba zwrócić uwagę przy wyborze zamrażarki, jest jej klasa klimatyczna. Zamrażarki wyposażone w klasę klimatyczną T mogą bez problemu działać nawet wtedy, kiedy temperatura otoczenia sięga 43 stopni. W tym czasie urządzenie zatrzymuje temperaturę wewnątrz do minus 24 stopni – tłumaczy Justyna Iżycka.
Najnowsze zamrażarki są wyposażone w takie rozwiązania technologiczne, które pozwalają na jeszcze bardziej komfortowe korzystanie z tych urządzeń.
– Warto zwrócić także uwagę na takie funkcje jak wyświetlacz sterowany elektronicznie czy elektroniczny system kontroli temperatury wewnątrz urządzenia. Dzięki temu bez problemu będziemy mogli precyzyjnie uregulować temperaturę, w jakiej trzymana jest nasza żywność i nie będziemy musieli otwierać zamrażarki, aby sprawdzić, czy działa ona właściwie – wyjaśnia Justyna Iżycka.
Jedni producenci słyną z jakości swoich wyrobów, inni z nowoczesnych rozwiązań czy niepowtarzalnego designu, a jeszcze inni konkurują dobrą ceną. Wybór jest ogromny.
– Podczas zakupu warto również zwrócić uwagę na to, aby urządzenie było wyposażone w szuflady, które wykonane są z przezroczystego tworzywa. Dzięki temu rozwiązaniu otwierając zamrażarkę i szukając poszczególnych produktów, nie musimy ich szukać i otwierać każdej szuflady z osobna – mówi Justyna Iżycka.
Nowoczesne lodówki i zamrażarki często wyposażone są w system no frost, który do minimum ogranicza powstawanie szronu.
– Wewnątrz urządzenia nie osadza się lód, dzięki czemu produkty, które trzymamy w urządzeniu, nie sklejają się, a szuflady czy półki łatwiej można otworzyć. Fakt, że lodówka nie jest oszroniona pozwala nam uniknąć cyklicznego ręcznego rozmrażania, które jest niewątpliwie bardzo kłopotliwe, szczególnie w przypadku zamrażarki, w której przechowujemy dużą ilość produktów, a także wpływa na mniejsze zużycie energii elektrycznej – dodaje Justyna Iżycka.
Czytaj także
- 2024-11-13: Dekarbonizacja jest wyzwaniem dla firm przemysłowych. Wymaga zmian w całym łańcuchu dostaw
- 2024-07-23: Polska wciąż bez strategii transformacji energetyczno-klimatycznej. Zaktualizowanie dokumentów mogłoby przyspieszyć i uporządkować ten proces
- 2024-06-20: Branża chemiczna w Europie na zakręcie. Konkurencja z Azji i Europejski Zielony Ład wymuszają inwestycje w innowacje
- 2024-05-31: Po wyborach wiele tematów w Komisji Europejskiej będzie kontynuowanych. Wśród nich Zielony Ład czy działania na rzecz solidarności z Ukrainą
- 2024-07-05: Regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju będą dużym wyzwaniem dla biznesu. Firmy potrzebują dużego wsparcia od państwa
- 2024-04-22: Temperatury w Europie rosną dwukrotnie szybciej niż globalnie. Za tym idą rekordowe zjawiska klimatyczne
- 2024-04-03: Klimat i energetyka zdominowały dyskusje przed wyborami samorządowymi. Wyborcy oczekują zielonych zmian i taniej energii [DEPESZA]
- 2024-03-28: Nowa kadencja samorządów pod znakiem działań energetycznych i klimatycznych. 15 mld euro z UE może przyspieszyć zmiany w tym zakresie
- 2024-06-07: Wyniki europejskich wyborów mogą mieć duży wpływ na realizację polityki klimatycznej UE. Sondaże wskazują na przewagę nastawionych sceptycznie partii prawicowych
- 2024-02-22: Światowe tempo redukcji emisji CO2 dalekie od deklaracji poszczególnych państw. UE z najbardziej ambitnym podejściem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny
Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.
Prawo
Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.
Ochrona środowiska
Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru
Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.