Mówi: | Justyna Iżycka |
Firma: | Freggia |
W niewielkich kuchniach sprawdzają się zamrażarki kompaktowe. Niewielkie urządzenie można wkomponować w zabudowę kuchenną
Przed zakupem zamrażarki warto zadać sobie pytanie, jak dużego urządzenia potrzebujemy, w jaki sposób chcemy przechowywać w nim żywność i w jakim miejscu zamierzamy je umieścić. Do małej kuchni najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Jest niewielka i idealnie nadaje się do zabudowy. W przypadku większych pomieszczeń można się zdecydować na zamrażarkę skrzyniową lub szufladową. To tańsze i bardziej pojemne urządzenia. W przypadku zaniku zasilania dłużej też utrzymają wymaganą temperaturę.
Zamrażarki można wykorzystywać do zamrażania warzyw, owoców, mięsa, wędlin i pieczywa, a także przechowywania wcześniej przygotowanych potraw lub mrożonek zakupionych w sklepie. Najlepszym sposobem na przechowywanie żywności przez dłuższy okres jest jej zamrożenie w temperaturze niższej niż -8°C.
– Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Dzięki temu procesowi możemy na dłużej zachować świeżość produktów bez jednoczesnego pozbawiania ich wartości odżywczych i walorów smakowych. Dodatkowo podczas mrożenia nie musimy poddawać żywności procesom konserwującym z wykorzystaniem np. cukru czy soli – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Iżycka, Freggia.
Na zakup zamrażarki decydują się przede wszystkim osoby, które mają większą kuchnię lub dodatkową przestrzeń w domu, gdzie ewentualnie można takie urządzenie umieścić. Może to być spiżarnia, garaż czy korytarz.
– Zamrażarka skrzyniowa sprawdzi się u osób, które mają więcej miejsca w domu, ponieważ trudniej ją wkomponować w zabudowę kuchenną, ale jednocześnie przechowują duże ilości produktów o większych gabarytach. Tego typu zamrażarki mają pojemność nawet do 400 l. Jeżeli chodzi o zamrażarki szufladowe, to zdecydowanie polecane są dla osób, które preferują przechowywanie np. mniejszej ilości jedzenia, poporcjowanego, do którego chcą mieć łatwiejszy dostęp – tłumaczy Justyna Iżycka.
Przy zakupie urządzenia trzeba wziąć pod uwagę zarówno przestrzeń, jaką dysponujemy w mieszkaniu, jaki i preferencje, jeżeli chodzi o przechowywanie żywności.
– Jeżeli jesteśmy osobami, które lubią przechowywać żywność w formie mrożonek, to jak najbardziej miejsce na zamrażarkę, nawet w niewielkiej kuchni, może się znaleźć. Wtedy najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Zamrażarka kompaktowa wielkością zbliżona jest do zmywarki, zazwyczaj występuje ona w wersji do zabudowy, więc takie urządzenie możemy umieścić pod blatem, ewentualnie w małej, niewykorzystanej wnęce – podkreśla Justyna Iżycka.
Poza budową i pojemnością zamrażarki różnią się również funkcjami i wyposażeniem. Są urządzenia sterowane elektronicznie, ze wskaźnikiem wzrostu temperatury czy wyświetlaczem temperatury we wnętrzu komory. W przypadku zamrażarek skrzyniowych może to być ponadto system spustu wody, łatwego otwierania, a nawet możliwość zamknięcia na klucz.
Czytaj także
- 2024-12-20: Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]
- 2024-11-18: Polscy producenci żywności obawiają się utraty unijnych rynków zbytu. Wszystko przez umowę z krajami Ameryki Południowej
- 2024-11-13: Europejscy rolnicy przeciw umowie UE i Mercosur. Obawiają się zalewu taniej żywności z Ameryki Południowej
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-11-06: Coraz więcej Polaków deklaruje, że nie marnuje żywności. Wciąż jednak do kosza trafia 5 mln t jedzenia rocznie
- 2024-11-04: Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-10-09: Monika Mrozowska: Mamy w mieszkaniu małą lodówkę i dlatego nie robię zakupów na zapas. Dzięki temu nie marnuję jedzenia
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-10-01: Światowy system żywnościowy może się załamać w ciągu kilkudziesięciu lat. Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody produkcji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.