Mówi: | Justyna Iżycka |
Firma: | Freggia |
W niewielkich kuchniach sprawdzają się zamrażarki kompaktowe. Niewielkie urządzenie można wkomponować w zabudowę kuchenną
Przed zakupem zamrażarki warto zadać sobie pytanie, jak dużego urządzenia potrzebujemy, w jaki sposób chcemy przechowywać w nim żywność i w jakim miejscu zamierzamy je umieścić. Do małej kuchni najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Jest niewielka i idealnie nadaje się do zabudowy. W przypadku większych pomieszczeń można się zdecydować na zamrażarkę skrzyniową lub szufladową. To tańsze i bardziej pojemne urządzenia. W przypadku zaniku zasilania dłużej też utrzymają wymaganą temperaturę.
Zamrażarki można wykorzystywać do zamrażania warzyw, owoców, mięsa, wędlin i pieczywa, a także przechowywania wcześniej przygotowanych potraw lub mrożonek zakupionych w sklepie. Najlepszym sposobem na przechowywanie żywności przez dłuższy okres jest jej zamrożenie w temperaturze niższej niż -8°C.
– Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Dzięki temu procesowi możemy na dłużej zachować świeżość produktów bez jednoczesnego pozbawiania ich wartości odżywczych i walorów smakowych. Dodatkowo podczas mrożenia nie musimy poddawać żywności procesom konserwującym z wykorzystaniem np. cukru czy soli – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Iżycka, Freggia.
Na zakup zamrażarki decydują się przede wszystkim osoby, które mają większą kuchnię lub dodatkową przestrzeń w domu, gdzie ewentualnie można takie urządzenie umieścić. Może to być spiżarnia, garaż czy korytarz.
– Zamrażarka skrzyniowa sprawdzi się u osób, które mają więcej miejsca w domu, ponieważ trudniej ją wkomponować w zabudowę kuchenną, ale jednocześnie przechowują duże ilości produktów o większych gabarytach. Tego typu zamrażarki mają pojemność nawet do 400 l. Jeżeli chodzi o zamrażarki szufladowe, to zdecydowanie polecane są dla osób, które preferują przechowywanie np. mniejszej ilości jedzenia, poporcjowanego, do którego chcą mieć łatwiejszy dostęp – tłumaczy Justyna Iżycka.
Przy zakupie urządzenia trzeba wziąć pod uwagę zarówno przestrzeń, jaką dysponujemy w mieszkaniu, jaki i preferencje, jeżeli chodzi o przechowywanie żywności.
– Jeżeli jesteśmy osobami, które lubią przechowywać żywność w formie mrożonek, to jak najbardziej miejsce na zamrażarkę, nawet w niewielkiej kuchni, może się znaleźć. Wtedy najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Zamrażarka kompaktowa wielkością zbliżona jest do zmywarki, zazwyczaj występuje ona w wersji do zabudowy, więc takie urządzenie możemy umieścić pod blatem, ewentualnie w małej, niewykorzystanej wnęce – podkreśla Justyna Iżycka.
Poza budową i pojemnością zamrażarki różnią się również funkcjami i wyposażeniem. Są urządzenia sterowane elektronicznie, ze wskaźnikiem wzrostu temperatury czy wyświetlaczem temperatury we wnętrzu komory. W przypadku zamrażarek skrzyniowych może to być ponadto system spustu wody, łatwego otwierania, a nawet możliwość zamknięcia na klucz.
Czytaj także
- 2025-06-18: Źle wprowadzony system ROP może oznaczać duży wzrost cen dla konsumentów. Podrożeć mogą produkty spożywcze
- 2025-06-04: Rynek nieprzygotowany do wdrożenia systemu kaucyjnego. Może się opóźnić nawet o kilka miesięcy
- 2025-03-19: Rekordowy eksport polskiej żywności. Koszty produkcji będą jednak rosły z powodu zmieniających się norm wraz z wprowadzaniem Zielonego Ładu
- 2024-12-27: Polscy producenci drobiu liczą na ponowne otwarcie chińskiego rynku. Kraje azjatyckie coraz ważniejszym importerem
- 2024-12-20: Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]
- 2024-11-18: Polscy producenci żywności obawiają się utraty unijnych rynków zbytu. Wszystko przez umowę z krajami Ameryki Południowej
- 2024-11-13: Europejscy rolnicy przeciw umowie UE i Mercosur. Obawiają się zalewu taniej żywności z Ameryki Południowej
- 2024-11-07: Eksport produktów spożywczych z Polski spowalnia. Producentom coraz trudniej konkurować niższą ceną
- 2024-11-06: Coraz więcej Polaków deklaruje, że nie marnuje żywności. Wciąż jednak do kosza trafia 5 mln t jedzenia rocznie
- 2024-11-04: Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.