Newsy

W niewielkich kuchniach sprawdzają się zamrażarki kompaktowe. Niewielkie urządzenie można wkomponować w zabudowę kuchenną

2016-09-22  |  06:00

Przed zakupem zamrażarki warto zadać sobie pytanie, jak dużego urządzenia potrzebujemy, w jaki sposób chcemy przechowywać w nim żywność i w jakim miejscu zamierzamy je umieścić. Do małej kuchni najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Jest niewielka i idealnie nadaje się do zabudowy. W przypadku większych pomieszczeń można się zdecydować na zamrażarkę skrzyniową lub szufladową. To tańsze i bardziej pojemne urządzenia. W przypadku zaniku zasilania dłużej też utrzymają wymaganą temperaturę.

Zamrażarki można wykorzystywać do zamrażania warzyw, owoców, mięsa, wędlin i pieczywa, a także przechowywania wcześniej przygotowanych potraw lub mrożonek zakupionych w sklepie. Najlepszym sposobem na przechowywanie żywności przez dłuższy okres jest jej zamrożenie w temperaturze niższej niż -8°C.

– Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Dzięki temu procesowi możemy na dłużej zachować świeżość produktów bez jednoczesnego pozbawiania ich wartości odżywczych i walorów smakowych. Dodatkowo podczas mrożenia nie musimy poddawać żywności procesom konserwującym z wykorzystaniem np. cukru czy soli – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Iżycka, Freggia.

Na zakup zamrażarki decydują się przede wszystkim osoby, które mają większą kuchnię lub dodatkową przestrzeń w domu, gdzie ewentualnie można takie urządzenie umieścić. Może to być spiżarnia, garaż czy korytarz.

Zamrażarka skrzyniowa sprawdzi się u osób, które mają więcej miejsca w domu, ponieważ trudniej ją wkomponować w zabudowę kuchenną, ale jednocześnie przechowują duże ilości produktów o większych gabarytach. Tego typu zamrażarki mają pojemność nawet do 400 l. Jeżeli chodzi o zamrażarki szufladowe, to zdecydowanie polecane są dla osób, które preferują przechowywanie np. mniejszej ilości jedzenia, poporcjowanego, do którego chcą mieć łatwiejszy dostęp – tłumaczy Justyna Iżycka.

Przy zakupie urządzenia trzeba wziąć pod uwagę zarówno przestrzeń, jaką dysponujemy w mieszkaniu, jaki i preferencje, jeżeli chodzi o przechowywanie żywności.

Jeżeli jesteśmy osobami, które lubią przechowywać żywność w formie mrożonek, to jak najbardziej miejsce na zamrażarkę, nawet w niewielkiej kuchni, może się znaleźć. Wtedy najlepiej wybrać zamrażarkę kompaktową. Zamrażarka kompaktowa wielkością zbliżona jest do zmywarki, zazwyczaj występuje ona w wersji do zabudowy, więc takie urządzenie możemy umieścić pod blatem, ewentualnie w małej, niewykorzystanej wnęce – podkreśla Justyna Iżycka.

Poza budową i pojemnością zamrażarki różnią się również funkcjami i wyposażeniem. Są urządzenia sterowane elektronicznie, ze wskaźnikiem wzrostu temperatury czy wyświetlaczem temperatury we wnętrzu komory. W przypadku zamrażarek skrzyniowych może to być ponadto system spustu wody, łatwego otwierania, a nawet możliwość zamknięcia na klucz.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.