Newsy

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

2025-07-09  |  06:19
Nowe
Mówi:Dorota Szelągowska
Funkcja:jurorka w programie „MasterChef Nastolatki”, projektantka wnętrz

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.

Dorota Szelągowska przyznaje, że jest pasjonatką gotowania. W 2022 roku wraz z Gosią Molską wydała kulinarny e-book „Nieznośna lekkość jedzenia” wypełniony sezonowymi przepisami. Współprowadziła też program „Wszystkiego słodkiego” na antenie TVN, w którym widzowie mogli poznać przepisy na ciasta i desery oraz inspiracje na ich dekoracje. Jak zaznacza, najczęściej można ją spotkać właśnie w kuchni.

– Nie wyobrażam sobie czasu bez gotowania, bez bycia w kuchni. Kuchnia to jest najważniejsze miejsce w moim domu. Najwięcej gotujemy, jak jesteśmy w Hiszpanii albo na Warmii, bo w Warszawie to jest trochę jedzenie na szybko. Ale gdybym nie gotowała, tobym nie jadła, więc to też jest tak. Ja bardzo lubię gotować, mój partner też, robimy to razem i to jest fantastyczne. Zresztą na wszystkich domówkach najlepsza impreza zawsze jest w kuchni – mówi agencji Newseria Dorota Szelągowska.

Z jej doświadczenia wynika, że wcale nie trzeba mieć wielu drogich i wyszukanych produktów, by przyrządzić coś smacznego i sytego. Wystarczy odrobina wyobraźni.

– Ja mam taką popisową kategorię: otóż jestem wybitna, jeśli chodzi o kreatywne czyszczenie lodówki, czyli zrobienie czegoś z niczego. Myślę, że to wynika z tego, że w moim rodzinnym domu się nie przelewało i po prostu nie było zbyt wielu rzeczy, zresztą to też były zupełnie inne czasy. Od mamy i babci nauczyłam się więc, jak zrobić coś z niczego, a przychodzą goście. To niczym „zupa na gwoździu”, da się coś zrobić – mówi.

Dorota Szelągowska ma swoje stare, sprawdzone przepisy, ale lubi też eksperymentować. Nie ukrywa również, że są takie produkty i przekąski, do których ma wyjątkową słabość.

– Uwielbiam przegrzebki, uwielbiam też navajas, czyli takie małże scyzoryki, a moje największe comfort food to są łazanki z kapustą według przepisu mojej babci. Robię je zawsze, kiedy mam gorszy humor – mówi.

Specjalistka od metamorfoz i aranżacji wnętrz cieszy się więc, że miała okazję zasiąść w fotelu jurora programu „MasterChef Nastolatki”, bo z podziwem obserwując umiejętności kulinarne młodych osób, sporo się nauczyła i tę wiedzę stara się przenosić do swojej kuchni.

– Te dzieciaki potrafią nam rzeczywiście pokazać rozwiązania, o których wcześniej nie myśleliśmy albo byliśmy przekonani, że jakieś produkty w ogóle do siebie nie pasują, a nagle się okazuje, że pasują. Na pewno po „MasterChefie” mam tak, że wracam do domu i mam ogromne plany kulinarne, że teraz zrobię to, zrobię tamto, ale potem niestety zderzam się z rzeczywistością i nie ma na to czasu. Natomiast kocham „MasterChefa” i jurorowanie w nim to jest fantastyczna praca – mówi.

Dorota Szelągowska była niedawno gościem domówki Amazon Prime, której gospodarzami byli Joanna Koroniewska i Maciej Dowbor. Na tę okazję jurorka programu kulinarnego przygotowała specjalny live cooking, m.in. sos serowy do nachosów idealny na wieczór w kinie domowym oraz pastę z awokado. Pretekstem tego eventu była zapowiedź Prime Day – trwającego aż cztery dni (od 8 lipca do 11 lipca) festiwalu okazji w sklepie Amazon.pl.

– Ja właśnie najczęściej kupuję online, bo nie mam czasu ani nie mam takiej przyjemności z chodzenia po sklepach. W internecie kupuję niemal wszystko i takie zakupy to jest bardzo przyjemna rzecz. Chociaż oczywiście, że jeżeli coś uda mi się upolować jako okazję, to jest fantastyczne uczucie – dodaje.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Nauka

MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.