Mówi: | dr Robert Śmigielski |
Funkcja: | specjalista ortopedii i traumatologii |
Dr Robert Śmigielski: zmiana kilku codziennych nawyków może znacznie poprawić jakość życia i uchronić przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi
Dłuższy sen zapewnia niezbędną organizmowi regenerację, regularna aktywność fizyczna, niekoniecznie równoznaczna z dużym wysiłkiem, zapewnia utrzymanie stałej masy ciała. Dieta powinna być zbilansowana, ale nie restrykcyjna, wystarczy zmienić słone przekąski na owoce, a białe pieczywo na razowe oraz wprowadzić nawyk jedzenia śniadania, by ograniczyć ryzyko wystąpienia takich chorób jak miażdżyca i cukrzyca.
Na powstawanie i rozwój wielu chorób człowiek nie ma wpływu, mają one bowiem podłoże genetyczne, zdecydowanej większości schorzeń można jednak skutecznie zapobiegać. Należą do nich m.in. cukrzyca, niektóre nowotwory, miażdżyca, zmiany zwyrodnieniowe oraz zaburzenia metaboliczne – są to choroby cywilizacyjne wynikające z zanieczyszczenia środowiska, zbyt szybkiego tempa współczesnego życia, złego odżywiania i siedzącego trybu życia. Kluczem do dobrego zdrowia jest zachowanie równowagi między prawidłowym sposobem odżywiania, odpowiednią dawką aktywności fizycznej a wypoczynkiem, czyli czasem regeneracji organizmu.
– Dopiero zachowanie harmonii pomiędzy tymi poszczególnymi elementami daje nam gwarancję tego, że możemy oczekiwać od nas dłuższego i lepszego życia – mówi agencji informacyjnej Newseria dr Robert Śmigielski, specjalista ortopedii i traumatologii.
Aktywność fizyczna powinna być dobrana do możliwości organizmu. Wysiłek nie musi być bardzo intensywny, ważne jednak, by był regularny. Zdrowa dieta nie musi oznaczać dużych wyrzeczeń, czasami wystarczy zmienić kilka nawyków, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Codzienny jadłospis powinien być zbilansowany w takim stopniu, by dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie szkodzić. Podstawą jest ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych obecnych w mięsie oraz nabiale.
– Dieta, która może nas uchronić przed różnego rodzaju problemami, może być przyjemna, ale pamiętajmy o tym, że czasami trzeba będzie zmienić pewne nawyki, dlatego że najprostsze nawyki, które mamy, to są takie, które często też najbardziej nam szkodzą – mówi dr Robert Śmigielski.
Dobierając odpowiednie składniki, możemy wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, nie tracąc przy tym smaku dania. Czasami wystarczy zamiana pewnych produktów spożywczych na inne, aby odczuć pozytywny wpływ na zdrowie. Warto zmienić np. słone lub słodkie przekąski na chipsy przygotowywane z suszonych owoców, białe pieczywo można zastąpić żytnim, zamiast tłustego mleka stosować wersję odchudzoną. W ten sposób można nie tylko wydłużyć sobie życie, lecz także poprawić jego jakość.Wdrożenie odpowiednich nawyków żywieniowych może pomóc także po zdiagnozowaniu zmian chorobowych.
– Jeżeli przestrzegalibyśmy pewnych zasad dietetycznych, to te zmiany, które powstają, czy złogi kwasu moczowego, czy zmiany cholesterolowe, czy wysoki poziom cukru, powodują, że mamy lepsze ukrwienie tkanek, tym samym lepszą regenerację i przez to możemy sobie poprawić jakość funkcjonowania – mówi dr Robert Śmigielski.
Stan zdrowia należy kontrolować u lekarza, choć każdy człowiek jest w stanie sam zauważyć sygnały świadczące o tym, że w organizmie zachodzą niepokojące zmiany. Do objawów tych należy m.in. szybsze uleganie zmęczeniu, gdy zadyszka pojawia się po przejściu znacznie krótszego dystansu niż zwykle, a także zmniejszenie ruchomości stawów, zawroty głowy, marznięcie dłoni.
– Takich objawów jest bardzo wiele i wtedy trzeba się udać do lekarza, to raczej powinien być sygnał, który sprawi, że pomyślimy o tym, że trzeba zrobić badania, udać się do lekarza, poddać się ocenie – mówi dr Robert Śmigielski.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.