Newsy

Aż 60 proc. niemowląt spożywa produkty, które nie odpowiadają ich potrzebom żywieniowym

2016-05-16  |  06:25

Eksperci alarmują, że 60 proc. 12-miesięcznych dzieci otrzymuje posiłki, które są dla nich nieodpowiednie. Organizmy niemowlęcia oraz małego dziecka ze względu na wciąż dojrzewający układ detoksykacyjny są szczególnie narażone na wpływ substancji potencjalnie szkodliwych. Rodzice i opiekunowie powinni zwracać szczególną uwagę na jakość, pochodzenie, skład oraz wartość odżywczą posiłków dla najmłodszych. 

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka mama powinna karmić je wyłącznie piersią. Później jednak jej pokarm nie jest już w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb rozwijającego się organizmu. Dlatego należy kontynuować karmienie piersią i stopniowo wprowadzać nowe produkty do diety najmłodszych. Zgodnie z rekomendacjami europejskimi rozszerzanie diety nie powinno nastąpić wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia, ale też nie później niż w 26. tygodniu.

– Aby przyzwyczaić dziecko do nowych smaków i konsystencji, jako pierwsze produkty uzupełniające powinny być podawane warzywa, następnie owoce i produkty zbożowe, czyli np. kaszki. Już podczas ciąży i w trakcie karmienia piersią mama dba o prawidłową dietę dla swojego dziecka i siebie, unikając np. szkodliwych substancji, dlatego właśnie tak bardzo ważna jest ta późniejsza kontynuacja. Mama powinna wówczas zwracać uwagę na jakość, pochodzenie, skład i wartość odżywczą posiłków – mówi agencji Newseria Lifestyle Milena Nosek, dietetyk, ekspert BoboVita.

Dietetycy podkreślają, że nie ma ściśle określonego czasu i sposobu wprowadzania produktów glutenowych do diety niemowlęcia. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami ekspertów, należy je traktować tak, jak inną żywność uzupełniającą.

– Zgodnie z zaleceniami schematu żywienia dziecka w pierwszym roku życia gluten można wprowadzać do diety w dowolnym okresie od ukończenia 4. miesiąca życia do 12. miesiąca życia – tłumaczy Milena Nosek.

W diecie niemowlęcia i małego dziecka niebagatelną rolę pełnią produkty zbożowe, w tym kaszki zawierające najwyższej jakości zboża z bezpiecznego źródła.

– Kaszki są źródłem energii niezbędnej do rozwoju malucha, przede wszystkim dla takich narządów jak mózg. Są również świetnym źródłem żelaza, witaminy C, D czy witamin z grupy B. Niemowlę potrzebuje około trzech razy więcej żelaza i aż szesnaście razy więcej witaminy D w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż osoba dorosła. Ponadto konsystencja kaszek pomaga przejść od diety płynnej opartej o mleko do produktów stałych – wyjaśnia Milena Nosek.

Organizm małego dziecka jest zdecydowanie bardziej narażony na zanieczyszczenia pochodzące z żywności niż organizm osoby dorosłej. Jego układ detoksykacyjny i pokarmowy wciąż się rozwijają, a tym samym maluch jest mniej odporny na wpływ substancji potencjalnie szkodliwych. Najmłodsi nie powinni więc spożywać produktów, które nie są dla nich przeznaczone.

– Posiłki oraz kaszki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci powinny zawierać informację na temat wskazania wieku. Niemowlęciu i małemu dziecku powinny być podawane produkty przede wszystkim wysokiej jakości, przebadane i bezpieczne – mówi Milena Nosek.

Z badania „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy w populacji polskiej” przeprowadzone pod kierunkiem dr Anny Stolarczyk i prof. Piotra Sochy z Instytutu „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” we współpracy z Fundacją NUTRICIA w 2013 r. wynika, że aż 60 proc. niemowląt spożywa produkty, które nie są przeznaczone dla tej grupy wiekowej.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.