Newsy

Dieta eliminacyjna to najskuteczniejsza metoda leczenia alergii pokarmowej u niemowląt

2016-06-07  |  06:40
Mówi:dr Agnieszka Rudzka-Kocjan
Funkcja:lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra i ekspert BebiProgram.pl.
  • MP4
  • Na alergię pokarmową cierpi od 6 do 8 proc. najmłodszych dzieci. Najczęstszą przyczyną jest białko mleka krowiego. W takim przypadku wszelkie produkty mleczne muszą zostać wyeliminowane z diety, ale – co ważne – powinny być zastąpione przez żywność o podobnej wartości odżywczej. Eksperci zwracają uwagę na to, by uważnie czytać skład każdego produktu, żeby nie było w nim ukrytych alergenów. Właściwa dieta jest kluczowa w leczeniu alergii pokarmowej, a większość dzieci do 5 roku życia z niej wyrasta.

     Alergie to bardzo częsty problem u małych dzieci i niemowląt. Stwierdza się je u ok. 6 proc. najmłodszych. Główną przyczyną alergii u małych dzieci są alergeny pokarmowe, a wśród nich najczęściej białko mleka krowiego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra i ekspert BebiProgram.pl.

    Do innych alergenów należą białko soi, gluten, orzechy czy białko jaja kurzego. Objawy alergii pokarmowej u najmłodszych to najczęściej wysypka, ulewanie, biegunka, kolki, katar czy sapka. Niepożądana reakcja organizmu na pokarmy może wystąpić zarówno u dzieci, jak i u dorosłych, najmłodsi są na to jednak szczególnie narażeni ze względu na rozwijający się układ odpornościowy.

    – Jeżeli podejrzewamy alergię u swojego dziecka, to należy się zgłosić z nim do lekarza, ponieważ zdarza się, że dzieci mają alergie rozpoznawane przez rodziców tam, gdzie ich tak naprawdę nie ma – mówi lek. med. Rudzka-Kocjan.

    Ważnym krokiem po rozpoznaniu alergii jest prowadzenie odpowiedniej diety, z której wyeliminowane zostaną wszystkie produkty zawierające alergeny. Ekspert podkreśla, że nie trzeba rezygnować z karmienia naturalnego. W przypadku alergii na białko mleka krowiego, które dotyczy 2–3 proc. niemowląt, karmiąca mama musi jednak pozostawać na diecie bezmlecznej. Nie może ona zawierać nie tylko mleka, lecz także śmietany, masła, sera czy jogurtów. Jeśli dziecko nie może być karmione piersią, można stosować preparaty mlekozastępcze, czyli tzw. hydrolizaty o znacznym stopniu hydrolizy, które powinny być stosowane pod kontrolą lekarza.

    – Ważne jest również to, aby prawidłowo komponować posiłki, aby nie było w nich ukrytych alergenów. Należy czytać dokładnie skład każdego produktu, który podajemy dziecku – radzi lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.

    Istotne jest, aby dieta eliminacyjna była pełnowartościowa, czyli wyeliminowane produkty powinny być zastąpione inną żywnością o zbliżonej wartości odżywczej.

    Pediatra podkreśla, że rozszerzanie diety niemowlęcia z alergią pokarmową przebiega tak samo, jak w przypadku dziecka zdrowego. Przypomina, że wprowadzanie nowych produktów do diety niemowlęcia powinno rozpocząć się około 6. miesiąca życia. Należy pamiętać o tym, żeby poszczególne produkty pojedynczo wprowadzać do diety, zaczynając od małych porcji i stopniowo je zwiększając. Trzeba przy tym uważnie obserwować reakcję organizmu dziecka.

    – Dzieci z alergią również powinny otrzymywać produkty zbożowe. Ważne, aby dokładnie czytać skład produktów, które podajemy dziecku z alergią, i zwracać uwagę na to, by produkty zbożowe nie zawierały alergenów uczulających niemowlę, czyli np. białek mleka krowiego, a także soi, glutenu czy laktozy – zaznacza pediatra.

    Zwracanie uwagi na skład artykułów spożywczych jest tym bardziej istotne, że pewne ilości mleka mogą się znajdować w produktach, których nie kojarzymy z nabiałem, np. w pieczywie, wędlinach.

    Alergia pokarmowa występuje u ok. 6–8 proc. niemowląt. Wśród dzieci i młodzieży odsetek ten spada do 3–4 proc., a wśród dorosłych do 1–3 proc.

    – Zdecydowana większość dzieci do 5 roku życia wyrasta z alergii. Co więcej, rzadko zdarza się taka sytuacja, że dziecko uczulone jest na bardzo wiele produktów na raz. Nie należy eliminować nadmiernie i niepotrzebnie tych produktów, które nie są szkodliwe dla najmłodszych – przypomina lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.

    Jak wynika z danych programu Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce, pod względem częstotliwości występowania objawów alergicznych Polska plasuje się w światowej czołówce. Częściej występują one w rejonach miejskich niż wiejskich. Ma na to wpływ m.in. większe zanieczyszczenie środowiska oraz spożywanie wysoko przetworzonej żywności.

    Czytaj także

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Handel

    Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

    Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

    Problemy społeczne

    Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

    W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.